Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. II

• Autor wątku Autor wątku neon777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Wspomniałem o tym,że ewentualnie można się doszukiwać,czy późniejsze cc nie stanowiło zagrożenia dla życia rodzącej kobiety,ale brak w przedstawionym stanie faktycznym opinii biegłych w tym zakresie i wniosku samej pokrzywdzonej (powołałem art. 160 par 5 kk).

I właśnie przez takie ,,rozbudowanie"kazusu z karnego zeszło mi na niego 75minut,a nastawiałem się,że zacznę karniaka rozwiązywać jako pierwszy,żeby na nim zaoszczędzić czas na pozostałe kazusy (rozwiązując w domu kazusy z zeszłych lat na karne wychodziło mi jakieś 40minut).

HorN napisał:
Wspomniałem o tym,że ewentualnie można się doszukiwać,czy późniejsze cc nie stanowiło zagrożenia dla życia rodzącej kobiety,ale brak w przedstawionym stanie faktycznym opinii biegłych w tym zakresie i wniosku samej pokrzywdzonej (powołałem art. 160 par 5 kk).
Z doświadczenia życiowego - zagrazajacym dla życia kobiety jest stan, w którym nie przeprowadza sie CC kiedy, plod (dziecko) jest martwe. Zastanawialam sie również czy wspominac o tym w odpowiedziach, ale tak czy inaczej musialaby byc przeprowadzona kolejna opinia bieglego w tym zakresie.

neon777 napisał:
Moim zdaniem nie ma sensu analizować prawidłowości rozstrzygnięcia tych kazusów, wydaje mi się, że nawet nie ma sensu otwierać klucza z prawidłowymi odpowiedziami, bo w przypadku sprawdzania kazusów system oceniania nie jest 1:1 tak jak w kluczu :) po prostu poczekajmy na wyniki, chyba każdy z nas już jest zmęczony.
Dokladnie. Porownywanie swoich odpowiedzi z opublikowanym kluczem bedzie bardzo nieprecyzyjne. Nie wszyscy wiedza ale komisja ocenia nie na podstawie tego klucza z internetu, tylko wlasnego klucza, takiej rozbudowanej tabelki. Te klucze w wiekszosci sie pokrywaja ale nie calkiem. Plus kwestia oceniajacego, stylu itd.

Tink00 napisał:
A skąd teoria o uszczerbku u matki skoro nie było w tym zakresie opinii biegłych? Przecież to raczej nie należy do zakresu wiedzy ogólnej i moim zdaniem trzeba by to ustalić właśnie na podstawie opinii.
Jasna sprawa. Tylko, ze w jednym z pytan mielismy wskazac na bledy postepowania, a klucze z poprzednich lat pokazaly, ze komisja lubi w odpowiedziach takie "gdybanie" i pisanie nieco ponad czy obok tematu. Stad tez, moim zdaniem, maksymalnie punkwana odpowiedz powinna stwierdzac, ze w modelowym postepowaniu zarzut bylby wlasnie taki, nalezalo wywolac opinie bieglego, itp. itd. A na koniec wszystko to skwitowac stwierdzeniem, ze w przedmiotowej sprawie powyzsze dywagacje nie maja zastosowania, bo zgodnie z artykulem takim a takim przestepstwo scigane jest na wniosek, a tego wniosku nie bylo.

Swoja droga teraz zaczynam sie zastanawiac, czy w zwiazku z tym, ze w kazusie powinno zostac wszczete sledztwo nie wynikly w postepowaniu z kazusu kolejne bledy i uchybienia, na ktore nalezalo zwrocic uwage.

No nic... Trzeba czekac na klucz i wyniki.

Ja właśnie przyjąłem że 155 kk konsumuje 160 kk(pomijalny zbieg) w związku z czym kwalifikacja z 11 par. 2 jest nieprawidłowa. Co do 155 to przytoczyłem orzeczenie SN I KZP 18/06( bez sygnatury oczywiście xD) że z chwilą rozpoczęcia akcji porodowej człowiek korzysta już w pełni z ochrony życia przewidzianej w KK. Zobaczymy co oni tam w kluczu wymyślili.

A czy ostatnie pytanie z admina dotyczylo art. 145a ppsa?

Ja zacząłem opisywać 149ppsa,ale się zreflektowałem,że ten przepis ma zastosowanie przy skardze na bezczynność lub przewlekłe postępowania i poprawiłem na art 145a ppsa.

Akurat za to pytanie do kazusa zabrałem się w ostatnich 10minutach stąd nie było dużo czasu na szukanie i myślenie:P

No no, widzę że klucz z karnego powoli zbliża się do klucza z cywila. Trzeba było zarówno opisać wznowienie przez PG z art. 328 jak i subsydiarny akt oskarżenia :D.

Ja z cywila prawie wszystko z klucza napisałem, z admina oprócz pierwszego pytania, które w całości mam źle, na pozostałe napisałem, z karnego przyjąłem kwalifikację z art. 157a, bo opowiedziałem się, że to jest płód, część rzeczy mam dobrze, ale chyba większość źle.

Ja w tym momencie chyba żegnam się z aplikacją, bo mam po pierwszym etapie stratę 4 punktów. :(

Najgorsze kiedy czytasz klucz, wiesz, że myśli w głowie były dobre, ale czasu brakowało...

Z admina 1 pytanie tez zupelnie źle. Reszta niby w miare trafiona, ale obawiam sie, ze nie wystarczy.

Kazusy na dwie strony są okropnie trudne, jest obiektywnie nie możliwe napisanie wszystkiego - a ponadto pytania nie są niestety dość jednoznacznie sformułowane, za ostatnie pytanie z admina dałem sobie 0 pktów, ppsa w trzech artykułach mówi o możliwości orzeczenia o uprawnieniu bądź obowiązku, "wskazałem i uzasadniłem" dwie, trzeciej nie zdążyłem a to była ta jedyna punktowana:rolleyes:

Zaskoczyli mnie z tą żoną lekarza,w ogóle nie zwróciłem uwagi na to,że w momencie gdy składała zeznania jej były mąż jeszcze nie był oskarżonym:P

Ale cieszę się,że w ostatnim pytaniu z admina na dobrze poprawiłem,szkoda że czasu starczyło tylko na przepisanie treści przepisu.

takkk, klucz na 10 stron :(
Porażka, ja z pierwszego etapu miałem 121 pkt więc raczej się żegnam z KSSIP
Ja sobie naliczyłem pomiędzy 32-35 pkt (tak z ręku na sercu):mad:
Ale nawet ucząc się więcej, to i tak bym więcej nie wyciągnął....

HorN napisał:
Zaskoczyli mnie z tą żoną lekarza,w ogóle nie zwróciłem uwagi na to,że w momencie gdy składała zeznania jej były mąż jeszcze nie był oskarżonym:P

Ale cieszę się,że w ostatnim pytaniu z admina na dobrze poprawiłem,szkoda że czasu starczyło tylko na przepisanie treści przepisu.
Tez sie na to zlapalam. Pisalam o tym, ze nie musial jej pouczac o tresci tych przepisow I napisalam tez ze nie jest osoba najblizsza w mysl 115. Jedynie, ze powinien ja pouczyc o 182 par 2 kpk - licze to oczywiscie jako 0 pkt :-( Ciekawe jaki prog będzie....

burgundczyk napisał:
takkk, klucz na 10 stron :(
Porażka, ja z pierwszego etapu miałem 121 pkt więc raczej się żegnam z KSSIP
Ja sobie naliczyłem pomiędzy 32-35 pkt (tak z ręku na sercu):mad:
Ale nawet ucząc się więcej, to i tak bym więcej nie wyciągnął....

według mnie masz jeszcze bardzo duże szanse, myślę, że próg będzie koło 150 punktów

Mnie najbardziej bola zwroty "dodatkowym atutem...", "warto, by kandydat wskazal na...", itp. itd.

Generalnie na kazde pytanie "cos" odpowiedzialem, ale niestety wiele rzeczy pominalem. Z bezczynnoscia/przewlekloscia napisalem o ponagleniu, ale nie wspomnialem o skardze do sadu czy o odpowiedzialnosci pracownika.
Z milczacym zalatwieniem sprawy napisalem "mniej wiecej o co chodzi", ale nie wspomnialem o zaswiadczeniu.
Z karnego napisalem o braku podstaw do wznowienia z powodu braku nowych okolicznosci, o mozliwosci wniesienia skargi subsydiarnej, ale nie wspomnialem o uchyleniu postanowienia przez PG.

Generalnie szkoda, ze klucze z pozostalych dziedzin prawa niebezpiecznie zblizaja sie do klucza z cywila. Mysle, ze na egzaminie ustym w przypadku dopytania o konkretne szczegoly bez problemu na wiekszosc bym odpowiedzial. Na egzaminie pisemnym, gdzie jest godzina na kazus ciezko o tak wyczerpujace odpowiedzi.

Poza tym mam wrazenie, ze w kilku miejscach klucz sie powtarza. Np. w przypadku milczacego zalatwienia sprawy w zasadzie dwa razy jest wspomniane, ze nalezy odpowiedziec ze ma ono zastosowanie "gdy przepis to przewiduje...".

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót