Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. III

• Autor wątku Autor wątku Cmada
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. II

HouseMD napisał:
Nie można dopowiadać sobie treści kazusu. Z jego treści nie wynika, by lekarz umyślnie naraził dziecko lub kobietę na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia lub ciężkiego uszczerbku na zdrowiu. Kwalifikacja ze 155 kk przyjęta w kluczu jest moim zdaniem całkowicie trafna.

Nie sugerujcie się kluczem bo nie jesteście w stanie wyliczyć sobie uzyskanych punktów. Absolutne minimum to kilka punktów marginesu w górę lub w dół. A o awansie o kilkanaście miejsc decyduje czasami punkt.

Co do zbiegu przestepstwa publicznoskargowego ze ściganym na wniosek, są różne poglądy. Moim zdaniem taki wniosek jest konieczny

A to, że zostawił kobietę wiedząc, że jest w stanie bezpośrednio zagrażającym życiu nie świadczy o umyślności (zamiar ewentualny)? Moim zdaniem jak najbardziej

@ DonAlex

Liczone od 75 punktów;) Ja miałem w 100% poprawnie rozwiązany kazus z cywilnego (co nie oznacza że na pewno dostałem za niego max bo wiadomo, że liczy się też argumentacja, podanie podstaw prawnych itd), z karnego również miałem co do zasady dobrze (pewne rozbieżności co do 1 pytania), natomiast sporo miałem błędów z admina, w tym na ostatnie pytanie w ogóle nie zdążyłem udzielić merytorycznie odpowiedzi.

mmatcz napisał:
A to, że zostawił kobietę wiedząc, że jest w stanie bezpośrednio zagrażającym życiu nie świadczy o umyślności (zamiar ewentualny)? Moim zdaniem jak najbardziej

Idziesz zbyt daleko. Kazus nie pozwala na przyjęcie, że lekarz godził się że kobieta odniesie co najmniej ciężki uszczerbek. Gdyby tak było, to zwróć uwagę, że zamiarem ewentualnym siłą rzeczy obejmowałby też śmierć dziecka. Wtedy ze 155 kk przeszlibyśmy na 148 przez zaniechanie.
Lekarz śpieszył się, bagatelizował objawy. To klasyczna świadoma nieumyślność. Zamiar ewentualny przyjąłby, gdyby on spojrzał na monitor, uświadomił sobie że istnieje stan zagrożenia ale stwierdził, że nie ma czasu i idzie do domu. Wtedy godzi się na możliwy i wysoce prawdopodobny skutek.

Ostatnia edycja:

HouseMD napisał:
Idziesz zbyt daleko. Kazus nie pozwala na przyjęcie, że lekarz godził się że kobieta odniesie co najmniej ciężki uszczerbek. Gdyby tak było, to zwróć uwagę, że zamiarem ewentualnym siłą rzeczy obejmowałby też śmierć dziecka. Wtedy ze 155 kk przeszlibyśmy na 148 przez zaniechanie.
Lekarz śpieszył się, bagatelizował objawy. To klasyczna świadoma nieumyślność. Zamiar ewentualny przyjąłby, gdyby on spojrzał na monitor, uświadomił sobie że istnieje stan zagrożenia ale stwierdził, że nie ma czasu i idzie do domu. Wtedy godzi się na możliwy i wysoce prawdopodobny skutek.

Ma sens to co piszesz, jednak na egzaminie było za mało czasu, żeby się nad tym spokojnie zastanowić. Czy komisja sprawdza stricte z kluczem, czy można liczyć na jakieś odstępstwa jeśli się jakoś w miarę sensownie uzasadniło swoje stanowisko?

HouseMD napisał:
@ DonAlex

Liczone od 75 punktów;) Ja miałem w 100% poprawnie rozwiązany kazus z cywilnego (co nie oznacza że na pewno dostałem za niego max bo wiadomo, że liczy się też argumentacja, podanie podstaw prawnych itd), z karnego również miałem co do zasady dobrze (pewne rozbieżności co do 1 pytania), natomiast sporo miałem błędów z admina, w tym na ostatnie pytanie w ogóle nie zdążyłem udzielić merytorycznie odpowiedzi.

To jakim cudem sam sobie wyliczyłeś 10 punktów mniej niż dostałeś ? Podszedłeś tak surowo do oceny ?

Jeżeli rzecz jest wątpliwa, to dobrą argumentacją można na pewno swoje stanowisko obronić. Nie wiem jak komisja podejdzie to Twojej argumentacji. Moim zdaniem w takim stanie faktycznym kwalifikacja kumulatywna by się na 99% nie obroniła w praktyce.

@Don Alex

Podszedłem do oceny surowo a to z tego względu, że pomimo dobrego rozwiązania brakowało w mojej pracy odniesień do kwestii poruszanych w kluczu (np z cywila wymieniłem przesłankę bezprawności ale już jej nie opisałem) Z ostrożności zatem odejmowałem sobie od razu te punkty. Lepiej wyliczyć mniej a potem być pozytywnie zaskoczonym niż odwrotnie;)
Nie sugeruj się też moimi obliczeniami bo robiłem je tylko z ciekawości, orientacyjnie bo wiedziałem że jestem już na aplikacji.

Ostatnia edycja:

HouseMD, a jak myślisz za powołanie się na art. 149 p.p.s.a. w pytaniu 4 z prawa publicznego zamiast na art. 145a p.p.s.a. będzie 0 punktów ?

A skąd on ma to wiedzieć? Przecież jest na ogólnej, nie w komisji oceniającej.
Ja liczę na jakieś 25 pkt niestety. Za pytanie o które pytałeś nie policzyłam sobie punktu, bo zrobiłam właśnie taki błąd.

Ja tam w ogóle przepisałam art. 146 ppsa, bo było 5 min do końca a on akurat wpadł mi w oko :D Może być gorzej? Może:P Także nie przejmujcie się.

Też dałem sobie za to pytanie zero, ale jednak jakiś związek jest. Zresztą nie musisz na mnie naskakiwac zapytałem go tylko jak myśli, a nie czy wie.

Czy ktoś się orientuje jak wygląda sprawa z urlopem dziekańskim. ORA w Krk czeka na móją decyzję dotyczacs wniosku o wpis na listę aplikantów adwokackich natomiast ja nie mam pewności czy uda mi się dostać do KSIPPu. Jak wyglądają opłaty na takim urlopie. Czy ja będę musiala zaplacić za miesiąc styczeń?

Ostatnia edycja:
ZuzannaOS napisał:
Czy ktoś się orientuje jak wygląda sprawa z urlopem dziekańskim. ORA w Krk czeka na móją decyzję dotyczacs wniosku o wpis na listę aplikantów adwokackich natomiast ja nie mam pewności czy uda mi się dostać do KSIPPA. Jak wyglądają opłaty na takim urlopie. Czy ja będę musiala zaplacić za miesiąc styczeń?

Zazwyczaj tego nie robie, ale ... KSSiPu!
Co do wpisu - i tak masz szczęście bo w przypadku radców wszyscy musieliśmy się wpisać jeszcze w listopadzie. Od tego miesiąca tez pobierają składki.

Ok, dziękuję.

Też wpisałam się już na listę aplikantów radcowskich i jeśli chodzi o składkę na samorząd to jest to kwestia u nas 20zł miesięcznie. Więc nie ma tragedii. Opłata za aplikację dopiero pod koniec stycznia.

Wszędzie to jest kwestia 20 zł, bo reguluje to uchwała KRRP.

Nie wiem jak wasze odczucia, ale dla mnie czekanie na wyniki jest gorsze niż sam egzamin 😅

Ja mam wrażenie, jakby już upłynęło bardzo dużo czasu od tego egzaminu, a to dopiero tydzień (i to nawet niecały). Ciekawe, czy członkowie komisji pracują w pocie czoła, żeby sprawdzić nasze prace przed świętami ;)

Natalia172 napisał:
Ja mam wrażenie, jakby już upłynęło bardzo dużo czasu od tego egzaminu, a to dopiero tydzień (i to nawet niecały). Ciekawe, czy członkowie komisji pracują w pocie czoła, żeby sprawdzić nasze prace przed świętami ;)

Dotyczasowym rekord komisji to 11 dni - chyba w 2015 albo 2013 roku. 30 dni to glownie pierwsze lata egzaminów - później już tylko lepiej ( nie licząc 2016, ale wtedy nikt się nie spieszył). Więc szanse są ;)

natalis napisał:
Dotyczasowym rekord komisji to 11 dni - chyba w 2015 albo 2013 roku. 30 dni to glownie pierwsze lata egzaminów - później już tylko lepiej ( nie licząc 2016, ale wtedy nikt się nie spieszył). Więc szanse są ;)

Mam zatem nadzieję, że w tym roku również nie będzie to trwało zbyt długo :). Dla niektórych byłby to świetny prezent świąteczny, dla reszty wręcz przeciwnie.

Członków komisji jest 11 osób. Piszących było 585 osób. To daje 1170 prac do sprawdzenia, czyli około 107 prac na członka.
Według mnie dziennie członek komisji jest w stanie sprawdzić około 10 prac, więc ogłoszenie listy kwalifikacyjnej do końca przyszłego tygodnia jest jak najbardziej realne.

Więc za kilka dni pewnie wyniki będą;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót