Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. IV

• Autor wątku Autor wątku burgundczyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. III

Neon życie nauczyli mnie jeszcze jednego - pozytywnego myślenia, wiec ja zakładam ze przez trzy lata będę zapieprzac ale przeprowadzki nie planuje żadnej :) jestem mobilna i mogę dojeżdżać, optymalnie do 1 h w jedna stronę :) co powoduje ze mam dosyć duże pole rażenia :)

@noviha chciałbym być takim optymistą jak Ty :) ale jednak dla mnie jest to zbyt duże ryzyko. W przypadku sędziowskiej MS rzuca dużo etatów w miejscach, z których mało aplikantów pochodzi, bo tam jest najwięcej wakatów. Siłą rzeczy w przypadku potknięcia na egzaminie końcowym i słabym miejscu rankingowym trzeba będzie się gdzieś przeprowadzić, a nie wyobrażam sobie, żebym wymagał tego od mojej rodziny, albo zostawił ich i sobie wyjechał robić karierę :) W przypadku prokuratorskiej jest to bardziej liberalne, a co więcej jest dużo łatwiej potem się przenieść. Jeśli chodzi o sędziowską jest ten głupi 3-letni zakaz przenosin :/ Poza tym nie bardzo widzę, żebym poświęcał czas "po pracy" na pisanie uzasadnień albo zastanawianie się jaki wydam wyrok kosztem zabawy z synem czy spędzenia czasu z rodziną lub znajomymi :) Prokuratorska pod tym względem wydaje mi się lepsza, daje tą stabilizację finansową, szansę realizacji zawodowej i satysfakcji z wykonywanej pracy, a przy tym nie ogranicza mnie za bardzo w innych sprawach. Liczę, że dobrze myślę ;)

neon... Jest jeszcze jedna kwestia... Sędzia puki co jest niezależny prokurator już nie...

@neon, @ noviha Bardzo dobrze Was rozumiem, oby każdy dążył do tego co sobie wymarzył i oby te marzenia się spełniły :) Z doświadczenia wiem, że nie ma nic gorszego niż znienawidzona praca, w której jest się nieszczęśliwym i sfrustrowanym. Sama długo się zastanawiałam nad tym, którą aplikację wybrać, jednak szanowne jury nie dało mi możliwości wyboru gdyż zabrakło mi pół punktu :( Pozdrawiam i życzę wszystkim wszystkiego najlepszego zarówno w dniu dzisiejszym jak i w całej karierze zawodowej!

łyn napisał:
neon... Jest jeszcze jedna kwestia... Sędzia puki co jest niezależny prokurator już nie...

Zależy o jaką niezależność Ci chodzi :) sędzia nie jest bogiem, jest związany przepisami i musi wydawać wyroki zgodnie z prawem, linią orzeczniczą itp. bo będzie miał uchyłki. Poza tym na sędziego też są naciski, żeby więcej, szybciej i w praktyce nie jest tak, że te uwagi może sobie sędzia lekceważyć :/
Co do prokuratora no to po prostu ma zwierzchnika, który może mu wydać polecenia służbowe. Generalnie prokuratorzy prowadzą dochodzenia i śledztwa samodzielnie i nie latają do szefostwa pytać się co mogą, a czego nie mogą... to jest skrzywiony obraz rzeczywistości. Są wnioski 335, które muszą uzyskać akceptację szefa. Trzeba też pamiętać, że prokuratorzy reprezentują interesy Prokuratury. Idąc na posiedzenie biorą udział w sprawach, w których nie byli przecież referentami więc przedstawiają stanowisko prokuratury, a nie swoje osobiste... Ja tam nie za bardzo rozumiem, bo wszyscy mówią, że prokurator nie jest niezależny, ale już skonkretyzować za bardzo w jakim sensie to niewielu potrafi :/ Jak komuś przeszkadza, że w prokuraturze jest szef i w rejonie jest się komuś podległym to faktycznie klops. Dla mnie to nie jest żaden problem ;)

tak w ogóle to chyba nie bez powodu zarobki sędziego są identyczne jak zarobki prokuratora :)

@mmatcz jeszcze nie wszystko stracone, poczekaj na ostateczną listę, a jak nawet masz 0,5 pkt straty do 280 miejsca to zawsze możesz liczyć, że kilka osób zrezygnuje i wskoczysz na ich miejsce.

Ostatnia edycja:

Zdecydowanie neon ma rację. @mmatcz jeszcze nie wszystko stracone. Na pewno kilka osób, jak nie więcej, zrezygnuje.

myslicie, ze w kssipie czytaja nasze forum? Wszyscy oczekiwali wynikow 8 stycznia... no i zostaly ogloszone na czas ;)

Ja dziękuję za takie ogłoszenie wyników po którym na drugi dzień stresuję się, że nie mam tylu punktów ile mam na liście.

albo problem z punktami jest głębszy niż nam się wydaje, albo sporządzili korektę listy i kompletują podpisy członków komisji pod dokumentami, albo szukają jakiegoś wytłumaczenia dla tej sytuacji :) jakoś mi się nie chce wierzyć, że przez cały dzień sztab ludzi nie zliczył nam punktów :-)

Zakładam, że przekazali listę informatykowi, a on kończy oglądać Joemonstera dopiero po 21.

neon777 napisał:
albo problem z punktami jest głębszy niż nam się wydaje, albo sporządzili korektę listy i kompletują podpisy członków komisji pod dokumentami, albo szukają jakiegoś wytłumaczenia dla tej sytuacji :) jakoś mi się nie chce wierzyć, że przez cały dzień sztab ludzi nie zliczył nam punktów :-)

Być może chcą jak najdokładniej sprawdzić. Żeby znowu jutro nie było niespodzianek.

W sumie zebrali się ponoć dopiero popołudniu, nie wiadomo o której. Może sami też sprawdzają te punkty a nie tylko podpisują co ktoś wcześniej zliczył...

No ok, ale nie żyjemy w dobie drewnianych liczydeł :) mają program komputerowy, który im to zliczy, a dodatkowo zakładając, że mają z 10 osób do liczenia to przez 10 godzin każda z tych osób mogłaby co najmniej 2 razy sama zliczyć wszystkim punkty.

Dali listę.

jak będą te pliki działać to dajcie znać :D

Jednak jakieś przetasowania były, bo spadłem o całe 4 miejsca w rankingu.

Ja tylko 3, kumpel się nie zmienił, a jedna koleżanka 150 miejsc w górę. :D

Awans o 4, ale jednak za mało :(
Kto wszedł lub spadł poniżej kreski po zmianie?

Ostatnia edycja:

ja też zostałam na liście! Gratuluję pozostałym ;)

tak jak podejrzewano na forum, problem był z niektórymi powtarzalnymi nazwiskami :smile:

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót