Komornik Alimenty i dorosłe dziecko

• Autor wątku Autor wątku sypkilopez
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Krispl. czyli podsumowując, żeby Ci czasu więcej nie zabierać, prawnych rozwiązań nie widać???
zostawić to w takim stanie zawieszenia jak jest?
co byś zrobił na moim miejscu?

Masz dwóch wierzycieli w sprawie i jednego uczestnika na prawach wierzyciela - ZUS Likwidowany FA. Aby całkowicie zamknąć sprawę potrzebny jest wniosek każdej z tych stron o umorzenie postępowania w trybie art.825 KPC lub zgoda FA na zakończenie sprawy po spłacie lub umorzeniu ci przez ZUS zaległości. Zadzwoń lub udaj się do komornika i zapytaj jak to jest z twoją sprawą czy jest czynna a jeśli tak to kto jest aktualnie twoim wierzycielem i na jakie kwoty. Takiej informacji możesz zażądać również pismem.

Ostatnia edycja:
dzieki, z LFA prowadzę korespondencję, mam tam 9tys zadł. napisali mi że nie umorzą mi tego, ale się odwołałem i czekam na decyzję, jak ją dostanę będę działał dalej....tak czy owak, BARDZO CI DZIĘKUJĘ ZA WSZELKIE PODPOWIEDZI I POŚWIĘCONY CZAS:-) Spokogość z Ciebie, dzięki :-)

Krispl własnie dostałem z Sądu Postanowienie o umorzeniu postępowania. w uzasadnieniu napisano że ja domagałem się ustalenia wygaśnięcia obowiązku alimentacyjnego względem syna. Postanowieniem z dnia 15 grudnia wezwano pozwanego (syna) do złożenia w terminie 14 dni oświadczenia w przedmiocie wyrażenia zgody na cofnięcie przez powoda pozwu z jednoczesnym zastrzeżeniem, iż brak odpowiedzi zostanie poczytany na wyrażenie zgody na cofnięcie pozwu. Powyższy termin upłynął 11 stycznia 2017, wobec braku sprzeciwu na cofnięcie pozwu na mocy art 355 k.p.c. przy zastosowaniu art. 203 k.p.c. orzeczono jak w sentencji.....

co dalej z tym zrobić?, jechac do komornika?

To orzeczenie oznacza mniej więcej to że "nie było sprawy w sądzie" czyli nic nie znaczy.

Kto został wymieniony jako wierzyciel w postanowieniu komornika o umorzeniu egzekucji alimentów i ustaleniu kosztów egzekucyjnych ? Dokładnie chodzi o to który z twoich synów.

młodszy...w postanowieniu z 1999 też było wydane postanowienie o zabezpieczeniu tylko w stosunku do młodszego, a w stosunku do starszego sąd wniosek oddalił

wiecie co bo tak naprawdę to jedyne czego się tu dowiedziałasm to jak pseudo tatusiowie mogą się uchylać od płacenia alimentów, Atakie MAM PYTANIE JEŻELI MOI SYNOWIE PEŁNOLETNI STUDENT I CHODZĄCY DO TECHNIKUM PONIEWAŻ PROWADZIMY WSPÓLNE GOSPODARSTWO DOMOWE I UCZCIWIE POSZŁAM DO PRACY A DOCHÓD PRZEKROCZYŁ KRYTERIUM DOZWOLONE DO PŁACENIA Z FUNDUSZU ALIMENTACYJNEGO, STRACILI JE I MOI CHŁOPCY KTÓRZY MAJĄ SWOJE KONTA I TE PIENIĄDZE TAM WŁAŚNIE WPŁYWAŁY JAKIE DOKUMENTY MUSZĄ ZANIEŚĆ DO KOMORNIKA OPRUCZ WNIOSKU CZY ZAŚWIADCZENIE ZE SZKOŁY TEŻ?

Ediend napisał:
JAKIE DOKUMENTY MUSZĄ ZANIEŚĆ DO KOMORNIKA OPRUCZ WNIOSKU CZY ZAŚWIADCZENIE ZE SZKOŁY TEŻ?
W jakiej sprawie? Co chcą uzyskać?

P.s.
Proszę nie krzyczeć. W internecie, tekst pisany wielkimi literami oznacza krzyk.

A ja w międzyczasie zapytam pytanie czy ja odrze zrozumiałam ? Mój syn pobiera pieniądze z funduszu alimentacyjnego i nie informuje ani funduszu ani komornika o tym że posiada źródła zarobkowe (dorywcza praca w Niemczech). Jeżeli prawda wyjdzie na jaw i okaże się że w tym okresie nie spełniał wymogów do alimentowania będzie musiał zwrócić pieniążki od funduszu. Czy również zapłaci do komornika w związku że nie poformował kancelarii o zmianie sytuacji materialnej - koszty komornicze którymi ja jestem obciążany ?

Powrót