Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. II

• Autor wątku Autor wątku neon777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
bbaarr napisał:
według mnie masz jeszcze bardzo duże szanse, myślę, że próg będzie koło 150 punktów

Dlaczego zakładacie, że będzie tak niski próg przy tak dużej ilości zdających ?

DonAlex napisał:
Dlaczego zakładacie, że będzie tak niski próg przy tak dużej ilości zdających ?
Bo w poprzednich latach srednia z kazusow wynosila 30 pkt. Jesli w tym roku "prog na aplikacje" po pierwszym etapie wyniosl ok. 120 pkt, to po drugim wyniesie pewnie 150-155.
W kazdym razie by byc w pierwszej 150-tce i cieszyc sie z miejsca w DA pewnie trzeba bedzie osiagnac 165 i wiecej...

mmd01 napisał:
Bo w poprzednich latach srednia z kazusow wynosila 30 pkt. Jesli w tym roku "prog na aplikacje" po pierwszym etapie wyniosl ok. 120 pkt, to po drugim wyniesie pewnie 150-155.
W kazdym razie by byc w pierwszej 150-tce i cieszyc sie z miejsca w DA pewnie trzeba bedzie osiagnac 165 i wiecej...

Tak tylko w tamtych latach podchodziło pewnie max 350osób, a tutaj masz prawie 600 osób.

Yhm.Tylko w tamtych latach próg wyznaczała 140-160 osoba,a tutaj 280.

DonAlex napisał:
To popatrz na ludzi, którzy mają 280 miejsce i masz porównanie.

W 2010 podchodzło jeszcze więcej osób a próg i tak był 150 (280tej osoby).

DonAlex napisał:
Tak tylko w tamtych latach podchodziło pewnie max 350osób, a tutaj masz prawie 600 osób.
Z czego polowa jest ponizej progu.

Watpie, by bylo sporo osob, ktore majac po tescie 110pkt, teraz napisaly kazusy na 40+ pkt i podniosly srednia. Poza tym nawet jesli ktos bedacy ponizej progu napisze lepiej kazus i wskoczy nad prog, to rownie dobrze ktos bedacy nad kreska, moze napisac gorzej i stracic swoje miejsce. IMHO prog wyniesie 150-155pkt.

2014,280 osoba miała 156,5 pkt. A test i kazusy były dużo łatwiejsze niż w tym roku.

mmd01 napisał:

Z tym progiem 150-155 pkt się zgodzę (ja obstawiam bliżej 155), tylko jak ludzie liczyli, to osoby około 280 miejsca miały 122 pkt, a nie 120.

DonAlex napisał:
To popatrz na ludzi, którzy mają 280 miejsce i masz porównanie.

281 miejsce daje 122 punkty - średnia punktów z kazusów co roku wynosi około 30 punktów. W tym roku kazusy byłe zdecydowanie trudniejsze niż zeszłoroczne (np. pytania z orzecznictwa o indywidualnym charakterze upoważnienia, z doktryny o "człowieka" - nie da się tego wyczytać wprost z przepisu). Wg mnie zatem, w tym roku wyniki z kazusów będą gorsze niż średnia.

Bardziej jestem ciekaw czy Komisji uda się ocenić prace do świąt:P

bbaarr napisał:
281 miejsce daje 122 punkty - średnia punktów z kazusów co roku wynosi około 30 punktów. W tym roku kazusy byłe zdecydowanie trudniejsze niż zeszłoroczne (np. pytania z orzecznictwa o indywidualnym charakterze upoważnienia, z doktryny o "człowieka" - nie da się tego wyczytać wprost z przepisu). Wg mnie zatem, w tym roku wyniki z kazusów będą gorsze niż średnia.

Bardziej jestem ciekaw czy Komisji uda się ocenić prace do świąt:P

Ja bym 2016 r. nie brał pod uwagę, bo innaczej się piszę gdy się walczy o miejsce na aplikacji, a inaczej gdy się tylko walczy o miejsce w DA.

Jak dla mnie, w tamtym roku, większość kandydatów z 2 etapu pewnie przez miesiąc między pierwszym a drugim etapem nawet nie powtarzało materiału i pisali sobie "na luzie" kazusy.

Co do wyników. Członek komisji powiedział mi, że postarają się sprawdzić do świąt, a w najgorszym wypadku do końca roku.

Ostatnia edycja:
..Daniel.. napisał:
Ja bym 2016 r. nie brał pod uwagę, bo innaczej się piszę gdy się walczy o miejsce na aplikacji, a inaczej gdy się tylko walczy o miejsce w DA.

Jak dla mnie, w tamtym roku, większość kandydatów z 2 etapu pewnie przez miesiąc między pierwszym a drugim etapem nawet nie powtarzało materiału i pisali sobie "na luzie" kazusy.

Chciałem powiedzieć "zeszłoroczne" w liczbie mnogiej :P z tych które przerobiłem, chyba tylko egzamin w 2015 był porównywalnie trudny

Dla mnie 2015 był jednym z najłatwiejszych;p w tym roku bhl jedyny w swoim rodzaju ;p pewnie próg będzie koło 155... A jak wasze typy vo do podziału między ap sędziowska a prokuratorska?

WiedzminGeralt napisał:
Dla mnie 2015 był jednym z najłatwiejszych;p w tym roku bhl jedyny w swoim rodzaju ;p pewnie próg będzie koło 155... A jak wasze typy vo do podziału między ap sędziowska a prokuratorska?

Typ prosty. Więcej osób wybierze prokuratorską. Pytanie tylko na którym miejscu wyczerpią się miejsca. W mojej ocenie podział będzie raczej równy z małą przewagą chętnych na prokuratorską.

Dowiadywaliście się w jaki sposób będzie przebiegał wybór? Wypełnianie deklaracji?

Nie wiem czy zwróciliście uwagę, że w kluczu z admina nie ma jakiegokolwiek odniesienia (w żadnej z odpowiedzi, chyba, że gdzieś to przeoczyłem) do przepisów ustawy o s. gminnym. A z tego co mówił mi brat to ta ustawa była w zbiorze przepisów. Chyba, że to nowy sposób w stylu: "Dajmy losową ustawę, niech czytają bo mają za dużo czasu" :P

Analizując klucz nie przyznałbym sobie więcej niż 30 punktów. Do publikacji wyników robię przerwę od forum i pozostałym radzę to samo. Mam nadzieje, że za jakiś czas podzielimy się dobrymi wiadomościami :).

Mam wrażenie, jak czytam ten klucz, że mogliby równie dobrze napisać "Dodatkowym atutem będzie znajomość życiorysu Andrzeja Zolla." Jeżeli ktoś zdobędzie ponad 50 punktów to będzie miał mój wielki szacunek.

E tam, nie ma się co już oburzać. Uśmiechnąłem się czytając o orzecznictwie w kazusie z publicznego :D.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót