Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. II

• Autor wątku Autor wątku neon777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Do kssipu raczej dostają się tylko ci, którzy lubią wszystko ;)

HouseMD napisał:
W konsekwencji najbardziej oblegane miejsca asesorskie to te w wydziałach cywilnych i gospodarczych, a zatem karnista ze słabszym wynikiem z egzaminu ma dużą szansę trafić do wydziału karnego bo nie cieszą się dużym zainteresowaniem.

No ja się nie zgodzę z tym brakiem zainteresowania wydziałami karnymi. Miejsc w wydziałach karnych dla asesorów jest mało. Nie oszukujmy się, w wydziałach cywilnych zapotrzebowanie kadrowe jest większe. To raz. A dwa - asesor w karnym ma sporo ograniczeń, więc jest on mniejszym wsparciem dla takiego wydziału. Rzecz kolejna, etaty w wydziałach karnych, w większości były w sądach w dość mało atrakcyjnych miejscowościach (4 etaty w wydziale karnym w Hrubieszowie :D). Wolne etaty w wydziałach karnych w dużych miastach będą zajmowane przez absolwentów aplikacji sędziowskiej, a nie wierzę, że absolwenci prokuratorskiej rzucą się na etaty w Końskich czy Tucholi :P

Moje osobiste odczucia są takie, że test nie był trudny. O ile ktoś się dobrze przygotował z ustawy o ustroju sądów powszechnych i ustawy o prokuraturze :P

Test byl taki sredni. Natomiast z nowosci 4 pytania z kpw, pare pytan z czesci szczegolnej k.k.,jedno z wojskowej. A i ogolnie miedzynarodowe z....e trudne. Przynajmniej na oko bo sam nie pisalem.

Test duzo latwiejszy niz rok temu, zobaczymy jak wyniki :D

czy na koniec egzaminu coś się zmieniło i można było jednak zatrzymać arkusz testowy?

Test był po prostu świetny :D

Pytania z kodeksów w większości banalne. Nawet jak trafiło się jakieś trudniejsze, to sama treść odpowiedzi pomagała w wyborze prawidłowego wariantu.

Jedynym zaskoczeniem była dość znaczna ilość "zaskakujących" ustaw (sporo pytań z postępowania w sprawach wykroczeń, sporo z różnego samorządu, itp. itd.), ale to dla kogoś "przedsiębiorczego" nie stanowiło problemu.

Do tego praktycznie marginalna liczba pytań z prawa międzynarodowego (UE, różne konwencje, itp. itd.).

Dla mnie (osoby, która przygotowywała się z kodeksów + dobrze przerobiła ustrój sądów i prawo o prokuraturze) - bajka :D Po wstępnym sprawdzeniu odpowiedzi celuję w wynik podchodzący pod 140. Mam nadzieję, że widzimy się na kazusach :D

P.S. Jak oceniacie możliwość wychodzenia z (bardzo często dość sporymi) torebkami do łazienek?

olafz napisał:
czy na koniec egzaminu coś się zmieniło i można było jednak zatrzymać arkusz testowy?
Nic się nie zmieniło, zasady i przebieg egzaminu wygląda praktycznie identycznie jak w zeszłym roku.

Poza możliwością wyniesienia pracy (jak ktoś został do końca), dzisiejszy test również rozpoczął się z godzinnym opóźnieniem (jakby nie można było egzekwować zapisu o niewpuszczaniu kandydatów po 9:15, wtedy wszyscy przyszliby na rejestrację o 7 i przez 2h spokojnie wszyscy weszliby do sali, a sam egzamin rozpocząłby się o czasie, zamiast czekać z przyjazdem na ostatnią chwilę).
Dzisiaj również wycieczki do toalet były normą (siedziałem przy "tunelu" i w zasadzie co kilkanaście sekund ktoś przechodził obok mojego stolika).
Dzisiaj również nikt nie sprawdzał, co kandydaci ze sobą wnoszą/wynoszą (spokojnie można było wejść z torebką i wyjść z nią do toalety).

"Zarzuty" mógłbym mnożyć, ale humor mi dopisuje i mi się nie chce :D

Nie popadałbym w taki hurraoptymizm z testem bo jeżeli faktycznie był taki łatwy, to będą bardzo dobre wyniki i na kazusach nikt nie będzie dalej pewny swego;)

mi też wydaje się że całkiem nieźle. może nawet podobnie. ale chciałbym spojrzeć na ten test jeszcze raz tak żeby się upewnić :-) chyba będę musiał jednak poczekać

Czy ktoś kto posiada arkusz mógłby wrzucić pytania? Albo sam arkusz, oczywiście bez danych:) myślę, że wielu osobom, które nie zabrały testów byłoby to pomocne:)

Ja tez jestem w dobrym humorze, podczas pisania ok. 135 bylem pewny, inne ktore pamietam i sprawdzilem tez ok w wiekszosci , co do reszty to musz test zobaczyc jeszcze raz :p mysle, ze 140 pkt to realny wynik :)

Stosunek dobrych i złych podejść będzie taki jak zawsze, tylko struktura punktów się zmieni. Jeżeli powiedzmy miejsce w setce najlepszych dawał onegdaj wynik np. 130 pkt, teraz będzie to powiedzmy 138.
Gratulacje dla tych, którym test poszedł, powodzenia w II etapie ;)

Stawiam ze próg wyniesie ok 116-117 punktow. Test napisany na 130 to juz pewne miejsce w kssip a 140+ nawet pewne miejsce na prokuratorskiej;) Wszystko oczywiście przy założeniu ze nie dostanie się jakiegoś nagłego zaćmienia na kazusach.

zobaczymy jak będzie, test do trudnych nie należał, ale trzeba mieć na uwadze stres, możliwe pomyłki przy zamalowaniu kratek na arkuszu itp. :)

nie wiem czy ktoś na to zwracał uwagę, ale było bardzo dużo osób, straszne tłumy, albo tylko mi się tak wydawało, jakby każdy z rodziną przyszedł :P potem dopiero się dowiedziałem, że test pisało 2162 osób, więc mamy rekord :D to spowoduje, że raczej trzeba będzie mieć wynik ok. 120 pkt, żeby w ogóle myśleć o aplikacji, tak mi się wydaje:) wyniki pewnie w przyszłym tygodniu koło środy

Jak możecie, napiszcie do każdego pytania pewne odpowiedzi. Dzięki :)

Mnie najbardziej interesują odpowiedzi do części międzynarodowej :D

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót