Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. II

• Autor wątku Autor wątku neon777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Po odliczeniach składki zdrowotnej i podatku wyjdzie nam circa 2520 złotych netto. Do tego należy doliczyć indywidualnie ustalany dodatek. Przy osobach, które mają dodatek rzędu 550 złotych, stypendium będzie tożsame z obecnym na etapie aplikacji specjalistycznych - około 3100 netto - 400 na dojazd i Dom Aplikanta, co daje 2700 (czyli tak jak jest teraz). Na kolejnych latach specek sumy te wzrosną, więc koniec końców uzyskany z tytułu odbycia aplikacji zysk wzrośnie.
Stracą ludzie z Krakowa i okolic, i to stracą sromotnie. Dla nich z obecnej sumy 3100 niewymagającej zadnych odliczeń, zarobki zejdą do 2520, czyli boleśnie.

HouseMD napisał:
Jedyna dobra informacja jest taka, że z rozporządzenia wynika, że cały rocznik ogólnej idzie dalej więc przynajmniej o to nie trzeba się martwić.

gdzie to wynika?

No ale umówmy się, że poniekąd takie zróżnicowanie stypendium w zależności od miejsca zamieszkania jest w jakiś sposób sprawiedliwe. Osoby mieszkające w Krakowie opłacają własne mieszkanie i w czasie zjazdów nie ponoszą kosztów Domu Aplikanta (300 zł z tego co wiem?). Osoby "dojeżdżające" płacą za Dom Aplikanta, a dodatkowo też przecież opłacają czynsz swoich mieszkań (czynsz przecież nie ulega zmniejszeniu z tego powodu, że ktoś tydzień siedzi w KSSiP) + ponoszą koszty dojazdu do Krakowa. Uważam jednak, że stawki stypendiów są zbyt niskie, bo w zasadzie miały wzrosnąć, a na to się nie zanosi. Rozporządzenie jest w fazie projektu, wiec warto by było zwrócić się do Dyrektora KSSiP o zajęcie w tym przedmiocie stanowiska.

kryspin2 napisał:
gdzie to wynika?

Pośrednio z tego, że uwzględniono w wyliczeniach cały rocznik a nie wierzę, że obecnie MS nie ustaliło limitu bo mamy już listopad więc jakieś ustalenia muszą już być. Ponadto już w założeniach do ustawy nowelizującej ustawę o KSSiP znalazło się sformułowanie, że aplikacje specjalistyczne rozpocznie wtedy jeszcze 220 aplikantów obecnej ogólnej. Oczywiście nie ma 100% informacji ale wszystko na to wskazuje.

To jest jakieś kuriozum, zamiast bzdurnych dodatków dom aplikanta powinien być na zjazdy za darmo + refundacja dojazdu na zwykłych zasadach delegacji pracowniczych.

hej, czy ktokolwiek z was otrzymał list z kssipu dot. egzaminu?

oiengseg napisał:
To jest jakieś kuriozum, zamiast bzdurnych dodatków dom aplikanta powinien być na zjazdy za darmo + refundacja dojazdu na zwykłych zasadach delegacji pracowniczych.

Od pewnego czasu zastanawiam się dlaczego czegoś w tym stylu nie wprowadzili. Jedyna odpowiedź jaka mi się nasuwa, to taka, że wtedy nie wiadomo, czy te koszty mogliby zaliczać przy zwrocie stypendium.

Czytam sobie prawo o prokuraturze i powoli oswajam się z myślą, że jeśli nie wystarczy mi punktów na prokuratorską, to świat się nie zawali, bo za rok też pewnie będzie nabór...

Mam takie pytanie do Was- jak wygląda dokładnie aplikacja prokuratorska? Dokładniej chodzi mi to, czy prócz comiesięcznej obecności w KSSiP, zaliczaniu sprawdzinów itd. aplikant odbywa również praktyki w prokuraturze? Czy tylko i wyłącznie musi jeździć raz miesiącu do Krakowa?

Z góry dziękuję za odpowiedź.:)

Na stronie Radia Tok FM można przeczytać wywiad z adwokatem, który zwraca uwagę, że wielu pełnomocników będzie skarżyło wyroki asesorów z zarzutem niekonstytucyjności. Wygląda na to, że przejście KRS będzie jedynie początkiem trudnej i upokarzającej drogi, gdzie na każdym kroku kwestionowana będzie ważność postępowania.
Myślę, że kolejne roczniki powinny przygotować się na startowanie w konkursach bo zapewne na tym się ten spór zakończy.

@Agnieszkafk

W przerwach między zjazdami aplikant odbywa praktyki w wybranej przez siebie prokuraturze.

Ostatnia edycja:
HouseMD napisał:
Na stronie Radia Tok FM można przeczytać wywiad z adwokatem, który zwraca uwagę, że wielu pełnomocników będzie skarżyło wyroki asesorów z zarzutem niekonstytucyjności. Wygląda na to, że przejście KRS będzie jedynie początkiem trudnej i upokarzającej drogi, gdzie na każdym kroku kwestionowana będzie ważność postępowania.
Myślę, że kolejne roczniki powinny przygotować się na startowanie w konkursach bo zapewne na tym się ten spór zakończy.

@Agnieszkafk

W przerwach między zjazdami aplikant odbywa praktyki w wybranej przez siebie prokuraturze.

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź!!! A czy te praktyki odbywają się codziennie, czy raczej np. 5 dni w miesiącu?

Codziennie. Aplikantowi przysługują wolne 4 tygodnie w roku.

HouseMD napisał:

raczej zapadnie orzeczenie TK w tym przedmiocie :D i będzie spokój

misia_2017 napisał:
HouseMD napisał:

raczej zapadnie orzeczenie TK w tym przedmiocie :D i będzie spokój

Spokój do czasu kiedy kolejna partia wybierze nowych sędziów.

a co mają powiedzieć prokuratorzy ? Przecież kolejna ekipa zawsze będzie mogła wyjść z założenia, że nie są już potrzebni. Sędziowie, gdy już raz wejdą do gry, od razu złapią nieusuwalność, prokuratorzy niekoniecznie.
Poza tym nie łudźmy się, przez najbliższe lata zmiany władzy nie będzie.

Najpierw do tej gry trzeba wejsc. Jesli kyos jest gotow czekac latami to jego wybór.

A skąd wynika ze aplikantowi przysługują 4 tygodnie wolnego w roku?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót