Konkurs aplikacja ogólna 2015

• Autor wątku Autor wątku Buliusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Buliusz napisał:
"Zawsze", "co do zasady", "może/musi" to zwroty pułapki!

Zgadzam się, ale nie o to mi chodzi. Tylko o sytuację, gdy pytanie jest tak napisane, że nie wiadomo, czy autor pyta o zasadę czy wszystkie możliwe sytuacje, itd.

Dam przykład. Pozwól, że będziesz królikiem doświadczalnym. ;)
Pytanie jest banalnie proste, idzie tylko o metodologię rozwiązywania testu.

Pytanie wielokrotnego wyboru.
Wg kpk sąd w I instancji orzeka w składzie:
a) I sędziego
b) I sędziego i II ławników
c) III sędziów

Która odpowiedź/które odpowiedzi są poprawne?

Odpowiedź A i B, skład różni się od zawiłości spraw i sądu, który może orzekać w I instancji, ale zasadniczo orzeka jednoosobowo i w drugim składzie. [EDIT] Na początku od razu nasuwa się odpowiedź A. Pytania tego typu w teście takich rozmiarów nie miałyby racji bytu. Wiem o co ci chodzi, a teraz ja tobie wymyślę krótkie pytanie, gdzie tylko jedna odpowiedź jest poprawna:

Zgodnie z Kodeksem postępowania w sprawach o wykroczenia, w sprawach o wykroczenia od prawomocnego orzeczenie kończącego postępowanie sądowe kasacja:
a) kasacja nie przysługuje
b) co do zasady przysługuje wyłącznie stronom postępowania
c) nigdy nie przysługuje obwinionemu

Tak skonstruowane pytania rodzą więcej wątpliwości niż wszystkie razem wzięte, ponieważ każda odpowiedź z "nigdy" jeszcze przed zastanowieniem jest poddawana odrzuceniu ("na pewno jakiś tam przypadek jest"), a odpowiedź "co do zasady" rodzi domysł, że skoro jest jakaś zasada, to prawdopodobnie znajdzie się od niej jakieś odstępstwo. Niemniej jednak metodyka układania testów może być szatańska.

Ostatnia edycja:
Buliusz , chyba się mylisz :) W myśl KPK sąd orzeka co do zasady jednoosobowo . Jednakże po nowelizacji zmienił się artykuł odpowiadający za ów skład . Teraz są dwie możliwości 1+2 i 3 ( sędziów ) . Przynajmniej tak mówi treść artykułu 28 § 3 .

Pozdrawiam !

Błądzić jest rzeczą ludzką, choć w tym przypadku twardo będę obstawać przy swoim zdaniu, a to dlatego, że w doświadczalnym pytaniu jest wskazanie składu, który orzeka w I instancji. To, że co do zasady orzeka jednoosobowo nie znaczy, iż nie orzeka w innym składzie w przypadkach wskazanych przez ustawę, tj.

Cytat:
Art. 28.
§ 2.W sprawach o zbrodnie sąd orzeka w składzie jednego sędziego i dwóch ławników.
§ 4.W sprawach o przestępstwa, za które ustawa przewiduje karę dożywotniego pozbawienia wolności, sąd orzeka w składzie dwóch sędziów i trzech ławników.

czyli odpowiednio odpowiedź A i B. Odpowiedź C nie pasuje, ponieważ sąd w I instancji obligatoryjnie orzeka jeszcze tylko w składzie 2+3. Również pozdrawiam!

Ostatnia edycja:
Buliusz, dla niektórych priorytetem jest mądrzenie się w internecie, dla innych zdawanie testów na aplikacje. Doskonale wiesz jakie odpowiedzi są prawidłowe we wszystkich omawianych przykładach. W testach na aplikacje obowiązuje zasada najwłaściwszej (niekoniecznie ściśle prawidłowej) odpowiedzi, która jest w pełni zrozumiała dla każdego normalnego człowieka.

Tak. Nie wiem czy siejesz zamęt swoją sofistyką dla zabawy, czy naprawdę myślisz że dokonujesz wiekopomnych odkryć, ale raczej nikt się mądrzejszy od tego nie stanie (chyba, że przy okazji sięgnie do kpw i wyczyta odpowiedź na Twoje pytanie ;) ).

Mam nadzieję, że twoja opinia wynika wyłącznie z niedoczytania wymiany zdań poprzedzającej moją wypowiedź. Pytanie miało cel przykładu pytania testowego, w którym żadnej odpowiedzi zdający nie jest pewien. Co więcej, dla uspokojenia twojego sumienia sam na nie trafiając odpowiedziałem źle.

Nie rozumiem też twojej definicji wymądrzania się, gdyż w żadnym z postów nie starałem się udowodnić komukolwiek swojej racji ani stawiać się ponad innych. Nikt nie stanie się mądrzejszy od wielu postów w tym wątku - nie taki był mój cel.

Przerwę wam wymianę zdań. Ktoś z was bierze udział w teście na arslege? Ja tak i czuję, że to jednak nie był dobry pomysł :D

Nie wiem, czy chodzi nam o ten sam test. Teraz na arslege są zapisy na test próbny, który ma się odbyć od 20 do 23 września (150 pytań, zdawalność od 120)

To chyba nie o ten sam, ponieważ na moim arslege są zapisy na test, który zacznie się jutro ;)

No proszę, myślałam, że to jeden termin dla wszystkich :) rozumiem, że masz wykupiony pakiet na ogólną?

pojawiła się lista osób zakwalifikowanych do konkursu, frekwencja podobna jak w ubiegłym roku

Blisko 1800 osób (licząc z warunkowo zakwalifikowanymi). Oj, będzie rzeźnia. :D

A czy jest ktoś, kto zdaje też na aplikacje korporacyjne? Ja przystępuję do radcowskiej i ucząc się tych małych ustaw naszła mnie refleksja, że jednak test na ogólną ma jedną zaletę, jest mniej takiej drobnicy. O wiele łatwiej mi się uczy kodeksów, no może bez KSH :P

Z KSH w ogóle nie ma pytań? Nie rzuciły mi się w oczy, ale myślałem, że parę zawsze jest.

Pytania z KSH też są, chodziło mi o to, że nie cierpię czytać KSH, natomiast inne kodeksy są ok, w przeciwieństwie do np. ustawie o sporcie, czy dostępie do informacji publicznej

Drobnicy niby mniej ale dla mnie i tak test na ogólną jest zdecydowanie wiekszym wyzwaniem niż testy korporacyjne. Raz że są 4 odpowiedzi a dwa trzeba zdobyć minimum 120 punktów (co i tak jest słabym wynikiem w kontekście 2 etapu)

Jeśli chodzi o tę różnicę jednej odpowiedzi to w moim odczuciu nie ma to znaczenia, ponieważ jak przeglądałem testy to - przy w miarę solidnym przygotowaniu i znajomości ustaw - praktycznie zawsze jedna z odpowiedzi jest trochę na siłę i odpada. Zgodzę się co do progu. 120 punktów z I etapu da tylko tyle, że będzie można jeszcze raz przejechać się do Warszawy i dostać kartkę i taboret. Zwłaszcza przy tak niewielkiej ilości miejsc.

Powrót