Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. II

• Autor wątku Autor wątku neon777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Myślę, że w gruncie rzeczy chodziło nam o to samo, przy czym Ty skupiłeś się na tym jak być powinno a ja na tym jak jest i jak należy podejść do czekających Was kazusów bo sam przez to przechodziłem i mam świadomość ogólnikowości klucza. Uważam, że świadomość tejże ogólnikowości pozwala na uzyskanie większej ilości punktów ( w stosunku do reszty a nie do max ilości punktów).

Żeby być pewnym miejsca w DA trzeba celować w pierwszą 150. Opłacalność zatrzymywania się w DA jest obecnie wątpliwa, gdyż od stycznia 2018r. cena za dobę wzrasta z 60 do 80 zł. Zdarza się, że oosba uprawniona na danym zjeździe nie nocuje w DA - wtedy dzwonią do następnej w kolejce osoby, która zdeklarowała chęć skorzystania z noclegu.

Ostatnia edycja:
HouseMD napisał:
Inną sprawą jest natomiast pytanie, czy faktycznie powinno się przyznawać punkty za kwestie poboczne.Zgadzam się z Tobą, że nie ale to jest postulat na przyszłość i nie ma znaczenia dla tegorofznego konkursu.

Czyżbyś znał zagadnienia i klucz odpowiedzi do tegorocznego II etapu, że takie stanowisko wyrażasz? Jeśli tak, to podziel się tymi informacjami w wiadomości prywatnej :cool:

Ciekawi mnie kiedy ogłoszą wyniki II etapu. Członków komisji jest 13, a poprawia prace 11 (przewodniczący i sekretarz nie poprawiają), osób jest 589, a poprawiane są każda praca 2 razy, czyli 1178 prac w sumie. Każdy członek komisji ma do poprawy 107-108 prac. Przy czym: to jest pismo ręczne, po drugie 7-10 stron każda praca. My na ao czekamy już 5 tygodni na wyniki z postanowienia nieprocesowego, które pisaliśmy wyjątkowo pismem ręcznym. A prac tylko ...210 na 3 członków komisji i nie tak obszerne.

Ostatnia edycja:
Cmada napisał:
Czyżbyś znał zagadnienia i klucz odpowiedzi do tegorocznego II etapu, że takie stanowisko wyrażasz? Jeśli tak, to podziel się tymi informacjami w wiadomości prywatnej :cool:

Logika podpowiada, że skoro przez kilka lat klucz miał charakter "otwarty" to trudno spodziewać się, że nagle pod kazusami znajdzie się 10 konkretnych pytań z zerojedynkową punktacją.

Witam,
Bardzo proszę o udzielenie informacji, czy mozna zakreślać/pisać na tekście kazusów (tak, by nie tracić czasu na pisanie "na brudno")?

HouseMD napisał:
Żeby być pewnym miejsca w DA trzeba celować w pierwszą 150. Opłacalność zatrzymywania się w DA jest obecnie wątpliwa, gdyż od stycznia 2018r. cena za dobę wzrasta z 60 do 80 zł.
Dzięki za odpowiedź. Mimo wszystko wciąż uważam, że ciężko znaleźć wyraźnie tańsze zakwaterowanie w Krakowie. Ja o miejsce w DA postaram się powalczyć również dlatego, że poza (mimo wszystko wciąż) atrakcyjną ceną, DA kusi także idealną lokalizacją (sale zajęciowe w budynku obok) czy np. możliwością wykupienia posiłków.

Co do drugiego zdania... Moim zdaniem mocno wątpliwa jest obecnie cała aplikacja, na której po odjęciu kosztów zjazdów (dojazdu, zakwaterowania, wyżywienia), aplikantowi "na rękę" zostajee niewiele ponad 2 tysiące (z których ma się utrzymać na co dzień).

Domi9006 napisał:
Witam,
Bardzo proszę o udzielenie informacji, czy mozna zakreślać/pisać na tekście kazusów (tak, by nie tracić czasu na pisanie "na brudno")?

Tak, przecież na teście też można.

Myślicie, że w tym roku może pojawić się kazus z rodzinnego?

też może być .... ale jeśli mieliby już być złośliwi, to raczej daliby z Konstytucyjnego. :D tak myślę

Miejmy nadzieję, że chociaż zaskoczenia nam oszczędza :)

Ja za to mam bardzo ważne technicznie pytanie. Nie wiecie może jak ma się kolejność odpowiedzi na pytania pod kazusem do ich oceny? Czy rozpoczęcie odpowiedzi na kazus z cywila od pytania 2 albo 3 jest jakoś gorzej oceniane niż pisanie po kolei? Wiem, że to infantylne pytanie ale szczerze mówiąc wolałabym odpowiedziec najpierw na konkrety,a potem lać wodę, a nie na odwrót i bać się że braknie mi czasu ;)

Ja mam pytanie trochę z innej beczki. Czy są ujemne punkty na kazusach? W przypadku, kiedy klucz każe pisać rzeczy, których nie ma w pytaniu, jest to, według mnie ważne pytanie. Co jeżeli ktoś napisze za dużo na dany temat?

coleilee napisał:
Ja za to mam bardzo ważne technicznie pytanie. Nie wiecie może jak ma się kolejność odpowiedzi na pytania pod kazusem do ich oceny? Czy rozpoczęcie odpowiedzi na kazus z cywila od pytania 2 albo 3 jest jakoś gorzej oceniane niż pisanie po kolei? Wiem, że to infantylne pytanie ale szczerze mówiąc wolałabym odpowiedziec najpierw na konkrety,a potem lać wodę, a nie na odwrót i bać się że braknie mi czasu ;)

Jak dla mnie na pewno nie będzie, zresztą nigdzie nie jest napisane w jakiej kolejnosci masz rozwiązywać kazusu i w jakiej kolejności masz udzielać odpowiedzi. W zależności od treści pytań, ja też będę być może nie w kolejności udzielał odpowiedzi.

beauti_decayed napisał:
Ja mam pytanie trochę z innej beczki. Czy są ujemne punkty na kazusach? W przypadku, kiedy klucz każe pisać rzeczy, których nie ma w pytaniu, jest to, według mnie ważne pytanie. Co jeżeli ktoś napisze za dużo na dany temat?
Generalnie nie ma nigdzie napisane, że są punkty ujemne, tylko jak dla mnie to raczej od sprawdzającego zależy czy za błędne odpowiedzi w danym pytaniu mniej da ci punktów.

misia_2017 napisał:
też może być .... ale jeśli mieliby już być złośliwi, to raczej daliby z Konstytucyjnego. :D tak myślę

W mojej ocenie 99% osób, które są na drugim etapie przygotowuje się na kazus z kc+kpc, kk+kpk, kpa+ppsa.
Więc jak będzie "egzotyczny kazus" z handlowego, prawa konstytucyjnego itp., to zdecydowana większość słabo napisze.
Morał z tego taki, że nie należy się przejmować tym, ja przynajmniej tak do tego podchodzę;)

Będzie co będzie, a klucza i tak się nie przeskoczy....

Pytanie:
będzie ktoś wracał po konkursie samochodem do Gdańska ? Jeśli taka osoba szuka współpasażera, który dorzuci się do paliwa proszę o info.

W dalszym ciągu stoicie na stanowisku, że jeśli nie wystarczy dla Was miejsca na prokuratorskiej, to spróbujecie za rok?

wiele osób na forum robi celowa dezinformacje...
Trochę żenujące jest, że znajomi ze studiów, co przeszli do 2 etapu nagle urywaja kontakt, bo każdy chce zwiększyć swoje szanse.... Porażka

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót