Konkurs aplikacja ogólna 2015

• Autor wątku Autor wątku Buliusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
BrotherM napisał:
Właśnie się nad nimi dalej zastanawiam. Korzystałem do apki, raczej nie mam powodów do narzekania, ale ok 55 zł za miesiąc testów, które nie są do ogólnej przystosowane (tylko po 3, a nie 4 warianty), wiele aktów jest zbędnych (bo ogólna to głownie kodeksy), a poza tym, już sporo z tego zrobiłem i mam już przyswojony schemat tychże testów.

To jest właśnie ten kłopot, że nie ma na rynku jako takich testów dokładnie do ogólnej. Więc z braku laku zostaje Ars Lege. Chociaż słyszałem też, że dobrym rozwiązaniem są książkowe testy Stepaniuka na adwokacką.

Ja sobie nie wyobrażam nie robić żadnych testów. Moim zdaniem lepsze te na arslege, niż oparcie się jedynie na tych z poprzednich lat. Jakieś 2 miesiące spędziłam na ryciu kodeksów i ustaw, po czym pewna siebie, z ciekawości wykupiłam sobie arslege, zrobiłam od razu jakiś mieszany zestaw i dostałam po pewnej części ciała, gdy zobaczyłam wynik ;)
Robię więc arslege (choć wybiórczo, bez niektórych ustaw), testy z poprzednich lat i powtarzam ustawy. Liczę też na to, że fakt urodzenia się w czepku po raz kolejny mi pomoże :D

Cześć,
temat nam trochę przycichł (ba, spadł nawet na 2. stronę). Mam nadzieję, że wynika to z wytężonych przygotowań na ostatniej prostej przed 17. listopada. Ja się mogę uczciwie przyznać, że po 2 miesiącach (w tym jednym wysoce intensywnym) nauki na apkę adwokacką, czyli dokładnie miesiąc temu, ostatni raz się do czegoś rzetelnie przyłożyłem. Miałem już tak dość, że aż do dziś sobie odpuściłem. Wracam jednak do nauki. Jak wam idzie? Testy, ustawy, testy/ustawy (arslege, beckonline)?

Buliusz napisał:
Cześć,
temat nam trochę przycichł (ba, spadł nawet na 2. stronę). Mam nadzieję, że wynika to z wytężonych przygotowań na ostatniej prostej przed 17. listopada. Ja się mogę uczciwie przyznać, że po 2 miesiącach (w tym jednym wysoce intensywnym) nauki na apkę adwokacką, czyli dokładnie miesiąc temu, ostatni raz się do czegoś rzetelnie przyłożyłem. Miałem już tak dość, że aż do dziś sobie odpuściłem. Wracam jednak do nauki. Jak wam idzie? Testy, ustawy, testy/ustawy (arslege, beckonline)?

Ja właśnie wróciłam z tygodniowego wypadu tam, gdzie ciepło, żeby baterie naładować i pełna zapału biorę się za dalszą naukę :D tyle tego, że nie wiem w co włożyć ręce. Stwierdziłam, że teraz powtórzę to, z czego czuję się najmniej pewnie, a potem będę już tylko klepać pytania z poprzednich lat i arslege. Nie zrobiłam jeszcze dobrze kpc i nie mogę się za to zabrać, a dni mijają....mam wrażenie, że doba to za mało na ogarnięcie wszystkiego, co sobie zaplanuję na dany dzień :rolleyes:

Zasadniczo, to nie jest tego tak dużo, nie mogę się zatem z użytkowniczką zgodzić.
Kto zdawał korporacyjne, ten to potwierdzi.

No chyba, że tegoroczny test daleko wykroczy materią poza dotychczasową praktykę.
W sumie to byłoby ok: rzucić trochę pytanek z prawa bankowego, energetycznego, telekomunikacyjnego, górniczego, transportowego, może instrumenty finansowe albo oferta publiczna? Z prostszych ustaw to może być prawo autorskie. :D

No i prawo unijne, im więcej dyrektyw, tym lepiej. Np. dyrektywa o spłuczkach toaletowych i odkurzaczach.

Ja mam już w miarę opanowane wszystkie ustawy, z których zawsze pojawiają się pytania (oprócz oczywiście TFUE :D). Dodatkowo czytam sobie te ustawy, z których pojawiały się pytania z zeszłych lat. Tydzień temu miałem kryzys formy, ale teraz powoli wracam do formy. Testy też robiłem na ars lege, ale jak na razie to nie były to jakieś powalające wyniki.

Siema, słuchajcie ja rezygnuję jednak z wystartowania w konkursie na ogólną, przystąpię w 2016 na nowych zasadach. Mam jednak zarezerwowane pokoje w hotelach Ibis Budget (dla 2 osób) z dnia 16 na 17 listopada i z 1 na 2 grudnia, a więc w terminach I i II etapu. Kupiłem je łącznie za cenę 188 zł. Sprzedam za 120 zł. Ktoś chętny? Hotele mają dobry standard, cisza, spokój. PRIV

Ja też dopiero teraz siadam po dluuugiej przerwie w nauce (od egzaminu korporacyjnego). Nie wiem w co ręce włożyć, a zostało 2 tygodnie 😝 mam nadzieję że sporo mi w głowie pozostało po kilkumiesiecznym zakuwaniu do korpo 😝

teraz to już raczej powinno się powtarzać materiał i rozwiązywać do upadłego testy. W zasadzie to co mieliśmy się nauczyć już się nauczyliśmy i teraz co najwyżej można detale szlifować.

I jak tam nastroje? Nie jestem w stanie wyciągnąć na próbnych testach, które sobie rozwiązuje (tych z poprzednich lat i tych z arslege) więcej niż 120 pkt, no raz udało mi się uzyskać 135, ale sama byłam tym zaskoczona i nigdy więcej się to nie powtórzyło :D
Jak myślicie jaki próg będzie w tym roku? Ludzi sporo, miejsc mało, pewnie dodatkowa motywacja, że to ostatni rok ze stypendium....

Gdybym miał obstawiać to myślę że 2 etap zapewni 125 punktów

krzychszp napisał:
Gdybym miał obstawiać to myślę że 2 etap zapewni 125 punktów
Jasne, ale trzeba zwrócić uwagę, że z takim wynikiem to na II etap można się co najwyżej przejechać i zobaczyć, jak to wygląda.
[EDIT] Jeszcze raz przejrzałem wyniki z ub. roku i zdarzały się jednostki, które zakwalifikowały się z miejsc 140+ z wynikiem z I etapu oscylującym w granicach 125.

Ostatnia edycja:
to jaki wynik względnie daje spokojną pozycje przed II etapem wg was?

Pozostaje liczyć na to, że na egzaminie uaktywni się tryb strzelca wybitnego w przypadku pytań, na które nie jestem pewna odpowiedzi :)

Każdy inaczej radzi sobie z kazusami, więc popatrz sobie ubiegłoroczną listę kwalifikacyjną i ile tam ludzie mieli z I i II etapu.

W sumie nie ma takich wyników z testu które gwarantują końcowy sukces (no może tylko jakiś kosmiczny wynik typu 145+)

Po wynikach z 2014 sądzę, że ludziom z takim wynikiem rozwiązanie kazusów sprawia raczej frajdę niż trudność.

Myślę, że taką granicą , od której można mieć nadzieję, że się dostanie na tą aplikację jest liczba 130 pkt. Oczywiście jeżeli ktoś czuje się mocny z kazusów to i przy mniejszej liczbie punktów się dostanie, a jeżeli ktoś nie radzi sobie z kazusami to i 140 pkt może być dla niego za mało. Inna sprawa, że w tym roku jest tylko 150 miejsc, a liczba osób mniej więcej taka jak w poprzednich latach.

Ostatnia edycja:
ile osób odpada z ogólnej? Pytam bo jestem ciekawy ile trzeba będzie mnie punktów za rok żeby się dostać już na specjalistyczne :D By the way myślicie, że jest jakiś optymalny sposób na wyćwiczenie kazusów?

Ostatnia edycja:
Powrót