Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. IV

• Autor wątku Autor wątku burgundczyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jeśli po ogólnej będą rezygnować to jednostki, nie sądzę, aby to było więcej niż 10 osób. Ja słyszałem jedynie o jednej osobie z Krakowa, która nie idzie na specjalistyczne i nie bardzo jakoś kojarzę ten ośrodek, gdzie 3 osoby rezygnują. Faktycznie nowe aplikacje wydają się, że mają dużo lepiej przygotowane programy, szczególnie mam tutaj na myśli sędziowską. Z tą obawą oblania egzaminu końcowego jest coś na rzeczy, bo ryzyko istnieje i nie jest ono iluzoryczne. Trzeba po prostu ocenić własne siły i możliwości. Nikt na ogólnej nie jest przecież kiepskim prawnikiem. Po prostu nie każdy ma możliwość się poświęcić nauce. Alternatywą jest prokuratorska, ale znów nie każdy widzi się w tym zawodzie i dlatego te rezygnacje są całkiem zrozumiałe. W poprzednich latach było wcale nie mało przypadków, że ludzie w trakcie aplikacji sędziowskiej rezygnowali po kilku pierwszych miesiącach. Przypadki, że ludzie 2x oblewali sędziowski również się zdarzały, wprawdzie nie było ich dużo, ale zawsze. Dla przykładu w 2017 r. 2 osoby nie zdały po raz drugi egzaminu sędziowskiego i podlegały obowiązkowi zwrotu stypendium za 2,5 roku aplikacji sędziowskiej. Jak się potoczył ich losy to nie wiem. Z tego co do mnie dochodziło we wcześniejszych latach częściowo było to umarzane.

Ostatnia edycja:
Czyli osób, które rezygnują może być trochę. Ta koleżanka o której wspomniałem własnie chce na prokuratorska, ale ma mało punktów. Gdyby miała iść na sędziowską mówiła że wolałaby "wypiekać ciastka".

No akurat na prokuratorskiej jest sporo zjazdów z cywila na końcu, aczkolwiek skrojonych typowo pod sprawy, w których prokurator w tym cywilnym czasami działa.

Nie znam osoby, która nie byłaby zmęczona po ogólnej. Przecież od lutego 2017, oprócz weekendów i świąt nie było nawet dnia "urlopu". Nawet jak można było zostać w domu w niektóre dni to po to, by napisać uzasadnienie i często zajmowało to więcej czasu aniżeli gdyby się siedziało do tej 15 w sądzie. A potem trzeba było czytać akta i orzeczenia na kolejny zjazd plus uczyć się do sprawdzianu co miesiąc. Nowi aplikanci nie przeszli ogólnej więc mogą się dziwić dlaczego odradzamy sędziowską która jest 2,5 letnią wersją hard aplikacji ogólnej.

Program nowej sędziowskiej jest fajnie zrobiony i faktycznie sprawdzianów jest nieco mniej ale to nie oznacza, że one będą łatwe. Wystarczy przypomnieć sobie jakie były wyniki 4 godzinnego sprawdzianu z wyroku karnego na ogólnej w skądinąd dosyć łatwej sprawie z 2 świadkami a nowi aplikanci będą pisać od razu 6 godzinny wyrok czyli pewnie taki jak na egzaminie sędziowskim. Poza tym dodano międzynarodowe lecz dalej zostało po 1 zjeździe na prawo pracy, ubezpieczenia i ksh.

Wybierając prokuratorską kieruję się nie tylko większą pewnością dojścia do zawodu ale szczerze mówiąc również tym, że choć mam jeden z lepszych wyników, to nie czuję się do końca na siłach by przez 2,5 roku pracować i uczyć się w tempie który narzuca sędziowska. Ponad 20 osób na 80 oblało w tym roku sprawdzian z kks, a przecież kilkanaście oblało miesiąc wcześniej wyrok odwoławczy. Za miesiąc mają kolejny sprawdzian a przecież jeszcze trzeba się nauczyć do poprawki. Ja się na to zwyczajnie nie piszę i wcale nie dziwię się osobom, które w ogóle rezygnują;)

@ neon

Chyba jeszcze nie było okazji do umorzeń bo jest 6 lat na odpracowanie stypendium i wcześniej chyba decyzji nie wydają. Moim zdaniem w takich przypadkach będą jednak choć w połowie umarzali bo nie wiem jak nie pracą nazwać to co robimy na praktykach.

Ostatnia edycja:
kryspin2 napisał:
Ta koleżanka o której wspomniałem własnie chce na prokuratorska, ale ma mało punktów. Gdyby miała iść na sędziowską mówiła że wolałaby "wypiekać ciastka".

Myślę, że spokojnie się dostanie, generalnie nie znacie przecież jeszcze dokładnych limitów na aplikacjach specjalistycznych. Jeśli część osób nie będzie kontynuowała to trochę miejsc będzie w zapasie, a czasem osoby które mają 5-7 pkt straty myślą, że nigdzie się nie dostaną, a to tak patrząc na ostatnie lata wyniki gwarantujące z reguły wybór aplikacji jaką się chce. Na waszej aplikacji ogólnej średnia strata punktowa na aplikanta to jak na razie przed wynikami z ostatniego sprawdzianu 5,6 pkt. Pewnie dojdzie do 6 pkt straty na 1 aplikanta :) Tyle gwarantuje miejsce mniej więcej w połowie. Większa strata spycha w dół. Więc mniej więcej można sobie obliczyć kto gdzie jest :) Zmęczenie na aplikacji też zrobiło swoje, więc ludzie różnie mówią. Zdania gdzie kto idzie z miesiąca na miesiąc inne, to samo pewnie jest z rezygnacją ;) Poczekajmy do ostatecznych list.

HouseMD napisał:
Ponad 20 osób na 80 oblało w tym roku sprawdzian z kks, a przecież kilkanaście oblało miesiąc wcześniej wyrok odwoławczy. Za miesiąc mają kolejny sprawdzian a przecież jeszcze trzeba się nauczyć do poprawki. Ja się na to zwyczajnie nie piszę i wcale nie dziwię się osobom, które w ogóle rezygnują;)

Widziałem. Dla mnie to hardcor. Nie da się nauczyć kks-u w miesiąc. Zapewne część tych osób ma niezdane 2 sprawdziany. A jak się odpadnie to zwrot kasy. Trzeba się uczyć na kolejny zjazd, robić praktyki, uzupełniać uzasadnienia w domu bo na praktyce nierzadko się nie zdąży, i uczyć do poprawki. A życie?? Gdzie miejsce na życie?? A potem się człowiek dowie jak cudem zda egzamin ostatni, że nie ma dalszej drogi bo akurat zmienia się władza i reforma. Ja masochistą nie jestem, nigdy bym tego nie wybierał.

generalnie widzę, że świrujecie już po tej ogólnej i szczególnie kryspin trochę dramatyzuje :D razem z Wami na roku jest bardzo bliska mi osoba ^^ i po niej też widać, że jest mocno zmęczona tym rokiem. Zawsze bardzo chciała iść na sędziowską i nadal się jeszcze zastanawia nad wyborem, ale chyba wylądujemy razem na praktykach jednak, z tym, że ja zajmę pierwszy miejsce w prokuraturze :)

Ostatnia edycja:
Według mnie tej kasy nikt w przypadku odpadnięcia/rezygnacji nie bedzie zwracał. Jest opcja odpracowania, a jak dobrze pojdzie to umorzą, także to zwracanie kasy jest w sumie czysto teoretyczne.

Neon777 jesteś moim bohaterem! ja będąc na ogólnej nie wiem ile wynosi średnia pkt straty, a Ty to wiesz! To po prostu zdumiewające, że nie słyszałeś o tych 3 osobach co rezygnują z kontynuowania szkolenia;p dla osłody dodadam, że w mojej grupie też jedna osoba odchodzi :)

generalnie lubię dużo wiedzieć :D a z tymi osobami, co rezygnują to wiecie... każdy tam wie o jednej osobie co rezygnuje i to pewnie jedna i ta sama osoba :D intr napisz tylko czy ta osoba jest z grup od 1-3 :D to będziemy wiedzieć czy ta sama

To nie te grupy. Pewnie nie jedna osoba rozważa tą decyzję, bo tak naprawdę na AO zetkneliśmy się z prawdziwą pracą sedziego i po części prokuratora, a wiele osób przeżyło rozczarowanie zestawiając wyobrażenia z rzeczywistością. Nie każdy też czuję potrzebę ogłaszania się z tą nowiną, czy też punktacją ze sprawdzianów. A i podejśćie szkoły do aplikantów jest co najmniej niepokojące

gdybym wiedział to co teraz, to będąc na ogólnej prawdopodobnie wystartowałbym w 2017 w bezpośrednim naborze na specjalistyczne i wybrał chyba kontynuowanie aplikacji nowym systemem. Widać, że jest dużo lepiej dopracowany, no i uwaga "góry" skupia się właśnie na tej nowej aplikacji :/ Widać to chociażby po stypendiach. Stare aplikacje chcą już tylko dokończyć :/

Gdy było wiadomo jak sprawy będą wyglądać przed ostatecznym terminem składania dokumentów, to pewnie nie jedna osoba startowała, by w ponownym naborze. Wszak mielibyśmy tylko niecałe pół roku w plecy.

intr napisał:
Gdy było wiadomo jak sprawy będą wyglądać przed ostatecznym terminem składania dokumentów, to pewnie nie jedna osoba startowała, by w ponownym naborze. Wszak mielibyśmy tylko niecałe pół roku w plecy.

pół roku to jest nic, wiem, że kilka osób od Was startowało i chyba nawet się dostało

neon777 napisał:
pół roku to jest nic, wiem, że kilka osób od Was startowało i chyba nawet się dostało

Te osoby będą miały dylemat bo jednak przez pierwsze 12 miesięcy mogą otrzymywać niższe stypendium jeśli są z okolic Krakowa;) Zaletą starej aplikacji jest to, że jako pierwsi będziemy uprawnieni do startowania w konkursach na prokuratora bez konkurencji zes strony 155 nowych aplikantów;)

Tego nie wiem czy osoby, które nadal są na AO startowały ;p ale Neon człowiek legenda, jest lepiej poinformowany :) Tylko się cieszyć, że "nie poszczęściło" się w zeszłym roku:)

HouseMD napisał:
Te osoby będą miały dylemat bo jednak przez pierwsze 12 miesięcy mogą otrzymywać niższe stypendium jeśli są z okolic Krakowa;) Zaletą starej aplikacji jest to, że jako pierwsi będziemy uprawnieni do startowania w konkursach na prokuratora bez konkurencji zes strony 155 nowych aplikantów;)

Mniejsze stypendium jeśli są z Krakowa to fakt, z tym, że już co do tego konkurowania ze 155 osobami to chyba nawet lepiej. Będzie 155 różnych miejsc na asesurę, więc automatycznie większy wybór. Poza tym po ogólnej ma się nieco większą wiedzę i jest się na nieco wyższej pozycji od aplikantów, którzy teraz zaczną. Wydaje mi się, że dla tej nowej aplikacji warto byłoby zaryzykować, ale to już indywidualna decyzja tych osób, które taki wybór będą miały.

Chodziło mi już o konkursy po asesurze bo my będziemy w nich mogli startować pół roku wcześniej niż IX rocznik;)

HouseMD napisał:
Chodziło mi już o konkursy po asesurze bo my będziemy w nich mogli startować pół roku wcześniej niż IX rocznik;)

ok czaje :), ale to w przypadku prokuratorskiej, jeśli ktoś chce iść na sędziowską to to by go nie bardzo interesowało

A mógłby ktoś napisać jak na aplikacji wygląda dostęp do Lexa/Legalisa?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót