K
kub86
"Na tyle wolno" tzn. max ile?
"Zbyt szybko" tzn. min. ile?
Przeczytaj wskazaną glosę: http://forumprawne.org/prawo-wykroczen/425058-kolizja-podczas-wyprzedzania-14.html#post2229639
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
"Na tyle wolno" tzn. max ile?
"Zbyt szybko" tzn. min. ile?
mobopx napisał:Więc skoro PRZED wyprzedzaniem upewniłem się, że mogę wyprzedzać, spełniając warunki wymienione w pkt. 1, 2 i 3, to wyprzedzam.
batmand napisał:Forg, a który przepis zabrania wyprzedzenia trzech pojazdów naraz ?
mobopx napisał:Jakie szczegóły masz na myśli?
Forg, to podaj ten przepis skoro "chyba go przytoczono".
Nic nie zabrania mi wyprzedzania dwóch czy trzech pojazdów.
To skręcający w lewo ma upewnić się w lusterku czy może przeciąc pas ruchu, którym porusza się wyprzedzający .
kub86 napisał:Skręcający musi powstrzymać się od manewru tylko w sytuacji, gdyby wyprzedzający pojazd nie miał możliwości bezpiecznego zatrzymania się.
Zmiana pasa ruchu to inna sprawa niż zmiana kierunku ruchu. Czytałem dzisiaj w tej sprawie orzeczenie.batmand napisał:Z tego co tu piszą niektórzy wychodzi, że jak np na dwupasmowej wyprzedzam np pięć pojazdów to muszę za każdym razem upewniać się, że któryś z nich nie chce zmienić pasa.....wspaniałe teorie co niektórzy tu tworzą.
Art. 22
...
4. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.
batmand napisał:Tu mamy do czynienia z przecięciem pasa ruchu, po którym jedzie inny pojazd. Kto ma pierwszeństwo ? Przecinający ten pas czy pojazd który już tym pasem porusza się ?
kub86 napisał:Skręcający w lewo ma obowiązek upewnić się, że może bezpiecznie wykonać manewr.
kub86 napisał:Jeśli wykonanie go zmusi wyprzedzjącego do zwolnienia lub spokojnego zatrzymania się
No tutaj to lekko przesadziłeś. Twierdzisz, że skręcający w lewo może WYMUSIĆ pierwszeństwo podczas wjeżdżania na sąsiedni pas? Bo to co piszesz to nic innego jak nieustąpienie pierwszeństwa.
kub86 napisał:Jak można wymusić pierwszeństwo na uczestniku, który wykonuje manewr zabroniony?!
Do tej pory nie ustaliliśmy, czy pojazd ten sygnalizował czy nie sygnalizował zamiaru skrętu w lewo. I nie wiemy kiedy zaczął ewentualnie sygnalizować To raz.
I dwa - zanim wjedzie na sąsiedni pas ma obowiązek się upewnić czy ktoś tym pasem się nie porusza. Tak czy nie? Bo według Twojej teorii - włączam lewy kierunkowskaz i już? Mogę sobie skręcać bo przecież od tej sekundy nikt nie ma mnie prawa wyprzedzać?
kub86 napisał:Skręcający w lewo ma obowiązek upewnić się, że może bezpiecznie wykonać manewr. (...) Skręcający musi powstrzymać się od manewru tylko w sytuacji, gdyby wyprzedzający pojazd nie miał możliwości bezpiecznego zatrzymania się.