Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. IV

• Autor wątku Autor wątku burgundczyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. III

Wolałabym na prokuratorską, a jestem w okolocach 210 miejsca. Nie wiem czy wystarczy, martwię się tym bo bardzo mi zależy konkretnie na prokuratorskiej.

Kwestia badań też jest zastanawiająca, bo przecież zarówno według wcześniejszych jak i obecnych przepisów ustawy o KSSiP te badania w obu przypadkach (do wykonywania obowiązków aplikanta lub sędziego/prokuratora) mają być przeprowadzane na podstawie tego samego rozporządzenia MS z 2014 r. A przez niefortunne sformułowanie przepisów przejściowych jest teraz kłopot, w obliczu tego, że w ciągu 14 dni wszystkie dokumenty muszą znaleźć się już w KSSiP.

Co do konieczności ponownego robienia badań - wysłałem dzisiaj maila w tej sprawie do KSSiP. Jeśli odpowiedzą to dam znać, chociaż pewnie łatwiej będzie to załatwić telefonicznie.

Awans o 71 miejsc :confused:

...choć ten stres zdecydowanie nie był tego wart.

Też mam na zaświadczeniach formułkę o nadawaniu się do urzędu sędziego i zastanawiam się czy to wystarczy. W komunikacie jest że mają być na ich formularzach, ale to bez sensu wymagać od nas robienia co 3ms badań.

Zdecydowanie trzeba będzie się z nimi skontaktować w tej sprawie. To samo zresztą tyczy się kopii dyplomu którą już dysponują, chociaż to przynajmniej nie pociąga za sobą dodaktowych kosztów jakie wiażą się z ponownymi badaniami.

Grizabella napisał:
Wolałabym na prokuratorską, a jestem w okolocach 210 miejsca. Nie wiem czy wystarczy, martwię się tym bo bardzo mi zależy konkretnie na prokuratorskiej.

Nie wiadomo jak będzie. Pragmatycznie i sensownie raczej preferencje winny być właśnie po stronie prokuratorskiej. Miejsc jest po 140. Trudno powiedzieć czy przy okolicy 210 miejsca będzie wybór czy nie, raczej powinien być jeszcze.

Czy to jest normalne, że liczy się data złożenia w KSSiP dokumentów a nie data nadania np. na poczcie? To jest jakiś stworzony specjalnie dla nich tryb?
Poza tym, czym jest podyktowane, że nie mogę odbywać praktyk w innym SA/PReg niż ta, do której właściwy jest SR,SO/PR,PO?

Mozesz, ale trzeba napisać wniosek i to uzasadnić. Czasami aplikanci w okresie wakacyjnym wybierają jednostkę np nad morzem. ;)

Co jeśli w prokuraturach/sądach, które się wymieni w formularzu, nie będzie miejsc? I jeśli zgodnie z ustawą o kssip zostaje się zatrudnionym w danym SO/PO to gdzie konkretnie odbywa się praktyki?

Ostatnia edycja:
w mojej ocenie wymóg ponownego przedstawienia dokumentów o zdolności do wykonywania zawodu jest aktualny choćby z tego względu, że badanie psychologiczne jakie robiłam przystępując do egzaminu wstępnego zostało stwierdzone zaświadczeniem które zawierało w swej treści zdanie, iż jest ważne w określonym czasie tj. chyba w terminie chyba 6 miesięcy od daty wystawienia. Choć mogę się mylić bo dokładnie nie pamiętam.

Tolek810 napisał:
Co jeśli w prokuraturach/sądach, które się wymieni w formularzu, nie będzie miejsc? I jeśli zgodnie z ustawą o kssip zostaje się zatrudnionym w danym SO/PO to gdzie konkretnie odbywa się praktyki?

Praktykę odbywasz tam gdzie zadeklarujesz. Nie ma żadnego limitu miejsc.

A czy jeśli teraz zadeklaruje konkretne miejsce, to jest możliwość zmiany tej deklaracji i wskazania innego miasta jeszcze przed rozpoczęciem aplikacji?

Czy ktoś z osób, które mają 3 letni staż pracy jako asystent albo referendarz rozważa złożenie wniosku o insywidualny tok aplikacji i jej skrócenie do 24 miesięcy?

Rozważać może i rozważam,ale chyba jednak się nie zdecyduje na to.Trochę boję się być królikiem doświadczalnym, na którym testuje się ,,indywidualny tok aplikacji":P

Tolek810 napisał:

O jakim zatrudnieniu mowa? Aplikanci nie mają stosunku pracy. Był kiedyś taki pomysł, ale się nie ostał

HouseMD napisał:
Mozesz, ale trzeba napisać wniosek i to uzasadnić. Czasami aplikanci w okresie wakacyjnym wybierają jednostkę np nad morzem. ;)

No u mnie bardziej chodzi o lepszy dojazd, ale skoro niektórzy takie argumenty podnoszą :D

waka-waka napisał:
Czy ktoś z osób, które mają 3 letni staż pracy jako asystent albo referendarz rozważa złożenie wniosku o insywidualny tok aplikacji i jej skrócenie do 24 miesięcy?

Też rozważam, ale trzeba wiedzieć z czym to się je.
My będziemy operować na tym programie z 2015r., czy jest/będzie jakiś nowy?

coleilee napisał:
Też mam na zaświadczeniach formułkę o nadawaniu się do urzędu sędziego i zastanawiam się czy to wystarczy. W komunikacie jest że mają być na ich formularzach, ale to bez sensu wymagać od nas robienia co 3ms badań.

Ja przy zapisach na egzamin miałem wezwanie do uzupełnienia braków, bo zaświadczenie nie było na ich wzorze, także ten... :/

waka-waka napisał:

Mój brat na 100% składa taki wniosek, niezależnie od tego czy stanie się przez to królikiem doświadczalnym;) Ludzie, którzy spełniają ten warunek stażu nie są już 25 latkami bezpośrednio po studiach (np. mój brat 31 lat), a rok mniej jeżdżenia do Krakowa to po prostu propozycja nie do odrzucenia. Zastanawiające jest natomiast to czy jak ktoś był np. 3 lata asystentem w sądzie albo refem, a idzie na prokuratorską to będzie do uwzględniane i na odwrót. No ale cóż tego pewnie się nie dowiecie przed upływem terminu do składania oświadczeń o wyborze, co też nie jest zbyt fajne, bo dla osób niezdecydowanych to skrócenie aplikacji mogłoby mieć jakieś znaczenie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót