forg
Praktyk
- Odpowiedzi
- 20 516
Ale jeśli sygnalizował zamiar skrętu w lewo to nie miałeś prawa go wyprzedzać ani omijać.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
forg napisał:Ale świadków na co?
Tutaj istotne będą szczegóły.
forg napisał:W trakcie wyprzedzania którego pojazdu?
Ale raczej kierującemu pojazdem numer 1 trudno będzie uwolnić się od winy.
mobopx napisał:Pojazdów 1 i 2. Nie zamierzałem chować się miedzy 1 i 2, tylko wyprzedzić oba. Z przeciwka nic nie jechało, a prędkości były w granicach 40-50 km/h
forg napisał:Ale jeśli sygnalizował zamiar skrętu w lewo to nie miałeś prawa go wyprzedzać ani omijać.
mobopx napisał:Jeśli sygnalizował, a ja już byłem w trakcie wyprzedzania?
mobopx napisał:Nie wiem czy rozbijać to "wyprzedzanie pojazdu 1" i osobno "wyprzedzanie pojazdu 2" skoro manewr był jeden.
mobopx napisał:Kierujący 1 nawet jeśli sygnalizował manewr to ja mogłem być na tyle blisko że siłą rzeczy i tak nie zdążyłbym wyhamować, albo na tyle blisko, że w ogóle nie widziałem kierunkowskazów.
batmand napisał:Jeśli wyprzedzający był już na lewym pasie
Art. 24. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:
...
3) kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu.
...
Art. 24. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:
1) ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu;
5. Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który sygnalizuje zamiar skręcenia w lewo, może odbywać się tylko z jego prawej strony. Dojeżdżając do pojazdu 1 byłem już wtedy za blisko, żeby zauważyć kierunki i w porę zahamować.
Przed rozpoczęciem manewru wyprzedzania pojazdu 1, kiedy upewniałem się że widoczność mam dobrą i mogę wykonać manewr wyprzedzania
Dojeżdżając do pojazdu 1 byłem już wtedy za blisko, żeby zauważyć kierunki i w porę zahamować.