N
neon777
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 639
Jeśli po ogólnej będą rezygnować to jednostki, nie sądzę, aby to było więcej niż 10 osób. Ja słyszałem jedynie o jednej osobie z Krakowa, która nie idzie na specjalistyczne i nie bardzo jakoś kojarzę ten ośrodek, gdzie 3 osoby rezygnują. Faktycznie nowe aplikacje wydają się, że mają dużo lepiej przygotowane programy, szczególnie mam tutaj na myśli sędziowską. Z tą obawą oblania egzaminu końcowego jest coś na rzeczy, bo ryzyko istnieje i nie jest ono iluzoryczne. Trzeba po prostu ocenić własne siły i możliwości. Nikt na ogólnej nie jest przecież kiepskim prawnikiem. Po prostu nie każdy ma możliwość się poświęcić nauce. Alternatywą jest prokuratorska, ale znów nie każdy widzi się w tym zawodzie i dlatego te rezygnacje są całkiem zrozumiałe. W poprzednich latach było wcale nie mało przypadków, że ludzie w trakcie aplikacji sędziowskiej rezygnowali po kilku pierwszych miesiącach. Przypadki, że ludzie 2x oblewali sędziowski również się zdarzały, wprawdzie nie było ich dużo, ale zawsze. Dla przykładu w 2017 r. 2 osoby nie zdały po raz drugi egzaminu sędziowskiego i podlegały obowiązkowi zwrotu stypendium za 2,5 roku aplikacji sędziowskiej. Jak się potoczył ich losy to nie wiem. Z tego co do mnie dochodziło we wcześniejszych latach częściowo było to umarzane.
Ostatnia edycja: