Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. II

• Autor wątku Autor wątku neon777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Podstawy do odrzucenia pozwu Sąd bierze pod uwagę na każdym etapie postępowania. Wydanie orzeczenia w takiej sytuacji daje podstawę do stwierdzenia nieważności.

A nie przypadkiem postanowienie o zniesieniu postępowania i odrzucenie pozwu? Przecież wydanie wyroku nie stało się zbędne w toku postępowania lecz pozew był niedopuszczalny już w momencie jego wniesienia. Ja tutaj nie widzę żadnego umorzenia.

coleilee napisał:
I masz dobrze bo w toku postepowania się nie odrzuca pozwu ;) uchwala SN III CZP 73/05

no ja nie wiem jak to rozkminiłeś, ale jak przeczytałem Twój post to nawet poszperałem trochę, bo byłem pewny, że pozew do odrzucenia i chyba pozostanę przy tym stanowisku :D III CSK 124/13 post. SN z odrzuceniem pozwu w trakcie postępowania, jak już rzucamy orzecznictwem :P

iulja napisał:
Podstawy do odrzucenia pozwu Sąd bierze pod uwagę na każdym etapie postępowania. Wydanie orzeczenia w takiej sytuacji daje podstawę do stwierdzenia nieważności.

postanowienie o umorzeniu postępowania nie jest rozstrzygnięciem merytorycznym, tylko stwierdzającym (w tym przypadku), że droga sądowa jest niedopuszczalna ze względu na res iudicatae. Dlatego żadna podstawa do stwierdzenia nieważności nie wchodzi w grę. Dopiero by chodziła, gdybyś obsądziła sprawę uprzednio załatwioną merytorycznie ;)

No to dopóki się nie pojawią odpowiedzi to się nie dowiemy ;)

Jak poszperałam w orzecznictwie, to III CZP 73/05 dotyczył postępowania z zamówień publicznych, a nie stricte kpc. Zbędność wyroku polegała tam na tym, że powód i tak zawarł umowę.

At. 202 k.p.c.
Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, okoliczności, które uzasadniają odrzucenie pozwu, jak również niewłaściwy tryb postępowania, brak należytego umocowania pełnomocnika, brak zdolności procesowej pozwanego, brak w składzie jego organów lub niedziałanie jego przedstawiciela ustawowego sąd bierze pod rozwagę z urzędu w każdym stanie sprawy.

iulja ma rację, przecież zazwyczaj sytuacje z odrzuceniem pozwu na res iudicata wychodzą w toku postępowania, najczęściej jak pozwany złoży sprzeciw od nakazu, odpowiedź na pozew itp... i wtedy sąd wydaje postanowienie o odrzuceniu pozwu, a nie o umorzeniu...

poza tym mamy przepis art. 386 par. 3 k.p.c., kiedy Sąd II instancji uchyla wyrok i odrzuca pozew jak jest np. res iudicata :P

iulja napisał:
Jak poszperałam w orzecznictwie, to III CZP 73/05 dotyczył postępowania z zamówień publicznych, a nie stricte kpc. Zbędność wyroku polegała tam na tym, że powód i tak zawarł umowę.

At. 202 k.p.c.
Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, okoliczności, które uzasadniają odrzucenie pozwu, jak również niewłaściwy tryb postępowania, brak należytego umocowania pełnomocnika, brak zdolności procesowej pozwanego, brak w składzie jego organów lub niedziałanie jego przedstawiciela ustawowego sąd bierze pod rozwagę z urzędu w każdym stanie sprawy.

Sąd bierze pod uwagę w każdym czasie, gdyż jeśli nie weźmie to jest jedna z przesłanek nieważności postępowania (które sąd odwoławczy też bierze pod uwagę z urzędu). Ale to nie oznacza, że sąd odrzuca pozew.
Art. 335 par. 1 kpc - sąd umarza postępowania, jeżeli wydanie wyroku jest niedopuszczalne.
Czy dopuszczalne jest zatem odrzucenie pozwu, który już została przyjęty? Trochę nielogiczne.
Sąd powinien odrzucić pozew na wstępnym etapie, a nie w trakcie postępowania
( plus analiza art. 199 kpc)

Proszę o pomoc w odpowiedziach

1. Zgodnie z ustawa o prokuraturze, prokuratorem przełożonym prokuratorów prokuratury okręgowej nie jest:
A) prokurator generalny
B) prokurator krajowy
C) naczelnik wydziału w PO w zakresie ustalonym przez prokuratora okrętowego
D) zastępca prokuratora okręgowego w zakreie ustalonym przez prokuratora okręgowego

2. Zgodnie z ustawa o prokuraturze, dla prokuratora prokuratury okręgowej prokuratorem nadrzędnym nie jest:
A) prokurator krajowy
B) prokurator regionalny
C) prokurator prokuratury regionalnej
D) prokurator okręgowy

3. Zgodnie z ustawa o ustroju sądów, prezes SR jest obowiązany niezwłocznie zawiadomić o toczącej się sprawie sądowej, w której występuje jako strona lub uczestnik:
A) przewodniczącego KRS
B) MS
C) prezesa SĄ
D) prezesa SO

4. Zgodnie z ustawa o prokuraturze, prokurator przełożony nie może:
A) odmówić prokuratorowi podległemu uzasadnienia polecenia dot treści czynności
B) wydawać poleceń dot treści czynności
C) zmieniać decyzji prokuratora podległego
D) uchylać decyzji prokuratora podległego

5. Zgodnie z ustawa o prokuratorze, określone w ustawie zadania prokuratora w ramach postępowania przygotowawczego mogą być realizowane przez zespół prokuratorów, powoływany:
A) postanowieniem PG
B) postanowieniem kierownika nadrzędnej jednostki organizacyjnej prokuratury
C) zawsze zarządzeniem kierownika jednostki organizacyjnej prokuratury, w której zespół będzie prowadził postępowanie
D) zarządzeniem kierownika nadrzędnej jednostki organizacyjnej prokuratury

6. Zgodnie z KC, tesmrament własnoręczny jest zawsze nieważny, jeśli:
A) został sporządzony przez osobę niewidoma
B) nie został opatrzony data
C) został sporządzony przez osobę głucha
D) w miejsce podpisu został opatrzony tuszowym odciskiem palca testora.

7. Zgodnie z KPC jeśli toku postępowania okaże się ze przed wniesieniem pozwu o to samo roszczenie między tymi samymi stronami sprawa została prawomocnie osadzona, sąd:
A) umarza postępowanie
B) odrzuca pozew
C) zwraca pozew
D) oddala powództwo na posiedzeniu niejawnym

8. Zgodnie z KPC skarga kasacyjna przysługuje w sprawach dotyczących:
A) przysposobienia
B) zarządu związanego z użytkowaniem
C) zwolnienia wykonawcy testamentu
D) przepadku rzeczy

9. Zgodnie z KP, pracodawca zatrudniający co najmniej 50 pracowników nie ma obowiązku wprowadzenia regulaminu jeśli:
A) organizacje i porządek w procesie pracy obejmuje obowiązujący układ zbiorowy pracy
B) zakładowa organizacja związkowa podejmie uchwale o rezygnacji z wprowadzenia regulaminu.
C) co najmniej 30 % pracowników jest zatrudnionych za czas określony
D) u pracodawcy nie działa zakładowa organizacja pracy

10. Zgodnie z KK nie jest karalne przygotowanie do popełnienia przestępstwa :
A) zabicia człowieka
B) handlu ludźmi
C) sprowadzenia katastrofy w ruchu lądowym wodny lub powietrznym zagrażającej życiu lub zdrowiu wielu osób
D) podrabiania pieniędzy

No i te pytania dotyczące prawa międzynarodowego, ktos pamięta jakie były odpowiedzi ?

Bzdura. Dowodem na to, że można odrzucić w toku jest choćby art. 386 par. 3 kpc. Mówimy oczywiście cały czas o przeszkodzie, która istniała już w momencie wniesienia pozwu.

@ Nie zauważyłem, że przykład ten podał już neon.

Ostatnia edycja:
natalis napisał:
Proszę o pomoc w odpowiedziach

1. moim zdaniem c - naczelnik wydziału to administracyjny pion prokuratury,
2. d - bo to bezpośredni przełożony, a nie nadrzędny
3. d - o ile nowa ustawa tego nie zmieniła, bo ja pamiętam ze starej
4. miałam a, ale nie umiem wyjaśnić
5. nie wiem
6 . d - art 949 par 1 i 2 kc
7. b - 199 w zw. z 202 k.p.c. ale są inne opinie, jak wyżej w dyskusji
8. a - art. 519(1) kpc
9. a - art. 104 kp
10. a - bo jak uwzględnimy art. 175, 189a i 270 kk to tylko to zostaje

Ostatnia edycja:
przy 10 nie jest karalne przygotowanie do zabójstwa z tego co pamiętam, ja przynajmniej tak zaznaczyłem, ale nie wiem dokładnie, bo nie powtarzałem szczególnej kk

jutro się pojawi pewnie test z odpowiedziami to będziemy mądrzejsi :D ja już dzisiaj idę odpocząć :P

PannaAnna1993 napisał:
A pamięta ktoś pytania z samorządów?

Pamiętam ogólnie dwa:

Gmina - kto ustala wynagrodzenie wójta (odp. rada gminy)
Województwo - rozporządzenie mieniem przez wojewódzkie osoby prawne (odp. za zgodą zarządu) (albo to było do powiatu? w każdym razie też za zgodą zarządu)
województwo - wybór zarządu województwa przez sejmik (odp. bezwzględną większością w obecności połowy ustawowej liczny radnych sejmiku)

Pytań powiatowych nie pamiętam.

pytanie dotyczyło wyboru Marszałka województwa przez sejmik

odp. - bezwzględną większością głosów ustawowego składu sejmiku w głosowaniu tajnym

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót