Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. IV

• Autor wątku Autor wątku burgundczyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
coffee58 napisał:
A mógłby ktoś napisać jak na aplikacji wygląda dostęp do Lexa/Legalisa?

dostajesz login i hasło i masz dostęp do LEXa, ale w dość ubogiej wersji, chyba, że coś się zmieni od tego roku

Ale tylko w Szkole, na zajęciach, czy w domu też mogę z niego korzystać?

coffee58 napisał:
Ale tylko w Szkole, na zajęciach, czy w domu też mogę z niego korzystać?

wszędzie możesz korzystać, potrzebny jest Ci tylko dostęp do Internetu

A co z zawieszeniem korporacyjnej, w końcu można, czy nie można i trzeba się skreślić? W art. 47 jest w sumie napisane, że aplikant nie może podejmować zatrudnienia lub zajęcia, czyli rozumiem, że mogę sobie zawiesić aplikację adwokacką i nie będzie to nagięcie reguł?

MaggieEr napisał:
A co z zawieszeniem korporacyjnej, w końcu można, czy nie można i trzeba się skreślić? W art. 47 jest w sumie napisane, że aplikant nie może podejmować zatrudnienia lub zajęcia, czyli rozumiem, że mogę sobie zawiesić aplikację adwokacką i nie będzie to nagięcie reguł?

Możesz sobie zawiesić. Spokojnie, bo nie wykonujesz wówczas żadnych obowiązków.
Tak samo jak ja, trudno, żebym z okazji dostania się do KSSiP skreśliła się z listy r. pr.

MaggieEr napisał:
Bardzo dziękuję za informację :)

Potwierdzam info od Dominiki, rozmawiałam z Panią prokurator z Kssip na ten temat, bo też miałam wątpliwości. Wystarczy zawieszenie, ale należy o tym poinformować kssip. Ponieważ izby rad./adw. O zawieszeniu nie informują ministra sprawiedliwości. Dlatego jeśli sami nie zawiadomimy kssip możemy widniec w ministerstwie jako ,,podwójny aplikant" dlatego kazała mi wysłać takie oświadczenie do kssip:)

89Dominika napisał:
Możesz sobie zawiesić. Spokojnie, bo nie wykonujesz wówczas żadnych obowiązków.
Tak samo jak ja, trudno, żebym z okazji dostania się do KSSiP skreśliła się z listy r. pr.

Czy jako r. pr. nie skreślasz się z listy i będziesz dalej przez 3 lata płacić składki?

jazz_ napisał:
B�d� aplikacje dla asystent�w i referendarzy - Aplikacje/egzaminy - rp.pl

Podobno mają rozpocząć się prace nad specjalną aplikacją dla asystentów sędziów i prokuratorów ;)

Super informacja! Zwłaszcza teraz, kiedy tylu asów i refów się dostało do KSSiP! Jeszcze się okaże, że aplikacja uzupełniająca to będzie znacznie lepsze rozwiązanie (etat / wynagrodzenie / premie / profity + pewnie mniej wymagające zajęcia tylko w sobotki i niedziele + brak dojazdów do Krakowa) niż tok indywidualny w KSSiP.

Nota bene do mnie już pół roku temu dotarła plotka, że indywidualny tok ma polegać na zajęciach w soboty / niedziele - chociaż nie wiadomo, czy autor plotki miał na myśli tok indywidualny, czy tę "aplikację uzupełniającą".

Ostatnia edycja:
mmatcz napisał:
Czy jako r. pr. nie skreślasz się z listy i będziesz dalej przez 3 lata płacić składki?

Oczywiście, że tak. Nic w tym dziwnego. Zresztą znam sędziów, którzy już lata wykonują zawód sędziego, ale kiedyś byli radcami i nie skreślają się.

81 zł na miesiąc przeżyję. :)

89Dominika napisał:
Oczywiście, że tak. Nic w tym dziwnego. Zresztą znam sędziów, którzy już lata wykonują zawód sędziego, ale kiedyś byli radcami i nie skreślają się.
Ale można się przecież skreślić, a potem ponownie wpisać. Też się nad tym zastanawiam.

mmatcz napisał:
Ale można się przecież skreślić, a potem ponownie wpisać. Też się nad tym zastanawiam.

Szkoda mi kasy na ponowną opłatę za wpis, a zwłaszcza np. przechodzenia przez procedurę rozmów z tzw. komisją ds. wpisów etc. Nie wiem jak takowa wygląda, bo byłam wpisywana zaraz po aplikacji i egzaminie. Jestem na liście i to sobie cenię. Niech tak zostanie. ;) Nawet nie przyszło mi do głowy się skreślić. ;)

Ostatnia edycja:
A tak z ciekawości piszecie że jesteście asystentami / ref. i idziecie do KSSIPu nie wiem ale chyba po kilku latach pracy można przystąpić do egzaminu czy jak to wygląda teraz a z drugiej strony to chyba lepiej ma z zarobkami taki ref na etacie niż aplikant

Ja akurat nie jestem refem ani asem, ale wg zmiany przepisów z bodajże sierpnia 2017 r. nie można już chyba przystąpić do egzaminu na podstawie stażu pracy. Ta możliwość dot. tylko osób, które w dacie wejścia w życie przepisów były już refami/asami przez jakiś okres czasu (nie pamiętam jaki, osoby lepiej zaznajomione niech mnie poprawią/uzupełnią). Poza tym KSSiP to pewniejsza droga do zawodu, co było tu wałkowane wielokrotnie.

89Dominika napisał:
Szkoda mi kasy na ponowną opłatę za wpis, a zwłaszcza np. przechodzenia przez procedurę rozmów z tzw. komisją ds. wpisów etc. Nie wiem jak takowa wygląda, bo byłam wpisywana zaraz po aplikacji i egzaminie. Jestem na liście i to sobie cenię. Niech tak zostanie. ;) Nawet nie przyszło mi do głowy się skreślić. ;)
U nas w ORA trochę większe składki sa niestety, ale u Was, dla radców niewykonujacych zawodu powinny być chyba jeszcze niższe.

Asystent / referendarz nie zostanie asesorem, nawet po zdanym egzaminie sędziowskim (wymóg ukończenia aplikacji w KSSiP) - na którego zdanie nota bene ma teraz tylko dwa lata, a konkursy będą - owszem, ale do SO, SA i do SR w Hrubieszowie. Tym samym MS będzie mogło odtrąbić, że nabór na sędziego jest otwarty i dotyczy wszystkich grup zawodowych. Wszystkie "intratne" stanowiska w rejonowych będą zamrażane dla asesorów. Nie wiem, czy tak będzie, ale jest to bardzo prawdopodobne.

Referendarz ma w porównaniu z aplikantem warunki płacowe bajeczne, ale nie każdy ma też ambicję do końca życia przybijać pieczątki.

U nas 81 zł. Przeżyję. Wiem u Was trochę drożej zawsze. ;)

No i warto przypomnieć, że wobec asesorów sędziowskich, którzy zdawali egzamin sędziowski na podstawie stażu pracy i bez ukończonej aplikacji ogólnej KRS wyraziło sprzeciw.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót