Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. IV

• Autor wątku Autor wątku burgundczyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
właśnie nie wiadomo, ale powinno być 26 marca, jednocześnie ze ślubowaniem, gdyby wzięli wszystkich

Ostatnia edycja:
nely_apl napisał:
Czy ktoś z składał może odpis dyplomu, który został poświadczony za zgodność przez notariusza? Słyszałam, że szkoła tego komuś takiego dokumentu- ku mojemu zdziwieniu- nie zaakceptowoała. Ja złożyłam taki odpis- kierując się prawem o notariacie- i teraz nie wiem, czy nie przekombinowałam.

Ja złożyłem odpis dyplomu poświadczony za zgodność przez notariusza.Dopiero dzisiaj moje dokumenty doręczono KSSiP także jeszcze nie dostałem żadnej informacji,że coś z nimi jest nie tak.

kryspin2 napisał:
właśnie nie wiadomo, ale powinno być 26 marca, jednocześnie ze ślubowaniem, gdyby wzięli wszystkich

jak nie wiadomo, kiedy rozdanie dyplomów z ogólnej :D? 26 marca, wtedy kiedy jest rozpoczęcie specjalistycznych, zawsze tak było... poza tym to, że opublikowali Wam plan, na którym jest 7 grup to raczej dobra wiadomość, bo najmniejsze limity macie po 105 osób, ale to mało prawdopodobne, bo w ostatnich latach oni grupy szacują po około 17-18 osób... Zobaczcie sobie poprzedni rocznik... limity były po 90 osób, a grup jest 5 na każdej aplikacji. Na tegorocznej to samo... grup po 9 a limity po 155... nigdy nie wyliczają po równo 15 osób na grupę. Poza tym skoro planują, że wszyscy przechodzicie to limity moim zdaniem nie będą mniejsze niż 110 osób, a najbardziej racjonalne byłoby wyznaczenie limitów po 120 osób, także lepiej zaczekać, ale na pewno nie jest to jakaś zła informacja. Ty kryspin nie świruj za bardzo, dostaniesz się na prokuratorską, masz tam przecież 2 czy 3 pkt straty...

ja też złożyłam odpis dyplomu poświadczony za zgodność przez notariusza i nikt z tym problemu nie robił a raczej nie mógł robić bo wyraźnie przecież chodzi o urzędowo poświadczony odpis, a kto ma go sporządzić jak nie notariusz :D

HorN napisał:
Ja złożyłem odpis dyplomu poświadczony za zgodność przez notariusza.Dopiero dzisiaj moje dokumenty doręczono KSSiP także jeszcze nie dostałem żadnej informacji,że coś z nimi jest nie tak.

HorN, ja złożyłam wczoraj osobiście i nie mam informacji ze szkoły, że nie pasuje im notarialna kopia odpisu, więc wydaje mi się, że ktoś chciał wprowadzić mnie w błąd.

neon777 napisał:
jak nie wiadomo, kiedy rozdanie dyplomów z ogólnej :D? 26 marca, wtedy kiedy jest rozpoczęcie specjalistycznych, zawsze tak było... poza tym to, że opublikowali Wam plan, na którym jest 7 grup to raczej dobra wiadomość, bo najmniejsze limity macie po 105 osób, ale to mało prawdopodobne, bo w ostatnich latach oni grupy szacują po około 17-18 osób... Zobaczcie sobie poprzedni rocznik... limity były po 90 osób, a grup jest 5 na każdej aplikacji. Na tegorocznej to samo... grup po 9 a limity po 155... nigdy nie wyliczają po równo 15 osób na grupę. Poza tym skoro planują, że wszyscy przechodzicie to limity moim zdaniem nie będą mniejsze niż 110 osób, a najbardziej racjonalne byłoby wyznaczenie limitów po 120 osób, także lepiej zaczekać, ale na pewno nie jest to jakaś zła informacja. Ty kryspin nie świruj za bardzo, dostaniesz się na prokuratorską, masz tam przecież 2 czy 3 pkt straty...

Właśnie że tylko w tamtym roku było jednocześnie zakończenie i ślubowanie bo wzięli wszystkich, a wcześniej rozdzielali. A limity powinny być wysokie, bo wtedy nikt by nie cierpiał, a tak może być niestety.

W tym roku może będą odrębne inauguracje dla sędziowskiej i prokuratorskiej bo z planu wynika, że sędziowska ma na Fryczu od 13.

kryspin2 napisał:
Właśnie że tylko w tamtym roku było jednocześnie zakończenie i ślubowanie bo wzięli wszystkich, a wcześniej rozdzielali. A limity powinny być wysokie, bo wtedy nikt by nie cierpiał, a tak może być niestety.

nie no totalną głupotą by było, gdyby kogoś od Was wywalili, a poza tym fakt, że na sędziowskiej zrobili Wam 7 grup świadczy o tym, że uwzględniają w planie wszystkich tegorocznych aplikantów AO, więc spokojnie. Upodobania na AO też są raczej wyrównane, nie będzie jakiejś miażdżącej przewagi jakiejś aplikacji nad inną, więc zdecydowana większość pójdzie na to co będzie chciała. Podejrzewam, że podobnie będzie jeśli chodzi o tegoroczny nabór. A zawsze jakieś jednostki będą pokrzywdzone niestety... Z tego co pisałeś kryspin masz bardzo małą stratę na aplikacji 2 czy tam 3 pkt, a moim zdaniem ze stratą 7 a może i 8 pkt to każdy wybierze co będzie chciał na AO, więc luz... o siebie się nie martw, chyba, że przejmujesz się o swoich kolegów, z którymi chcesz być na aplikacji, a którzy mają dużą stratę i chcą na prokuratorską

Mam pytanie: na jaki adres należy wysłać wymagane dokumenty na aplikację? W komunikacie nie podano takiej informacji.

Dowcip pierwszej klasy, a szczególnie te papieskie aluzje. Pośmialiśmy się, a teraz pytam poważnie. Jak się domyślam, nie każdy jedzie do Krakowa zawieźć dokumenty osobiście. Może coś przeoczyłem, ale nie znalazłem nigdzie adresu, na który należy wysłać dokumenty, ani nie poruszono tego tematu na forum. Oczywiście jest adres, który został podany przy zgłoszeniu na aplikację, ale wolę się zapytać, aby być pewnym na 100%

neon777 napisał:
nie no totalną głupotą by było, gdyby kogoś od Was wywalili, a poza tym fakt, że na sędziowskiej zrobili Wam 7 grup świadczy o tym, że uwzględniają w planie wszystkich tegorocznych aplikantów AO, więc spokojnie. Upodobania na AO też są raczej wyrównane, nie będzie jakiejś miażdżącej przewagi jakiejś aplikacji nad inną, więc zdecydowana większość pójdzie na to co będzie chciała. Podejrzewam, że podobnie będzie jeśli chodzi o tegoroczny nabór. A zawsze jakieś jednostki będą pokrzywdzone niestety... Z tego co pisałeś kryspin masz bardzo małą stratę na aplikacji 2 czy tam 3 pkt, a moim zdaniem ze stratą 7 a może i 8 pkt to każdy wybierze co będzie chciał na AO, więc luz... o siebie się nie martw, chyba, że przejmujesz się o swoich kolegów, z którymi chcesz być na aplikacji, a którzy mają dużą stratę i chcą na prokuratorską

Najlepiej, żeby nikt nie był pokrzywdzony i każdy szedł gdzie chce. Wiadomo, że tu decydują często miejsca po przecinku, co o niczym nie świadczy, a bardziej jest kwestią szczęścia. A co do tego dlaczego o tym piszę, to tak, mam dwie koleżanki, które są w defensywie i bardzo martwią się czy pójdą na prokuratorską. Chciałbym bardzo, aby ze mną poszły dalej no ale przeuczyły się na aplikacji, a niestety często tak bywa, że oryginalne myślenie nie popłaca.

Bury_Zenek napisał:
Dowcip pierwszej klasy, a szczególnie te papieskie aluzje. Pośmialiśmy się, a teraz pytam poważnie. Jak się domyślam, nie każdy jedzie do Krakowa zawieźć dokumenty osobiście. Może coś przeoczyłem, ale nie znalazłem nigdzie adresu, na który należy wysłać dokumenty, ani nie poruszono tego tematu na forum. Oczywiście jest adres, który został podany przy zgłoszeniu na aplikację, ale wolę się zapytać, aby być pewnym na 100%

ja też sobie pomyślałem, że sobie jaja robisz... przeczytaj może komunikat https://www.kssip.gov.pl/sites/default/files/komunikat_dyrektora_kssip_nr_1_2018.pdf

widzisz tam adres?

O tym jak trudno jest na aplikacji sędziowskiej świadczą wyniki ze sprawdzianów VII rocznika, ostatnio jest tam konkretny sajgon. Tak ku przestrodze.

Martin0235 napisał:
O tym jak trudno jest na aplikacji sędziowskiej świadczą wyniki ze sprawdzianów VII rocznika, ostatnio jest tam konkretny sajgon. Tak ku przestrodze.

Jest trudno to raz. A dwa, że ten trud może nic nie dać i można zostać z niczym.

no ok, na aplikacji sędziowskiej jest trudno, sam to pisałem w postach, ale przecież teraz jest nowy program, który nieco rozkłada zakres materiału na aplikacji sędziowskiej... sprawdzianów jest mniej, nieco więcej czasu na naukę, więc może tragedii nie będzie. Zresztą to pionierski program, więc będą go chcieli przeprowadzić bezkolizyjnie.

zgadzam się natomiast, że dotychczasowy program aplikacji sędziowskiej, który obejmie jeszcze aplikantów aplikacji ogólnej z ostatniego rocznika jest bardzo przeładowany, nie ma praktycznie szans się przygotować na zajęcia, sprawdziany są bardzo trudne, aplikanci sędziowscy, którzy teraz odbywają aplikację mówią, że poziom sprawdzianów w KSSiP na sędziowskiej się zwiększył, co ma gwarantować lepsze przygotowanie do egzaminu sędziowskiego, który wymaga bardzo szybko podejmowanych decyzji i trafnych. KSSiP wyciągnęła wnioski z kilku lat aplikacji sędziowskiej i podkręcili nieco śrubę, bo trochę lipa, że rok w rok kilku lub niekiedy kilkunastu absolwentów KSSiP oblewa egzamin sędziowski. Niestety negatywnie odbija się do na aplikantach, bo nie wszyscy dają radę. Nie będę już opisywał ich wrażeń, żeby nie było, że znów lansuje jakąś aplikację, ale nie są tak entuzjastyczne jak aplikantów prokuratorskich :D
to wyniki dwóch ostatnich sprawdzianów na aplikacji sędziowskiej VII rocznika, żeby nie było, że jakieś ściemy:
https://www.kssip.gov.pl/sites/default/files/skan101628.pdf
https://www.kssip.gov.pl/sites/default/files/skan095236.pdf

Faktycznie, oceny fatalne. Duże prawdopodobieństwo, że są tam osoby które nie zdały obu sprawdzianów pod rząd... Może członkowie komisji mają nierealne wymagania bo jak przygotować się do trudnego egzaminu z KKSu w 3 tygodnie kiedy codziennie trzeba jeszcze chodzić do sądu. A akta pewnie dają na 100 kart tak jak na poprawce z karnego na ogólnej;D

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót