Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. III

• Autor wątku Autor wątku Cmada
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
O, zabawa trwa :)
Wziąłbym dobry alkohol w dłoń, ale niestety trzeba siedzieć w pracy:D

RoSh napisał:
Czyli opublikowana lista jest już ostateczna i wzruszalna tylko poprzez mogące ciągnąć się kilka lat postępowanie apelacyjne?

Według mnie postępowanie do KSSIP-u, to postępowanie szczególne do którego ma zastosowanie KPA, a zatem można jeszcze raz opublikować listę z powodu oczywistych omyłek pisarskich.
Jestem pewny, że komisja i szkoła nie jest samobójcom (nie pójdzie w zaparte) i nie zaryzykuje odwołań do ministerstwa i WSA, które zostaną przyjęte. Zwróćcie uwagę, że jeśli teoria z zamianą imion przy identycznych nazwiskach jest prawidłowa, to na aplikacje może się dostać osoba z końca listy, a zatem jeśli taką osobę przyjęto, to czemu nie przyjąć wszystkich

Dokładnie tak, będzie sprostowanie listy droga kpa, jako błąd rachunkowy. To info od Kssip. Tak mają zamiar procedowac.

noviha napisał:
To nie są problemy z serwerem tylko fakt, ze oni tworzą podstrony na żywca, czyli na działającej stronie. Najpierw jest frontem a potem dopiero wrzuca się plik. Normalna sprawa wiec nie dramatyzujcie.
Nie, to raczej problem innego typu. Ja miałem problem z uzyskaniem dostępu do pliku po tym, jak wcześniej go przeglądałem.

cosmopolitan99 napisał:
Dokładnie tak, będzie sprostowanie listy droga kpa, jako błąd rachunkowy. To info od Kssip. Tak mają zamiar procedowac.
I to jest oczywisty sposób procedowania w podobnych przypadkach. Nie dla każdego jednak oczywisty.

Na szybko przeliczyłem, że jest 58 osób o takich samych nazwiskach. Jeśli teoria o zamianie nazwisk się sprawdzi, to lista kwalifikacyjna będzie wyglądała zupełnie inaczej. Szkoda szczególnie osób, które już wczoraj otwierały szampana.

Sumowanie wyników to jest kardynalny błąd do wychwycenia ,,gołym okiem" przez uczestników konkursu.

Pytanie ile tak naprawdę komisja/pracownicy KSSIP popełniła błędów przy przenoszeniu wyników do tabel ?

KSSIP się skompromitował i mam nadzieję, że GP im to wytknie i ich rozjedzie. Pod dywan nie da się tego zamieść oraz wyjść z twarzą.

jakubn napisał:
Na szybko przeliczyłem, że jest 58 osób o takich samych nazwiskach. Jeśli teoria o zamianie nazwisk się sprawdzi, to lista będzie wyglądała zupełnie inaczej. Szkoda będzie osób, które już wczoraj otwierały szampana.

Szkoda? Przecież te osoby raczej zdawały sobie sprawę, że "coś" tu nie gra. Przecież nie chodziło o doliczanie jednego, dwóch punktów, tylko 15-20. Więc raczej były świadomy tego, że dostały nieoczekiwany "bonus"

jakubn napisał:
Na szybko przeliczyłem, że jest 58 osób o takich samych nazwiskach. Jeśli teoria o zamianie nazwisk się sprawdzi, to lista kwalifikacyjna będzie wyglądała zupełnie inaczej. Szkoda szczególnie osób, które już wczoraj otwierały szampana.

Nie będzie wyglądała inaczej, bo próg się nie zmieni i ponad 500 osób ten błąd nie dotyczy.
Nie miłą niespodziankę będą miały tylko te 58 z identycznymi nazwiskami, bo się zamienią miejscami.

Szkoda przede wszystkich tych osób,które maja dobrze zsumowane punkty,a które znajdą się obecnie pod progiem w wyniku ,,przetasowań".

mariopl napisał:
Szkoda? Przecież te osoby raczej zdawały sobie sprawę, że "coś" tu nie gra. Przecież nie chodziło o doliczanie jednego, dwóch punktów, tylko 15-20. Więc raczej były świadomy tego, że dostały nieoczekiwany "bonus"

Nie mówię o takich osobach. Chodzi mi o kandydatów, których wynik się zgadzał, a nad progiem znaleźli się, bo inni byli sztucznie przesunięci w dół listy. Tacy też będą.

burgundczyk napisał:
Sumowanie wyników to jest kardynalny błąd do wychwycenia ,,gołym okiem" przez uczestników konkursu.

Pytanie ile tak naprawdę komisja/pracownicy KSSIP popełniła błędów przy przenoszeniu wyników do tabel ?

KSSIP się skompromitował i mam nadzieję, że GP im to wytknie i ich rozjedzie. Pod dywan nie da się tego zamieść oraz wyjść z twarzą.

No właśnie o to mi chodzi. Skoro były błędy w przyporządkowaniu ilości punktów z testów do poszczególnych osób, to skąd pewność, że punkty z kazusów zostały właściwie przyporządkowane na liście. Nie chodzi mi o samą ocenę komisji, bo to wiadomo zawsze jest subiektywne. Ale może również przy wpisywaniu wyników z kazusów do tabelki pojawiły się rozbieżności.
Dlatego myślę, że warto wnosić o udostępnienie pracy wraz z ocenami komisji, żeby się upewnić, że to na pewno mój wynik.

jakubn napisał:
Nie mówię o takich osobach. Chodzi mi o kandydatów, których wynik się zgadzał, a nad progiem znaleźli się, bo inni byli sztucznie przesunięci w dół listy. Tacy też będą.

Jeśli błąd polega jedynie na zamianie osób z takimi samymi nazwiskami, to raczej nie wpłynie to na sytuację innych.

Ostatnia edycja:
jakubn napisał:

Tylko może problem nie jest w sumie punktów. Tylko w tym, że pierwszemu Nowakowi przypisali wynik 2 Nowaka i odwrotnie. Jeśli tak jest, to ponad 500 osób problem nie dotyczy, bo oni nie zmienią miejsca i liczby punktów.

Weźcie pod uwagę, że wczoraj kto zgłaszał błędy odnajdywał swego imiennika i on z testu miał tyle samo punktów.

Ostatnia edycja:
Zastanawiam sie, czy w KSSIP odpowiada ktos za fatalna organizacje egzaminu? rok temu brak plomb na arkusza i masowe wycieczki do toalety. W tym roku kolejny raz pojawil sie problem z telefonami, gdzie obowiazywal zakaz ich wnoszenia na salę, a przecież wiele osob budzilo sie juz po zajeciu miejsca, iz ma telefon w torebce lub kieszeni (przez przypadek rzecz jasna, mimo wydania setki komunikatow o zakazie ich wnoszenia). Do tego kompletna klapa z obliczeniem punktow. Wiele osob - mimo, ze wczoraj opijaly swoj sukces - dzis bedzie podcinac sobie zyly :mad:
Pytanie zasadnicze, czy w przyszlym roku kolejny raz bedzie miala miejsce taka hucpa?

Skąd wiesz że masz dobrze zsumowane punkty z testu sobie policzysz a przy kazusach musisz liczyć że ktoś ci dobrze wpisał :D

Nie wiem czy chodzi wyłącznie o nazwiska. Osoba o tym samym nazwisku co ja ma doliczone moje punkty z testu ale równocześnie ma dużo niższy wynik z kazusu niż ja. Więc jeśli mi dolicza do mojego wyniku kazusów mój wynik z testu, to pójdę znacznie wyżej na liście, bo będę miała prawie 170 pkt. Więc niekoniecznie zamiana nazwisk oznacza tylko zamianę miejsc

Może dojść do przesunięcia,wystarczy żeby obie osoby o tych samych nazwiskach obecnie były pod progiem,a po prawidłowym przypisaniu pktów jedna z nich wskoczy nad próg.

..Daniel.. napisał:
Nie będzie wyglądała inaczej, bo próg się nie zmieni i ponad 500 osób ten błąd nie dotyczy.
Nie miłą niespodziankę będą miały tylko te 58 z identycznymi nazwiskami, bo się zamienią miejscami.

a też nie wszystkie osoby z identycznymi nazwiskami mają źle zsumowane przecież. Ja mam 2 "odpowiedników" i moje punkty się zgadzają.

..Daniel.. napisał:
Tylko może problem nie jest w sumie punktów. Tylko w tym, że pierwszemu Nowakowi przypisali wynik 2 Nowaka i odwrotnie. Jeśli tak jest, to ponad 500 osób problem nie dotyczy.

Czyli chodzi tylko o zamianę miejsc w obrębie danych nazwisk? Źle przypisano wyniki z obydwu etapów do danej osoby? Ja zrozumiałem, że pomylono wyniki z testu, natomiast te z kazusow się zgadzają. W tym drugim przypadku stworzyłoby przetestowania na całej liście.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót