Konkurs aplikacja ogólna 2015

• Autor wątku Autor wątku Buliusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Buliusz, ktory raz podszedles? Wynik naprawde imponujacy, gratulacje! ;-) Mozesz juz sie praktycznie witać z ogólną, jeśli nie odwalisz maniany na kazusach... :)

Niestety, po sprawdzeniu listy z wynikami okazało się, że laur 147 punktów jednak nie należy do mnie, a więc gratulacje mi się nie należą :winko:

A jakie akty prawne są dostępne podczas rozwiązywania kazusów?

BrotherM napisał:
Takie jakie nam udostępnią.

;) Ale czy jest jakaś prawidłowość, np. czy w zeszłych latach do kazusu z prawa prywatnego dostępny był kc i kpc, z publicznego kpa i ppsa, z karnego kk i kpk? Skoro trzeba wskazać podstawę prawną.

Tak standardowo są kc,kpc,kk,kpk,kpa,ppsa i ewentualnie jakaś ustawa z admina. Ale nie jest powiedziane że nie może być np KRO

belwederka napisał:
;) Ale czy jest jakaś prawidłowość, np. czy w zeszłych latach do kazusu z prawa prywatnego dostępny był kc i kpc, z publicznego kpa i ppsa, z karnego kk i kpk? Skoro trzeba wskazać podstawę prawną.

Zakres jest na tyle szeroki, że możesz równie dobrze dostać ksh, jakąś konwencję i ustawę o nieletnich.

Teoretycznie powinno się to zawęzić do podstawowych aktów, ale to tylko teoria.

Mnie interesuje co innego, dostajemy akty prawne w całości, czy tylko fragmenty z nich? Ktoś wie, jaka jest praktyka?

krzychszp napisał:
Tak standardowo są kc,kpc,kk,kpk,kpa,ppsa i ewentualnie jakaś ustawa z admina. Ale nie jest powiedziane że nie może być np KRO

BrotherM napisał:
Zakres jest na tyle szeroki, że możesz równie dobrze dostać ksh, jakąś konwencję i ustawę o nieletnich.

Teoretycznie powinno się to zawęzić do podstawowych aktów, ale to tylko teoria.

Jasne, chodziło mi o to jak to wyglądało dotychczas. Dziękuję za odpowiedzi.

Czy na drugi etap można wziąć ze sobą zakreślacze, jakieś zakładki itp.?

tak, można. Widziałam 2 lata temu, ze niektórzy mieli takowe. Żałowałam potem, że sobie nie wzięłam, choćby do zaznaczenia czegoś w tym tomisku z aktami prawnymi.

I jakie wrażenia po? Moim zdaniem kazusy były prostsze, niż test :cool:

Dziwne, że KSSiP nie zamieścił jeszcze odpowiedzi dotyczących kazusów na swojej stronie.

a jak dla mnie kazusy z cywila i admina wcale proste nie były, karne faktycznie dość przystępne ;p

Wszystko zależy od tego, jaki zostanie ustalony klucz odpowiedzi. Zagadnienia poruszone w kazusach wg. mnie nie były jednoznaczne. To jest ten paradoks. W orzecznictwie można znaleźć różne roztrzygnięcia tych samych kwestii. No ale cóż

Powrót