Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. III

• Autor wątku Autor wątku Cmada
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nieważne kto przeprowadza egzamin, ważne że był jasny komunikat, żeby nie dzwonić. A ludzie dzwonią. To nie wpłynie na termin publikacji naszych wyników, a pokazuje, że mamy problemy z rozumieniem poleceń. :/

Nie żryjmy się sami między sobą:mad:
Zapracowanej Pani w KSSIP na pewno korona z głowy nie spadnie od odbierania tel., a komunikat do komisji, że ludzie się interesują i mają ciśnienie nie jest czymś dla nich nadzwyczajnym.

Ja np. pracując w Izbie Adm. Skarbowej chciałbym mieć info o wynikach do pt, bo muszę złożyć wniosek urlopowy i chciałbym wnioskować o całe 26 dni przed rozpoczęciem apli, ale muszę znać wyniki.

Wydaje mi się, że jeśli wyników nie będzie do piątku to w poniedziałek też ich nie będzie, a fakt jest taki, że na stronie napisali, że wyniki będą ogłoszone nie później niż 8 stycznia, a ktoś dzwonił i mówił, że dla nich to termin instrukcyjny :rolleyes: I jak tu ich brać poważnie :?: (Oczywiście ja jednak uważam, że te wyniki już na dniach się na stronie pojawią)

burgundczyk napisał:
Nie żryjmy się sami między sobą:mad:
Zapracowanej Pani w KSSIP na pewno korona z głowy nie spadnie od odbierania tel., a komunikat do komisji, że ludzie się interesują i mają ciśnienie nie jest czymś dla nich nadzwyczajnym.

Korona z głowy nie spadnie za odebranie jednego czy dwóch telefonów, ale jak widać ludzie dzwonią co chwilę, a w KSSiPie też ludzie pracują nad innymi rzeczami niż nasze wyniki.

burgundczyk napisał:
Taa, jasne. Pani z kssipu teraz będzie obdzwaniać komisję po kolei i "Panie Sędzio, proszę szybciej sprawdzać, bo do nas tu dzwonią!!!" Bądźmy poważni :lol:

oiengseg napisał:
Taa, jasne. Pani z kssipu teraz będzie obdzwaniać komisję po kolei i "Panie Sędzio, proszę szybciej sprawdzać, bo do nas tu dzwonią!!!" Bądźmy poważni :lol:

Nie do końca, ale pewnie jakby ktoś się zjawił z komisji w tym sekretariacie to Pani by wspomniała, że są telefony i ludzie się niecierpliwią i pewnie by zapytała ile czasu im to zajmie.

beauti_decayed, bez przesady, ja po postach jednak wnioskuje, że mało kto tam dzwoni.

Wszyscy świrują od tego czekania. Coś na inny temat: nie sądzicie, że szczęśliwcy, którzy trafią do KSSiP nie powinni mieć problemu z noclegami? Nie będzie ogólnej, więc może zjazdy nie będą w tym samym czasie i wobec tego wystarczy miejsc dla wszystkich? A przecież nie wszyscy ze 140 potrzebują, bo mieszkający do 50 km mają nie nocować według Wysokiego Prawodawcy

Ostatnia edycja:
Zjazdy będą w tym samym czasie bo są jeszcze 3 inne roczniki aplikacji sędziowskiej i prokuratorskiej wiec niestety będzie problem z miejscami w domu aplikanta :(

Stypendium zostało ostatecznie ustalone po Świętach (rozporządzenie chyba z 29 grudnia). 3500 zł, a po 12 miesiącach 3800 zł plus te dodatki.

Mi się wydaje, ze kilka postów wcześniej koleżanka pisała, ze sędzia będący w komisji powiedział, ze w sprawie wyników spotykają się 8 stycznia. Także w tym tygodniu raczej ich nie będzie.

Głupie pytanie pewnie, ale kwota, o którą podwyższa się stypendium (ten dodatek w zależności od miejsca zamieszkania) jest dodawana do kwoty 3500 zł i dopiero po takim dodaniu jest pomniejszana o podatek?

Ostatnia edycja:
beauti_decayed napisał:
Głupie pytanie pewnie, ale kwota, o którą podwyższa się stypendium (ten dodatek w zależności od miejsca zamieszkania) jest dodawana do kwoty 3500 zł i dopiero po takim dodaniu jest pomniejszana o podatek?

I składkę zdrowotną

Akurat osoby, które z tegorocznego naboru rozpoczną aplikację będą miały wyższe stypendium niż wcześniejsze roczniki generalnie rzecz biorąc.

Najgorzej na nowym rozporządzeniu wychodzą aplikanci aplikacji ogólnej VIII rocznika... ale w sumie to chyba na własne życzenie, bo początkowa wersja rozporządzenia dawała im takie same zasady stypendialne jak rocznikowi IX (bezpośredni), a zabiegi o wyższe stypendia spowodowały w sumie, że dostali "niższe".

Zauważyliście ze w nowym rozporządzeniu nie ma nic o odliczeniu ze stypendium składki zdrowotnej i zaliczki na podatek dochodowy? Nie znam się na podatkach w ogóle wiec moje pytanie brzmi czy to znaczy ze do wypłaty faktycznie będzie 3.500?

Ale to wynika przecież z ustawy o PIT i o świadczeniach opieki zdrowotnej. :D

noviha napisał:
Zauważyliście ze w nowym rozporządzeniu nie ma nic o odliczeniu ze stypendium składki zdrowotnej i zaliczki na podatek dochodowy? Nie znam się na podatkach w ogóle wiec moje pytanie brzmi czy to znaczy ze do wypłaty faktycznie będzie 3.500?
Słuszne pytanie, ja też nie mam nic na ten temat w umowie o pracę. Pozwać Skarb Państwa i Pracodawcę o bezpodstawne wzbogacenie?

No właśnie niekoniecznie bo cześć stypendiow jest zwolnione z podatku dochodowego.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót