Konkurs aplikacja ogólna 2015

• Autor wątku Autor wątku Buliusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
pytanie do osób lepiej zorientowanych, czy w piątek będzie też trzecie czytanie?

edit: będzie

Ostatnia edycja:
cóż, dla kogo super dla tego super ;)

ja wciąż wierzę w wiarygodność informacji o naborze AO, może jutro dowiem się czegoś więcej

stoper napisał:
cóż, dla kogo super dla tego super ;)

ja wciąż wierzę w wiarygodność informacji o naborze AO, może jutro dowiem się czegoś więcej

Dobrze kojarzę, że jesteś obecnie na AO?

Ale powiedzmy sobie szczerze, że ogłoszenie naboru na AO w tym momencie byłoby naprawdę olbrzymim kuriozum, nawet jak na nasze polskie standardy;p

Tak Prorok dobrze kojarzysz, zdaje sobie sprawę, ze racje przemawiają za naborem bezpośrednim już w tym roku, ale zrozumcie, że jednak odbije się to rykoszetem na ostatnim roczniku AO ;) pożyjemy, zobaczymy, spróbuję jutro coś ustalić

stoper napisał:
Tak Prorok dobrze kojarzysz, zdaje sobie sprawę, ze racje przemawiają za naborem bezpośrednim już w tym roku, ale zrozumcie, że jednak odbije się to rykoszetem na ostatnim roczniku AO ;) pożyjemy, zobaczymy, spróbuję jutro coś ustalić

Mógłbyś rozwinąć?

Limitu miejsc na specjalistyczne dla Was raczej by nie zmniejszyli.
Egzamin sędziowski/prokuratorski będziecie zdawać w innych latach, więc odpada "bezpośrednia" konkurencja.

Przepraszam bardzo, wybaczcie staremu człowiekowi, ale jaki jest stan "gry o tron" (sędziowski) na dzień 19.02.?
Bliżej szczęścia jest kolejna ogólna czy bezpośredni nabór?

Tegoroczna aplikacja ogólna jest przerażona prognozą, iż kolejny nabór będzie naborem na nowych przepisach, gdyż nie wiadomo co zrobić z tymi, którzy z tej ogólnej, po tym roku odpadną.

zawsze jakiś rocznik będzie ostatni... a jakiś pierwszy.

Byłby ktoś łaskaw odpowiedzieć jednym zdaniem na moje pytanie sprzed trzech postów? :(

Iversen 88, głosowanie w piątek (wraz z 3 czytaniem). Przeciw ustawie tylko jedna partia tj. PiS. Prace nad ustawą w Sejmie zakończą się w piątek.

amox napisał:
Tegoroczna aplikacja ogólna jest przerażona prognozą, iż kolejny nabór będzie naborem na nowych przepisach, gdyż nie wiadomo co zrobić z tymi, którzy z tej ogólnej, po tym roku odpadną.

A co ma z nimi być? Dlaczego jest przerażona? Ukończenie samej ogólnej i tak nic nie gwarantuje.
Możliwość ubiegania się o przyjęcie na aplikacje specjalistyczne przez aplikantów ogólnych z lat wcześniejszych i tak jest w dużej mierze iluzoryczna.
Osoby takie czeka asystentura albo zerwanie z wymiarem sprawiedliwości, z tą różnicą, że w przyszłości mogą się karmić nadzieją, że dostaną się na aplikację specjalistyczną, więc ich ogólna sytuacja ulegnie poprawie.

Prokurator89 napisał:
Iversen 88, głosowanie w piątek (wraz z 3 czytaniem). Przeciw ustawie tylko jedna partia tj. PiS. Prace nad ustawą w Sejmie zakończą się w piątek.

Dziękuję. Niech Ci Bóg w bliźniakach wynagrodzi :)

Ja na serio bym poczekał z tymi stwierdzeniami jaka aplikacja będzie. Przecież to że mają glosować w piątek nie uniemożliwia zrobienie jeszcze ogólnej. Wystarczą poprawki w Sejmie w tej ustawie dotyczące, tego że nabór będzie w tym roku oraz ta która ma byc ewentualnie w 2016 roku będą szły normalnym tokiem i tyle. :D Ja też uważam, że jest paranoją to co robi MS ale oni mają jeszcze drogę otwartą.

Tak samo było ze stażem. Poprawki były dopiero w Sejmie.

masz rację dyl

co zaś tyczy się obaw tegorocznych apl. AO to myślę, że przede wszystkim chodzi o ewentualną korelacje limitów przyjęć na nowe i stare specki, nie przemawia do mnie argument, że egzaminy będziemy zdawać w różnych latach. Nie wiem jak to ma wyglądać technicznie, MS wyznaczy limit przyjęć na prokuratorską dwa razy w ciągu tego samego roku? Raz na starą speckę, a parę miesięcy później na nową (mowa o roku 2016), no nie wiem, podobno - ale znowu uznacie, że rozsiewam plotki - mają być kosmetyczne poprawki legislacyjne zgłoszone w senacie, co może wydłużyć trochę proces

stoper napisał:
masz rację dyl

co zaś tyczy się obaw tegorocznych apl. AO to myślę, że przede wszystkim chodzi o ewentualną korelacje limitów przyjęć na nowe i stare specki, nie przemawia do mnie argument, że egzaminy będziemy zdawać w różnych latach. Nie wiem jak to ma wyglądać technicznie, MS wyznaczy limit przyjęć na prokuratorską dwa razy w ciągu tego samego roku? Raz na starą speckę, a parę miesięcy później na nową (mowa o roku 2016), no nie wiem, podobno - ale znowu uznacie, że rozsiewam plotki - mają być kosmetyczne poprawki legislacyjne zgłoszone w senacie, co może wydłużyć trochę proces

Tylko to byłoby trochę sprzeczne z tym, że mają zarządzenie opublikować na dniach. Nikt przy zdrowych zmysłach nie ogłosi naboru na ogólną nie mając zapewnionego ustawowo, że będą mogli ją przeprowadzić, a nikt im nie zagwarantuje, że w tym Senacie te poprawki przejdą :D

dlatego pewnie na dniach tego zarządzenia jednak nie będzie, podobno trwają czynności przygotowujące nabór, ale to też trochę śmierdzi bo jak np zbierać komisję konkursową nie mając zarządzonego naboru, no nie wiem, standardowo jutro może uda się uzyskać jakieś nowe informacje, z drugiej strony jak zarządzą nabór to niejako postawią senat przed faktem dokonanym i raczej ten składający się w wiekszosci z przedstawicieli PO nie powinien protestować, ewentualnie zrobią nowelę noweli - w Polsce to standard

ja dalej uważam - choć wiem, że na takie rozwiązanie MS się nie zdecyduje - że najsensowniej byloby zrobic przerwe w naborze i płynnie wprowadzic nowy system,

może to myślenie życzeniowe, ale wciąż obstawiam nabór na ogólną

stoper napisał:
może to myślenie życzeniowe, ale wciąż obstawiam nabór na ogólną

A ja wręcz przeciwnie - sądzę, że na 99% będzie nabór na specjalistyczne.
Jak już ktoś wyżej wspomniał nabór na ogólną w tym roku byłby nonsensem.

Może już za kilka/kilkanaście dni się wszystko okaże.

Powrót