Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. III

• Autor wątku Autor wątku Cmada
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Tink00 napisał:
Osobiście znam kilka osób z ostatniej ogólnej i przynajmniej co do jednej mam pewność, że gdyby kazusy coś znaczyły, w życiu by się nie dostała.
Dlatego uważam, że lepiej, że dopuścili w tym roku więcej osób niż gdyby dopuścili do sytuacji jak w zeszłym roku, tylko po to żeby nie spóźnić się z ostateczną listą o jeden czy dwa dni...

Ale Ty myślisz, że oni aż tak DOKŁADNIE to sprawdzają, a nie mają wyjebane byle swoje odpękąć pomiędzy obiadem i M jak Miłość >?

Tink00 napisał:
Osobiście znam kilka osób z ostatniej ogólnej i przynajmniej co do jednej mam pewność, że gdyby kazusy coś znaczyły, w życiu by się nie dostała.
Dlatego uważam, że lepiej, że dopuścili w tym roku więcej osób niż gdyby dopuścili do sytuacji jak w zeszłym roku, tylko po to żeby nie spóźnić się z ostateczną listą o jeden czy dwa dni...

To świetnie, że na podstawie jednej znajonej osoby wyciągasz takie wnioski.

No dobra, to teraz uwaga, będzie przecinek, możecie się do niego doczepić, nie zwracając uwagi na pozostałą treść komunikatu.
,

Ja tam w zeszłym roku się nie dostałem, w tym roku raczej nie zamierzam odpaść :) ale w życiu bym sobie nie pomyślał, że jestem lepszy od kogoś z obecnej aplikacji ogólnej. Egzamin wstępny ma to do siebie, że nie zawsze dostają się osoby "najlepsze"... zresztą co to w ogóle znaczy najlepsze :/ fakt jest taki, że wszyscy z aplikacji ogólnej, którzy teraz będą ją kończyć mają dużo większą wiedzę po rocznym szkoleniu niż ktokolwiek z tegorocznego naboru, kto w marcu rozpocznie aplikację. Wyciąganie wniosków o tym kto jest lepszy po jakiś punktach z egzaminu wstępnego czy na podstawie punktów z listy rankingowej po ogólnej jest złudne i nie zawsze wskazuje na osoby najlepiej przygotowane do zawodu.

Nie rozumiesz, że kazusy to żadna wyrocznia ? Rozumiem, że miałaś mniej niż 120 pkt i chcesz nam uświadomić, że test to nic, a kazusy to wszystko, ale niestety życie nie jest czarno-białe.

Tink00 napisał:
No dobra, to teraz uwaga, będzie przecinek, możecie się do niego doczepić, nie zwracając uwagi na pozostałą treść komunikatu.
,

Tink00, po tym jak edytowalas posty, może faktycznie mają one już inny wydźwięk. Ale w pierwotnej ich treści, zabrzmiało jak zabrzmiało.

"Zabrały miejsce osobom" ze tez po roku aplikacji ktoś dalej pisze bzdury o zabieraniu miejsca innym osobom. Ci wspaniali mistrzowie kazusow nie potrafili napisać ubieglorocznego testu na 120 punktów, czyli nie wykazali się odpowiednia wiedzą. Jednakze ktoś śmiał im zabrać miejsce w królestwie Kssip. Litości..

Nie, chcę Wam uświadomić, że lepiej jest, kiedy jest z kogo wybrać i drugi etap ma sens, niż kiedy w kazusach chodzi tylko o podpisanie się na arkuszu.

Wyniki na AO są słabsze, bo jak sami wykładowcy przyznają, many trudniejsze sprawdziany. Dla nas lepiej byłoby sie stresować na kazusach niż cały rok na aplikacji. Może za to następny rocznik będzie lepszy, na pewno godniej oplacany ;).

Ja byłam mocnym przeciwnikiem dzwonienia do nich przed 8 stycznia, ale jutro rano to chyba pierwsza tam zadzwonię. :D

Milutka28 napisał:
Wyniki na AO są słabsze, bo jak sami wykładowcy przyznają, many trudniejsze sprawdziany. Dla nas lepiej byłoby sie stresować na kazusach niż cały rok na aplikacji. Może za to następny rocznik będzie lepszy, na pewno godniej oplacany ;).

Czy ja wiem czy słabsze, są porównywalne z tymi z rocznika 2015, poza tym u Was już trochę osób odpadło z aplikacji bądź samych zrezygnowało. Dodatkowo z mojej wiedzy wynika, że część osób z AO nie będzie kontynuowało aplikacji i nie idzie na specjalistyczne po AO. Też macie pewnie dylemat z tym, ile miejsc dla Was na specjalistycznych wyznaczy MS, bo właśnie z tego powodu, że nie mieliście kazusów to aplikacja miała Was zweryfikować i miały Wam zostać obcięte limity, żeby trochę osób odpadło. Z tego też powodu tegoroczny nabór jest nieco większy. Ale to tylko spekulacje, raczej niepotwierdzone. Stres pewnie jednak do samego końca pozostanie :/

Nasze wyniki sa trochę lepsze od poprzedniego rocznika, ale pewnie gorsze od VI. U nas miejsca będą, niby dlaczego mamy znowu dostawać po tyłku za to ze malo ludzi przeszło test? Z ostatnich roczników wszyscy kontynuują naukę. Trochę osób faktycznie zrezygnuje, możliwe ze skończy ok. 200.

Milutka28 napisał:
Nasze wyniki sa trochę lepsze od poprzedniego rocznika, ale pewnie gorsze od VI. U nas miejsca będą, niby dlaczego mamy znowu dostawać po tyłku za to ze malo ludzi przeszło test? Z ostatnich roczników wszyscy kontynuują naukę. Trochę osób faktycznie zrezygnuje, możliwe ze skończy ok. 200.

Moim zdaniem miejsca będą dla całego rocznika AO

Z różnych wyliczeń i projektów rozporządzeń wynika, ze nawet więcej niż nas ;).

Że macie lepsze wyniki niż rocznik VII to wiadomo, to chyba najgorszy rocznik w historii KSSiP i ciężko go raczej przebić :) patrząc na wyniki moim zdaniem jednak macie zbliżone do rocznika 2015 i pewnie miejsca na liście rankingowej wg punktów będziecie mieć podobne. Co do miejsc na specjalistycznych to naturalnym rozwiązaniem byłoby przydzielenie Wam po 110 miejsc na każdej aplikacji, ale w przypadku KSSiP i MS to raczej ciężko o logiczne rozwiązania... ja w tym temacie słyszałem jedynie informacje z trzeciej ręki, więc nie będę Was straszył:/

Nam nieoficjalnie mówiono, że wszyscy mamy przejść, więc może rzeczywiście lepiej uzbroić się w cierpliwość i czekać na limity. Jest trochę osób ze stratą w okolicach 2 pkt, ale i sa tacy co maja po 8 i więcej.
Wy też powinniście sie rozerwać!

nieoficjalnie to wiesz, dzisiaj miały być wyniki ze wstępnego :D to ile będzie miejsc dla Waszego rocznika będzie zależało od kasy... ona gra główną rolę w tym wszystkim, a nie jakieś prognozowane zapotrzebowanie kadrowe. Musi być kasa na szkolenie, a teraz rozpoczął się nowy rok i liczenie mamony w budżecie... poza tym teraz z nowego naboru będzie 280 osób, które dodatkowo rozpoczną aplikację z rekordowym jak dotąd stypendium, o którym jeszcze rok temu nikt nie wiedział ;/

Czekamy do nocy czy lepiej dać sobie już spokój?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót