Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. III

• Autor wątku Autor wątku Cmada
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Grzegorz002 napisał:
Wobec tego koniec marzeń o wynikach przed pasterką. Dziękujemy władzom za znakomity wybór tegorocznych terminów egzaminów.

Z tym terminem egzaminu, to bym szkoły nie winił. Pamiętajmy, że praktycznie do połowy tego roku nie wiadomo było jak nabór ma wyglądać. Należy też wziąć pod uwagę, że znalezienie miejsca i terminu dla ponad 2 tys. zdających, to też niełatwa sprawa.

Ktoś napisał, że komisja się zbiera po świętach, więc wydaje mi się, że zbierają się w celu sporządzenia i podpisania protokołu z egzaminu, więc szansa na wyniki przed nowym rokiem są.

Jeśli wyniki zostaną ogłoszone w styczniu, to wydaje mi się, że szkoła zrozumie, że część aplikantów będzie łączy z dotychczasowym pracodawcą stosunek pracy i w okresie wypowiedzenia i jednocześnie aplikacji będą wykorzystywać zaległy lub bieżący urlop.

tu nie o zrozumienie chodzi, ale o przepisy. myślę, że trwające stosunki pracy nie interesują szkoły. kandydaci mieli świadomość z czym się wiąże taki konkurs.

Czyli w takim razie przed przystąpieniem do konkursu wszyscy kandydaci zatrudnieni na podstawie umowy o pracę powinni postawić wszystko na jedną kartę i odpowiednio wcześniej odejść z pracy? Przecież nie wiedzą i nie mogą wiedzieć jak się ten konkurs dla nich rozstrzygnie. Te terminy powinny być jednak trochę inaczej rozplanowane.

rozumiem, niemniej przepisy są jasne, nie może być wyjątków, by jedni dotrzymali reguł, a inni próbowali je obejść. każdy musi się dostosować i do 4 marca 2018r. zakończyć stosunek pracy. ja się trzymam reguł i inni również powinni.

misia_2017 napisał:
rozumiem, niemniej przepisy są jasne, nie może być wyjątków, by jedni dotrzymali reguł, a inni próbowali je obejść. każdy musi się dostosować i do 4 marca 2018r. zakończyć stosunek pracy. ja się trzymam reguł i inni również powinni.

Skoro tak piszesz, to znaczy, ze aktualnie nie pracujesz :)

Może teraz zaczynam rozumieć słowa SSA Dzyra, że zawód sędziego i prokuratora to służba i misja.... ->, której zaczynamy się uczyć chyba już od samego konkursu poprzez całkowite oddanie i podporządkowanie wszystkiemu co z KSSIP-em związane.:confused:

Nie wydurniajcie się, nikt wam nie zrobi dyscyplinarki za to, że w ciągu pierwszych dwóch tygodni aplikacji będziecie wybierać urlop.

To niezłe niektórzy mają obozy pracy, że nie mogą rozwiązać stosunku pracy za porozumieniem stron z końcem lutego.

Holmes10 napisał:
A jezeli sie nie dostaniesz na aplikację? :) zlozylas wypowiedzenie ryzykujac zostanie bez niczego?

wycofam wypowiedzenie za zgodą pracodawcy. gdzie znajdzie takiego drugiego pracownika jak ja :-D

choć ja wierzę, że się dostanę :D

można powiedzieć, że zgadzam się z każdym po trochę :D
nie mniej uważam, że cały proces powinien bardziej współgrać z innymi aplikacjami
mogliby rozpoczęcie korporacyjnych przesunąć na luty i już część problemów byłaby rozwiązana, z kolei rozpoczęcie prokuratorskiej czy sędziowskiej mogłoby zaczynać się po 4 miesiącach od ogłoszenia wyników - nie byłoby problemów z rozwiązywaniem umów o pracę

nie piszcie tylko, że się nie da bo...wszystko się da :)

Przy pierwszych kilku rocznikach cały nabór do KSSiP był przeprowadzany w lipcu-sierpniu (egzaminy na aplikacje korporacyjne były tak jak teraz, w ostatnią sobotę września), więc problem nie istniał, ale się rozjechało nie wiadomo czemu.

oiengseg napisał:
Przy pierwszych kilku rocznikach cały nabór do KSSiP był przeprowadzany w lipcu-sierpniu (egzaminy na aplikacje korporacyjne były tak jak teraz, w ostatnią sobotę września), więc problem nie istniał, ale się rozjechało nie wiadomo czemu.

Może dlatego, że od zakończenia studiów do lipca zostawało mało czasu na porządne przygotowanie.

Życzę wszystkim wesołych i spokojnych świąt, dużo zdrowia i spełnienia marzeń ;)

Z okazji Najpiękniejszych ze świąt, Wszystkim życzę czasu i cierpliwości, jak mawiał marszałek Kutuzow. A ponadto- smacznego śliwkowego piernika, kojącego spokoju, życiodajnej lektury tylko dla siebie i błogosławieństwa od Bożej Dzieciny

Pięknych Świąt ;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót