Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. IV

• Autor wątku Autor wątku burgundczyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
raistek napisał:
Mój brat na 100% składa taki wniosek, niezależnie od tego czy stanie się przez to królikiem doświadczalnym;) Ludzie, którzy spełniają ten warunek stażu nie są już 25 latkami bezpośrednio po studiach (np. mój brat 31 lat), a rok mniej jeżdżenia do Krakowa to po prostu propozycja nie do odrzucenia. Zastanawiające jest natomiast to czy jak ktoś był np. 3 lata asystentem w sądzie albo refem, a idzie na prokuratorską to będzie do uwzględniane i na odwrót. No ale cóż tego pewnie się nie dowiecie przed upływem terminu do składania oświadczeń o wyborze, co też nie jest zbyt fajne, bo dla osób niezdecydowanych to skrócenie aplikacji mogłoby mieć jakieś znaczenie.
Z tresci przepisu przewidujacego ten tryb nie wynika rozstrzygnięcie kwestii, czy asystent sędziego lub referendarz mogą skutecznie domagac sie skrócenia okresu trwania aplikacji prokuratorskiej. Jednoczesnie jednak, przepis ten tego nie wyklucza, więc - moim zdaniem - warto spróbować :-)

Ostatnia edycja:
W której zakładce na stronie KSSIPu są informacje dot. planów zjazdów, programu, rozpoczęcia aplikacji, koniecznych dokumentów itd?

waka-waka napisał:
Czy ktoś z osób, które mają 3 letni staż pracy jako asystent albo referendarz rozważa złożenie wniosku o insywidualny tok aplikacji i jej skrócenie do 24 miesięcy?

ja rozważam ale muszę o tym jeszcze poczytać jak to skonstruować na jakiej podstawie prawnej

złożenie wniosku o skrócenie aplikacji raczej w naszym przypadku nie jest dobre, bo ewentualnie zdawalibyśmy egzamin prokuratorski/sędziowski z obecnym rocznikiem aplikacji ogólnej, przy których z 2-letnią aplikacją możemy na egzaminie wypaść blado, ale każdy niech sam decyduje :)

Ktoś miał dac znać jak dostanie maila z KSSiP odnośnie tych badań, więc dzisiaj jeszcze mogę poczekać ;)

Nie widzę powodów,dla których ktoś z 3 letnim (a często pewnie i większym) doświadczeniem zawodowym ma po 2 letniej aplikacji wypaść gorzej,niż ktoś kto od razu po studiach dostał się na ogólną ;)

No i ciekawe na czym polega ten indywidualny tok aplikacji-na jakimś większym ,,zagęszczeniu" zagadanień tak żeby zmieścić się w 2 latach,czy pominięciu tych,które ze względu na udokumentowane doświadczenie zawodowe aplikant powinien mieć opanowane.

nie mam pojęcia, wbrew pozorom praca asystenta, aż tak nie ułatwia zdania egzaminu sędziowskiego bądź prokuratorskiego jak się wydaje, że warto rezygnować z roku aplikacji. Ta opcja kusi, ale żeby potem nikt nie miał do siebie pretensji jak zobaczy negatywny wynik z egzaminu. Ja się tematem zainteresuje i zobaczę jak to wygląda, ale nie jestem do końca przekonany czy z tej opcji skorzystam :)

jazz_ napisał:
ja rozważam ale muszę o tym jeszcze poczytać jak to skonstruować na jakiej podstawie prawnej

Podstawę prawna stanowi art. 27 ust. 7 ustawy o KSSIP. Ponadto trzeba miec na uwadzę, ze decyzja zalezy od uznania więc mogą się nie zgodzic. Zapewne zwracają sie do jednostki, w której asystent pracował, o udzielenie informacji czym asystent dokładnie się zajmowal i w oparciu o to podejmują decyzję

Ostatnia edycja:
Myślę,że to skrócenie aplikacji to dobra opcja dla osób,które praktyki chcą odbywać w sądzie/prokuraturze w której aktualnie pracują.Znając sędziów/prokuratorów można spokojnie dogadać wolne dni żeby przysiąść do książek itp.

A co do uznaniowości skrócenia-na pewno do wniosku warto dołączyć zaświadczenia o odbytych szkoleniach,opinie przełożonego,dyplomy skończonych podyplomówek.

Ostatnia edycja:
Akurat skrócenie aplikacji prokuratorskiej może być dobrym pomysłem. Osoby po ogólnej nie mają większej przewagi bo jedynie 2 zjazdy były poświęcone zagadnieniom prokuratorskim. Cała reszta, zwłaszcza część cywilna, jest do doczytania w komentarzu bo na egzaminie prokuratorskim w części pisemnej pojawia się tylko prawo rodzinne, a cały cywil to 3 kazusy na ustnym. Odpada wszystko to, co było wałkowane na ogólnej - formułowanie sentencji, koszty etc., część prawa materialnego (np nie pojawiają się spadki), kpc (zupełne podstawy z nieprocesu, zabezpieczenia i egzekucji. Program ogólnej był wg mnie stworzony typowo jako wstęp do aplikacji sędziowskiej/pracy asystenta w sądzie.

Ostatnia edycja:
coleilee napisał:
Ktoś miał dac znać jak dostanie maila z KSSiP odnośnie tych badań, więc dzisiaj jeszcze mogę poczekać ;)

Na razie niestety nie dostałem żadnej odpowiedzi

Moja koleżanka dostała informację, że w tym momencie w KSSIPie sprawdzane są nasze poprzednio dostarczone zaświadczenia i prawdopodobnie już po południu będzie można do nich zadzwonić i dowiedzieć się, czy te poprzednie wystarczą ;)

Jakie są warunki w Domu Aplikanta ? Rzeczywiście wyglada to tak jak na zdjęciach? Jak duże są pokoje ?

Jak wygląda sprawa z przydziałem do DA? Teraz decyduje kolejność na liście rankingowej. Czy tak będzie już do końca, czy po jakimś czasie zaczynają decydować wyniki osiągane na aplikacji?

Czy lekarz wydający zaświadczenie lekarskie powinien podkreślić w tym formularzu zawód sędziego/prokuratora czy też jedno zaświadczenie określa zdolność dla obu zawodów?

Czy ktoś już ma informację czy mamy robić badania jeszcze raz?

Tolek810 napisał:
Czy ktoś już ma informację czy mamy robić badania jeszcze raz?

Nie musisz robić badań jeszcze raz. Zadzwoń do swoich lekarzy i powiedz, że zaświadczenia ktore ci wydali nie spelniaja warunkow formalnych i prosisz o ponownr ich sporządzenie zgodnie ze wzroem ktory im wyslesz na maila

Ja tak powiedziałam, ale najpewniej za psychologa i tak zapłacę zamiast 150 zł - 50 zł.

Hej, dokumenty wysyłacie pocztą na ogólny adres kssipu czy robicie może jakąś adnotację na kopercie (np. "nabór na aplikację"?) ;)

W sprawie zaświadczeń ma być informacja wyjaśniająca na stronie kssipu

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót