Komornik Alimenty i dorosłe dziecko

• Autor wątku Autor wątku sypkilopez
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No to teraz rozjaśniłeś trochę sytuację. To matka wniosła do sądu o podwyższenie alimentów w 1999 r. a zatem nie była to twoja inicjatywa. Sąd zabezpieczył powództwo matki przyznając jej na czas trwania procesu podwyższone alimenty (domyślam się) w kwocie xxx to jest wyższej niż pierwotne alimenty z 1993 r. Postępowanie sąd umorzył po okresie zawieszenia a zatem zabezpieczenie upadło. Ale w mojej ocenie nie został uchylony nadal wcześniejszy wyrok alimentacyjny z tego co piszesz chyba z 1993 r.

Matka dzieci mogła złożyć do komornika tytuł na zabezpieczenie i komornik egzekwował na jego podstawie tymczasowo podwyższone alimenty. Z chwilą gdy zabezpieczenie upadło nie miała oczywiście już prawa do egzekucji tymczasowo zabezpieczonych alimentów. Ale prawdopodobnie komornik w ogóle nie wiedział o upadku zabezpieczenia i dalej prowadził egzekucję na podstawie tego tytułu. W tym wypadku ty byłeś obowiązany złożyć wniosek o umorzenie postepowania prowadzonego na podstawie zabezpieczenia w trybie art.825 KPC.

Zabezpieczenie upada po wydaniu końcowego orzeczenia w sprawie w terminie miesiąca.
Nie oznacza to jednakże uchylenia poprzednio wydanych orzeczeń o alimenty.

Ostatnia edycja:
1) Twoje dorosłe dzieci złożyły wniosek do komornika o umorzenie postępowania egzekucyjnego o alimenty ?

Jeśli tak to dokładnie kiedy. Rozumiem że nie dostałeś postanowienia komornika wydanego w trybie art. 825 KPC i o ustaleniu kosztów wraz z wezwaniem do ich zapłaty.

2) W jakiej łącznej kwocie był wyrok z 1993 i w jakiej zabezpieczenie z 1999 r. ?

Ostatnia edycja:
zajęcie wynagrodzenia i rachunku bankowego jest datowane 12.08.2016. młodszy syn który ma w tej chwili 29 lat ( bo na niego obligatoryjnie to wszystko przeszło jak skończył osiemnaście) wysłał pismo do komornika, że nie rości pretensji (pismo z 24.08.2016) 07.09.2016 komornik przysłał postanowienie ze na podst art 825 umarza w zakresie alimentów bieżących i zaległych na rzecz wierzyciela (czyli mojego syna) i w punkcie 2 pisze; na mocy przepisów art 770 kpc ustala dotychczasowe koszty w wysokości 2004,92 i wezwać dłużnika (czyli mnie) do pokrycia tych kosztów w terminie 7 dni pod rygorem ich wyegzekwowania. Komornik naliczył sobie 5 % od kwoty 31.112,90

czyli
AD.1 Tak
AD.2. 24.08.2016, dostałem
AD.3.wyrok z 1993 na 300 zł (po 150 na dziecko), a zabezpieczenie 300 zł na jednego tylko syna(młodszego) bo starszy uczył sie wtedy w liceum morskim i ja go utrzymywałem, sąd oddalił pozew byłej żony która chciała po 4oo na każdego z dzieciaków (mam to w postanowieniu)

A alimenty na starszego syna po 150 zł ? Umorzone czy nie ?

Piszesz, że sąd oddalił pozew ale chodzi chyba o oddalenie wniosku o udzielenie zabezpieczenia na starszego syna po 400 zł miesięcznie. Jeśli dobrze rozumiem to matka wnioskowała o podwyżkę alimentów do 400 zł miesięcznie na każde z dzieci oraz udzielenie zabezpieczenia po 400 zł do czasu zakończenia procesu. Sąd oddalił wniosek o zabezpieczenie na starszego i uwzględnił na młodszego po 300 zł miesięcznie. Wyrok końcowy nie zapadł bo matka zniknęła ... a zabezpieczenie po 300 zł upadło. Pozostał wyrok po 150 zł na każde z dzieci.

Powstaje też pytanie dlaczego dorosłe dzieci nie umorzyły egzekucji alimentów po usamodzielnieniu się. Wtedy koszty byłyby być może dużo mniejsze.

Ostatnia edycja:
dokładnie , sąd oddalił pozew byłej żony, stwierdził że obydwoje rodziców ma obowiązek utrzymywania synów, wydał postanowienie o zabezpieczeniu na 300 na młodszego, po czym wyrok końcowy nie zapadł....
co dalej z tym zrobić?

Teraz już nic nie zrobisz. Na postanowienie komornika o ustaleniu kosztów wnosi się skargę w terminie 7-miu dni od daty jego otrzymania. W wypadku umorzenia postępowania egzekucyjnego na wniosek wierzyciela komornik ma prawo pobrać od dłużnika opłatę w wysokości 5 % świadczenia pozostałego do wyegzekwowania w aktach sprawy egzekucyjnej. Według rozliczenia komornika pozostało do spłaty w aktach ok. 31 000 zł z tytułu alimentów i być może odsetek. Opłata powinna być na poziomie ok 1500-1600 zł. Dokładne wyliczenie może przedstawić komornik. Takie jest prawo - art.49 ust.2 Ustawy o komornikach sądowych i egzekucji.

A co się stało z alimentami na starszego syna ?

no wyliczył 2004 zł...czyli frytki? ale co jak mu zapłacę? to jego postanowienie o umorzeniu będzie już obowiązujące że tak powiem do końca życia?

a jeśli nie zapłacę, to będzie mnie ścigał z alimentów czy z kosztów egz. , chodzi mi o to czy może mi zająć wynagrodzenie jak jestem zatrudniony na 1/2 etatu na najniższej krajowej

poza tym złożyłem właśnie skargę na czynności komornicze po tym jak dostałem to zajęcie, zaraz zobaczę kiedy

1) Oprócz opłaty dla komornika są również wydatki gotówkowe. Razem może to być nawet 2000 zł. Potrzebna jest szczegółowa "rozpiska" kosztów z postanowienia.
Postanowienie jest obowiązujące i prawomocne jeśli żadna ze stron go nie zaskarżyła. Takie prawo.

2) To jest ciekawe pytanie i niełatwo na nie odpowiedzieć. Wydaje się że w twoim wypadku nie powinny być dokonywane potrącenia z wynagrodzenia bo jedynym wyjątkiem od zasad Kodeksu Pracy są alimenty a nie koszty egzekucyjne.

3) Skarga na zajęcie w mojej ocenie nic nie da ponieważ komornik ma "w ręku" prawomocny tytuł wykonawczy na ciebie i ma prawo go egzekwować. Tak art.770 KPC.

Najlepszym rozwiązaniem jest umówić się z komornikiem na raty np. po 100 zł miesięcznie. Myślę że jest to do przyjęcia przez obie strony.

Ostatnia edycja:
ale ten prawomocny tytuł wykonawczy to jets to jego postanowienie o umorzeniu?

no i jeszcze interesuje mnie temat dat dotyczących terminów skarg, bo tak szczerze mówiąc jak syn napisał do komornika 24.08,komornik do mnie o umorzeniu 07.09., a ja do sądu z tym nieszczęsnym pozwem na czynnosci komornicze 15. 09., sąd do mnie 26.09 o dosłanie czegoś tam, więc w terminach się mieszczę

1. Tak. KPC:

Art. 770. Dłużnik zwraca wierzycielowi koszty niezbędne do celowego przeprowadzenia egzekucji, w tym koszty poszukiwania majątku dłużnika. Koszty ściąga się wraz z egzekwowanym roszczeniem. Koszty egzekucji ustala postanowieniem komornik, jeżeli przeprowadzenie egzekucji należy do niego. Na postanowienie sądu zażalenie przysługuje stronom oraz komornikowi.

Art. 770.1. Prawomocne postanowienie komornika w przedmiocie kosztów podlega wykonaniu bez potrzeby zaopatrywania go w klauzulę wykonalności.

2. Skargę składa się do 7-miu licząc od dnia następnego po otrzymaniu postanowienia.

Błędem w sprawie był brak wniosku twojego syna (synów) o umorzenie postępowania egzekucyjnego. Do pełnoletności mogła to zrobić tylko matka ale po osiągnieciu 18 lat mogli to zrobić natychmiast twoi synowie. Tym bardziej powinni to zrobić bo byli faktycznie pod twoją opieką.

Ostatnia edycja:
no ok, ale ad2. złozyłem w terminie tych 7 dni...wiem bo pilnowałem tego i ta skarga doprowadziła do tego że jestem w puncie wyjścia...a co do interpretacji tej egzekucji tych 2 tys. to z Twojego doświadczenia jak to wygląda...?

A o co wnosiłeś w skardze ? Jeśli dłużnik nie zgadza się z orzeczeniem komornika w przedmiocie kosztów to wnosi o całkowite uchylenie postanowienia lub o jego zmianę i wskazuje jednocześnie błędy popełnione przez komornika. Szczerze mówiąc nie widzę błędów w postępowaniu komornika. Egzekucja alimentów to bardzo specyficzna sprawa. Nie umarza się prawie nigdy sama (wyjątek śmierć lub upadłość) a wymaga do jej zakończenia zgody wierzyciela. Komornik zakłada więc z góry że takie alimenty mogą być płacone nawet do końca życia (np. niepełnosprawne dziecko) a zatem czeka niejako nieustannie na wniosek wierzyciela o zakończenie sprawy. Jeśli takiego wniosku nie otrzyma nalicza alimenty z automatu tak jakby się zawsze należały.

W kwestii skargi: od września sąd nie wydał żadnego orzeczenia ? Mówiąc o skardze mówisz o pozwie do Sądu Rodzinnego czy o skardze na czynność komornika do Sądu Cywilnego ?

Ostatnia edycja:
tak napisałem w skardze do sądu:
W imieniu własnym na podstawie art. 767 Kpc, zaskarżam w całości postanowienie Komornika Sądowego przy Sądzie Rejonowym Katowice-Zachód w Katowicach (tutaj imię i nazwisko komornika) z dnia 07 września 2016 r. sygn akt KMP xxxxxx i wnoszę o jego uchylenie. Wnoszę także o zwolnienie mnie z kosztów sądowych -opłaty stałej od skargi z uwagi na brak możliwości jej poniesienia bez uszczerbku w utrzymaniu siebie i mojej córki

Zaskarżona czynność dokonana została przez organ egzekucyjny z naruszeniem prawa wobec braku zgody likwidatora funduszu alimentacyjnego na umorzenie postępowania egzekucyjnego co w konsekwencji skutkuje wadliwością po stronie komornika sądowego w ustaleniu opłaty stosunkowej w trybie art. 49 ust 2 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji. zał. - odpis skargi - oświadczenie o stanie rodzinnym, majątku, a właściwie jego braku, oraz dochodach i źródłach utrzymania.

A jesteś pewny że komornik umorzył egzekucję w całości ? Wniosek twojego syna dotyczył tylko zaległości i alimentów bieżących na jego rzecz. FAL sam składa wnioski do komornika.
W mojej ocenie komornik umorzył tylko egzekucję wobec twojego młodszego syna.

W dalszym ciągu nie wiemy co zrobił twój starszy syn ... też umorzył ???

mój starszy syn po ukończeniu liceum i roku studiów podjął pierwsza pracę, miał wtedy 20 lat, był to rok 2003, ale on nie jest nigdzie wymieniany jako beneficjent, w 1999 roku kiedy była żona wniosła o podwyższenie alimentów po 400 zł na każde dziecko, sąd przyznał zabezpieczenie w postanowieniu na kwote 300 zł w stosunku do młodszego, a ze względu na to że przedstawiałem dowody na to że utrzymuję starszego syna kwotami przekraczającymi 400 zł , sąd w postanowieniu napisał że oddala wniosek powoda (starszy syn) biorąc pod uwagę fakt że pozwany (ja) dobrowolnie pokrywa wydatki związane z utrzymaniem syna (starszego) mam to postanowienie przed sobą...

Oddala wniosek matki tylko o podwyższenie alimentów do 400 zł ale nie uchyla obowiązku alimentacyjnego po 150 zł na jego rzecz. Twój starszy syn również powinien umorzyć egzekucję o u komornika wszczętą przez jego matkę.

mam z nim ograniczony kontakt....z tym może byc problem, powiem tylko że komornik w swoim postanowieniu o umorzeniu, powołuje się na sygnaturę alimentów zasądzonych w 1993 i mówi że umarza bieżące i zaległe...nie wydaje mi się że za jakis czas może przyjść zajęcie z powództwa starszego syna ni stąd ni z owąd....on ma w tej chwili 33 lata i od 13 lat pracuje...

Powrót