Kolizja przy wyprzedzaniu pojazdu skręcającego w lewo

• Autor wątku Autor wątku wisniax
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ale jeśli sygnalizował zamiar skrętu w lewo to nie miałeś prawa go wyprzedzać ani omijać.

Moja odpowiedz była skierowana do wisniax .

forg napisał:
Ale świadków na co?
Tutaj istotne będą szczegóły.

Świadków z rodziny, nie będę pisał wprost ale wiecie, że różnie bywa.

forg napisał:
W trakcie wyprzedzania którego pojazdu?
Ale raczej kierującemu pojazdem numer 1 trudno będzie uwolnić się od winy.

Pojazdów 1 i 2. Nie zamierzałem chować się miedzy 1 i 2, tylko wyprzedzić oba. Z przeciwka nic nie jechało, a prędkości były w granicach 40-50 km/h

mobopx napisał:
Pojazdów 1 i 2. Nie zamierzałem chować się miedzy 1 i 2, tylko wyprzedzić oba. Z przeciwka nic nie jechało, a prędkości były w granicach 40-50 km/h

Wyprzedzałeś pojazd numer dwa, później rozpocząłeś manewr wyprzedzania pojazdu numer 1. Jeśli kierujący pojazdem numer 1 sygnalizował zamiar skrętu w lewe to nie miałeś prawa go wyprzedzać. A on nie miał prawa skręcać.

Jeśli już go wyprzedzałeś to on miał obowiązek ustąpić ci pierwszeństwa.

Jeśli wyprzedzający był już na lewym pasie to kierunkowskaz dla sądu nie będzie miał żadnego znaczenia.

Nie wiem czy rozbijać to "wyprzedzanie pojazdu 1" i osobno "wyprzedzanie pojazdu 2" skoro manewr był jeden. Kierujący 1 nawet jeśli sygnalizował manewr to ja mogłem być na tyle blisko że siłą rzeczy i tak nie zdążyłbym wyhamować, albo na tyle blisko, że w ogóle nie widziałem kierunkowskazów.

mobopx napisał:
Nie wiem czy rozbijać to "wyprzedzanie pojazdu 1" i osobno "wyprzedzanie pojazdu 2" skoro manewr był jeden.

Nie, manewry były dwa. Przeczytaj sobie definicję "wyprzedzania". Tam jest mowa o "pojeździe" a nie "pojeździe lub pojazdach".

mobopx napisał:
Kierujący 1 nawet jeśli sygnalizował manewr to ja mogłem być na tyle blisko że siłą rzeczy i tak nie zdążyłbym wyhamować, albo na tyle blisko, że w ogóle nie widziałem kierunkowskazów.

Powiedz o tym, że nie widziałeś kierunkowskazów przed sądem ... Podejmując decyzję o wyprzedzaniu masz być pewien, ze możesz manewr bezpiecznie przeprowadzić. A skoro nie wiesz, czy pojazd numer 1 sygnalizował cokolwiek to znaczy, że się nie upewniłeś dostatecznie.

batmand napisał:
Jeśli wyprzedzający był już na lewym pasie

... to po wyprzedzeniu pojazdu numer 2 powinien się upewnić, czy może wyprzedzić pojazd numer 1.

Nie widziałem kierunkowskazów - nie w sensie, że się zagapiłem, tylko tak jak napisałem wcześniej. Dojeżdżając do pojazdu 1 byłem już wtedy za blisko, żeby zauważyć kierunki i w porę zahamować.

Jak to dalej wygląda? Jeśli to już poszło do ubezpieczyciela i ja nie potwierdzę tej wersji to sprawa idzie do sądu od razu, czy w między czasie można zgłosić to na Policję?

Forg, wskaż przepis, który nakazuje mi przy wyprzedzaniu, będąc w trakcie wykonywania manewru , zwalniania czy moge wyprzedzić kolejny pojazd w kolumnie ? To chyba skręcający w lewo ma obowiązek upewnienia się czy może przeciąc pas ruchu na którym ja już jadę i mam pierwszeństwo względem skręcającego w lewo, zgadza się czy nie ?

Art. 24. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:
...
3) kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu.
...

Kierujący 1 nie był na tym samym pasie ruchu co kierujący 3 w momencie wyprzedzania. Kierujący 3 był już od jakiegoś czasu na lewym pasie.

Analogiczna sytuacja. Jadę autostradą prawym pasem, rozpoczynam wyprzedzanie pojazdu przede mną. Przed pojazdem wyprzedzanym jedzie jeszcze jeden pojazd, który w momencie kiedy ja jadę już lewym pasem, wrzuca kierunek i chce wjechać na mój pas. To mam ustąpić mu pierwszeństwa?

Przepis prawny:
Art. 24. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:

1) ma odpowiednią widoczność
i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu;

5. Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który sygnalizuje zamiar skręcenia w lewo, może odbywać się tylko z jego prawej strony.

Dojeżdżając do pojazdu 1 byłem już wtedy za blisko, żeby zauważyć kierunki i w porę zahamować.

Moim zdaniem manewr wyprzedzania wykonany nieprawidłowo. Poszukaj na forum lub w google glosy Stefańskeigo.

@kub86 "upewnij się czy masz odpowiednią widoczność i miejsce" nie ma tutaj znaczenia. Ja nie widziałem kierunku ponieważ byłem za blisko, a kierunek, jeśli był włączony to za późno. Za późno abym mógł zareagować. Widoczność i miejsce do wyprzedzania miałem akurat bardzo dobre.

Ostatnia edycja:
Jak mogłeś mieć dobrą widoczność i miejsce do wyprzedzania, skoro wjechałeś w skręcający pojazd, ze względu na to, że jechałeś za szybko by zauważyć i/lub zareagować na kierunkowskaz i wykonywany manewr?!

Przeczytaj wskazną glosę. Przed wyprzedzaniem każdego z pojazdów w rzędzie masz się upewnić co do możliwości wyprzedzenia, a wszczególności co do wymienionych w art 24 ust 1 rzeczy.

Wjechałem w pojazd skręcający w lewo, ponieważ ten wykonał manewr skrętu przed maską mojego samochodu. Przed rozpoczęciem manewru wyprzedzania pojazdu 1, kiedy upewniałem się że widoczność mam dobrą i mogę wykonać manewr wyprzedzania, a także już w trakcie samego wyprzedzania nic nie wskazywało na to, iż kierujący 1 będzie zmieniał kierunek ruchu.

Przed rozpoczęciem manewru wyprzedzania pojazdu 1, kiedy upewniałem się że widoczność mam dobrą i mogę wykonać manewr wyprzedzania

Dojeżdżając do pojazdu 1 byłem już wtedy za blisko, żeby zauważyć kierunki i w porę zahamować.

Jedno kłóci się z drugim. Albo jechałeś na tyle wolno, by moć zahamować i upewnić się o możliwości wykonania manewru, albo jechałeś za szybko i nie miałeś możliwości zauważenia. Mnie na miejscu nie było, odpisuję na podstawie tego co sam podałeś.

"Na tyle wolno" tzn. max ile?
"Zbyt szybko" tzn. min. ile?

Jechałem z prędkością dozwoloną. A w PoRD jest wyraźny nacisk na słowo PRZED wyprzedzaniem. Więc skoro PRZED wyprzedzaniem upewniłem się, że mogę wyprzedzać, spełniając warunki wymienione w pkt. 1, 2 i 3, to wyprzedzam. A wykonanie i sygnalizowanie (o ile wystąpiło) manewru zmiany kierunku ruchu przez pojazd wyprzedzany było już w trakcie mojego wyprzedzania.

Ostatnia edycja:
Powrót