Konkurs aplikacja ogólna 2015

• Autor wątku Autor wątku Buliusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z 120 punktami macie rację, myślę, że powalczyć możemy od 130, a może nawet trzeba będzie mieć więcej. Ale jest jeszcze trochę czasu do nauki. A robiliście sobie może test próbny na arslege? Macie jakieś odczucia. Mi się wydał taki nawet niezbyt trudny. O wiele trudniejszy był dla mnie ten na aplikacje radcowską/adwokacką.

sophia89 napisał:
A robiliście sobie może test próbny na arslege? Macie jakieś odczucia. Mi się wydał taki nawet niezbyt trudny. O wiele trudniejszy był dla mnie ten na aplikacje radcowską/adwokacką.
Przeskakujesz sobie z jednej na drugą? Ja nie widząc z ogólnej uważam, że ten ostatni z korporacyjnej był najtrudniejszy z tych do tej pory. Dużo cyferek, nawet w mniejszych ustawach, niektóre pytania sformułowane w taki sposób, że prawidłowe odpowiedzi z miejsca chce się odrzucić. A, i utwierdziłem się w chaosie dot. Traktatów - w ciemno wszędzie "RADA".

dla mnie generalnie TFUE i TUE są niesamowicie nieprzyswajalne

Nie przeskakuje sobie, mam ustawiony teraz tryb na aplikację radcowską i przy zapisach na egzamin próbny można też wejść na test na aplikację ogólną i go rozwiązać, tyle, że nie jest się branym pod uwagę w rankingu. Przynajmniej jeszcze wczoraj tak było.

Po rozwiązaniu tego na radcowską miałam 112 a tego na ogólną 133. Stąd wywnioskowałam, że na radcowską zrobili trudniejszy :)

Jakie polecacie opracowania z kazusami?? Nie biorę pod uwagę arslege, chodzi mi przede wszystkim o książki:)

Witam wszystkich zdających w tym roku egzamin na aplikację ogólną :)
Zauważyłam, że sporo osób zdających jest z woj. śląskiego. Pytanie do tych osób - czy planujecie wyjazd do Warszawy w dniu egzaminu, czy też wcześniej ? Jeżeli wcześniej, to jaki hotel (niedrogi) w pobliżu EXPO polecacie ?
Pozdrawiam i życzę owocnej nauki :)

mnie się podoba ksiązka Zolla z kazusami z prawa cywilnego. Do karnego- ksiązka Grzegorczyka i Błońskiego. A jesli chodzi o metodykę rozwiązywania kazusów- w Zollu jest to ładnie opisane, ale w necie też znalazłam kilka (naście?) opisów na róznych blogach i stronach uczelni (głownie UJ) :) Więc jest w czym wybierać :D

18 osób na miejsce, ludzie chyba uwierzyli w złoty pociąg w Wałbrzychu§ § § § :evil:

anna maria 15 napisał:
18 osób na miejsce, ludzie chyba uwierzyli w złoty pociąg w Wałbrzychu§ § § § :evil:

18 ?? Chyba troszkę mniej, ale fakt faktem pierwszy raz mniej niż 10 % przystępujących do egzaminu otrzyma upragnione miejsce w KSSiP. Oj te prawie 3000 zł na rękę miesięcznie, zwłaszcza dla świeżych absolwentów prawa to tak jak znaleźć złoty pociąg.

uważacie, że do kazusów lepiej uczyć się z książek czy przeczytać komentarze ?

uczyć się z nich, czy po prostu przeczytać ?
Nie wiem jak bardzo szczegółowo trzeba się w nie zagłębiać

Na tzw. pałę. I nie zapomnij wyłapać sprzecznych poglądów w doktrynie...
Znowu się zaczyna...mały przenośny LEX? :D

Gruuuuuba napisał:
uczyć się z nich, czy po prostu przeczytać ?
Nie wiem jak bardzo szczegółowo trzeba się w nie zagłębiać
Nie traktuj tego poważnie, nikt z nas nie chce być złośliwy. Nie będę pisać drugi raz, wystarczy, że przytoczę, co napisałem na ten temat wcześniej (co tyczy się również wszelkiej maści komentarzy):
Co wy wszyscy tak z tym orzecznictwem ostatnio? Czy ktokolwiek z was zajrzał chociaż do kazusów i kryterium ich oceny z lat ubiegłych? Gdzie tam jest przytoczony choć JEDEN wyrok? W którym z podanych stanów faktycznych można by pokusić się o jedno - dające +10000 do świadomości o poziomie własnej wiedzy - "zgodnie z linią orzeczniczą..."?

II etap konkursu wymaga perfekcyjnej znajomości ustaw (zwłaszcza proceduralnych) na podstawie których zbudowany jest stan faktyczny, prawniczego toku myślenia oraz podstawowej teorii, co tu dużo mówić, na poziomie studenta!

Śmiech mnie ogarnia, jak w uzasadnieniu kazusu z prawa karnego na Arslege rozważano pogląd doktryny na instytucję zatarcia skazania w świetle kontrawencjonalizacji. Przecież kazusy z KSSIP nie dotyczą zagadnień niejasnych w linii orzeczniczej, wątpliwych w rozstrzygnięciu. Przygotować się do tego choćby z podręczników jest już zadaniem wymagającym ogromnej pracy. To jest moje zdanie, ale jak kto woli.

Komentarze - jeśli w ogóle czytać, bo zdanie o nich mam negatywne - to tylko w odniesieniu do przepisów, z którymi ma się problem.
Bardziej przydać się mogą książki typu "Zarys metodyki pracy sędziego w sprawach cywilnych"

Patrząc po pytaniach, które były na egzaminie wstępnym na aplikację radcowską/adwokacką, zaczynam się bać co to będzie w listopadzie. Czy też Ministerstwo popłynie i zwiększy liczbę pytań z ksh i prawa europejskiego w stosunku do tych, które były w poprzednich latach.

sophia89 napisał:
Patrząc po pytaniach, które były na egzaminie wstępnym na aplikację radcowską/adwokacką, zaczynam się bać co to będzie w listopadzie. Czy też Ministerstwo popłynie i zwiększy liczbę pytań z ksh i prawa europejskiego w stosunku do tych, które były w poprzednich latach.

Mnie to przeraza, skoro co do zasady latwiej sie dostac na aplikacje adw./ radc. niz na ogolna, a w tym roku taki zonk :( Pozyjemy zobaczymy.

Spokojnie, na aplikacje korporacyjne nie ma limitu przyjmowanych osób. W tym roku najwyraźniej postanowili zrobić przesiew. U nas i tak przesiew niezły będzie patrząc na to, ile się zgłosiło osób.

Jaki macie sposób na uczenie się szczegółów typu jakieś terminy przedawnienia, większości w niektórych ustawach itd.? Wypisujecie to sobie, czy olewacie uznając, że i tak się tego nie zapamięta? :D

roedel napisał:
Spokojnie, na aplikacje korporacyjne nie ma limitu przyjmowanych osób. W tym roku najwyraźniej postanowili zrobić przesiew. U nas i tak przesiew niezły będzie patrząc na to, ile się zgłosiło osób.

Jaki macie sposób na uczenie się szczegółów typu jakieś terminy przedawnienia, większości w niektórych ustawach itd.? Wypisujecie to sobie, czy olewacie uznając, że i tak się tego nie zapamięta? :D

Podkreślam sobie w środku kodeksów czy ustaw, ale przyznam, że zapamiętać to wszystko jest bardzo ciężko.

Powrót