Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. III

• Autor wątku Autor wątku Cmada
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A co ze składka zdrowotna? Do tej pory był odpowiedni zapis w rozporządzeniu, teraz go nie ma.

W ustawie jest w katalogu obowiązkowych tytułów do ubezpieczenia.

89Dominika napisał:
W ustawie jest w katalogu obowiązkowych tytułów do ubezpieczenia.

Czyli od tego stypendium odlicza się te same składki jak przy umowie o pracę ?

Bez składek zusowskich chyba. Dokładnie nie wiem, jak to jest. Może ktoś profesjonalnie wyjaśni?

Nie, odprowadza się. Polecam ustawę o SUS.
To raczej proste: nfz plus pit, bez zus.

Ostatnia edycja:
Ubezpieczenie zdrowotne liczy się chyba od podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe, ale w wypadku stypendium ich nie ma. Od jakiej kwoty będą liczyć zdrowotne, a potem PIT?

A co to jest ta magiczna podstawa wymiaru składki na ubezpieczenie emerytalne i rentowe? Przecież przychód.

89Dominika napisał:
A co to jest ta magiczna podstawa wymiaru składki na ubezpieczenie emerytalne i rentowe? Przecież przychód.

No i co z tego? Można liczyć składkę na ubezpieczenie od składki, która nie jest odprowadzana, czyli tej na emerytalnei rentowe?

Mam nadzieję, że to pytanie to jednak żart.

Podstawa wymiaru jest tożsama, bo zawsze stanowi ja przychód (in concreto dla KSSiPowca kwota stypendium - poszukaj sobie odpowiedni art. w ustawie "zdrowotnej"), ale nie odprowadzasz żadnej składki od składki. Przecież to są niezależne składki.

Dobra, to kto powie jak humanista humaniście ile dostaniemy netto ?

W pierwszym roku od około 2900 zł (bez dodatku za miejsce zamieszkania) do około 3400 zł (przy maksymalnym dodatku za miejsce zamieszkania).
Do tej sumy należy dodać około 200 zł w drugim i trzecim roku nauki.

i to jest odpowiedź, która wszystkich zadowoli :)
dzięki ..Daniel..

Daniel, dzięki za odpowiedz. Chociaż mnie wychodzi bez dodatku 2.611 zł (9% składka i 18% zaliczka na podatek dochodowy)

Ja liczę, że około 2850 na 1 roku plus dodatek max. 650 (chyba, że od dodatku też coś potrącają) i 3100 na kolejnych latach

noviha napisał:
Daniel, dzięki za odpowiedz. Chociaż mnie wychodzi bez dodatku 2.611 zł (9% składka i 18% zaliczka na podatek dochodowy)

Noviha, za mało Ci wychodzi. Na ogolnej przy 3300 brutto wychodzi 2711 do ręki.

W gruncie rzeczy to dobrze, ze mi wychodzi za mało ;) niemniej jednak jak ktoś na piechotę odliczy 9% i potem od tego wyniku 18% to moje obliczenia wyjdą prawidłowe :)

panipedagog napisał:
Noviha, za mało Ci wychodzi. Na ogolnej przy 3300 brutto wychodzi 2711 do ręki.
Więc jeśli tak było, to moje wyliczenia w przedziale 2900-3400 na rękę są prawidłowe, ale jak się dostaniemy to zobaczymy ile to będzie w rzeczywistości.:)

Miło popatrzeć jak niektórzy już dzielą skórę na niedźwiedziu, gdy inni czekają w zgrozie na wyniki :)

Co obliczenia wysokości stypendium, to ten ,,dodatek", tj. kwota podwyższająca stypendium zgodnie z rozporządzeniem, a nie dodatek sensu stricto, bo wtedy mógłby być podatkowy i ubezpieczeniowy problem...
Co do obliczenia wysokości stypendium netto polecam

https://praca.trojmiasto.pl/kalkulator.php

gdzie kwoty netto należy doliczyć składki na ubezpieczenie społeczne.:smile:

Czy aplikanci otrzymuja premie jak pracownicy prokuratury i sądownictwa, takie jak trzynastki ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót