Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. II

• Autor wątku Autor wątku duska1958
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
neon777 napisał:
Tak jest tam, że takowe zarządzenie ma być i takowe zarządzenie jest. Zarządzenie można zmienić, jeśli nie narusza praw nabytych. Zmiana zarządzenia po zakończeniu 1 etapu konkursu narusza prawa osób, które osiągnęły wyznaczony przez ministra próg 120pkt. Tyle w temacie.

Ale jakie prawo nabyły osoby co przeszły do II etapu poza prawem do udziału w nim? Przejście do II etapu nie gwarantuje nikomu miejsca na szkoleniu. Tak więc dopuszczenia kolejnych osób nie narusza żadnych praw bo osoby stają aplikantami dopiero po przeprowadzeniu II etapu, jeżeli znajdą się w limicie miejsc, jakie wyznaczył minister. Tyle w temacie doszukiwanie się tu jakiegoś hipotetycznego naruszenia praw jest średnio poważne ;)

Zasady są zasadami i nie powinny być zmieniane w trakcie konkursu czy po jego zakończeniu i o to każdy powinien walczyć. Jak dzisiaj się pojawi taki precedens to w przyszłości będzie się to powtarzało. Tego chcecie? W przyszłości może być zmienione na Waszą niekorzyść i powinniście walczyć o to aby zasady zostały nienaruszone jakimiś zmianami zarządzeń. Mam 117 pkt i zamierzam walczyć za rok. Gratuluję osobom, które się dostały. Powodzenia na aplikacji.

Mam 118 punktów. Ciężko było, ale pogodziłem się ze swoją porażką. Za rok postaram się przygotować lepiej. Reszcie życzę powodzenia w II etapie !! ;)

Syyylwiag napisał:
Szczerze mówiąc dziwi mnie cała ta dyskusja. Rozumiem rozczarowanie niskimi wynikami, ale tak naprawdę nie ma żadnego problemu... Konkurs się odbył, 218 osób uzyskało liczbę punktów uprawniającą do udziału w 2 etapie i na tym koniec tematu. 2 etap powinien odbyć się tak jak zawsze, w tym wypadku w celu ustalenia ostatecznej listy rankingowej. Nie jest niczyją winą że wyniki są tak złe, a raczej to dobrze dla Szkoły że kończy się etap łatwych testów i ślepego zakuwania na pamięć kilku ustaw... i naprawdę nie jest to jakiś przytyk dla innych, tylko trzeba przełknąć porażkę i spróbować za rok, a nie domagać się arbitralnej zmiany progu w trakcie konkursu... Nie jest to poważne i w żadnym wypadku nie byłoby dla nikogo sprawiedliwe.W tamtym roku brakło mi ostatecznie kilku punktów, pogodzilam się z tym, ciężko pracowałam i teraz się udało, cz
ego innym również życzę ;)

Mądry głos w dyskusji. Dokładnie tak. Poza tym II etap nie ma progu. A można mieć tylko z niego 75 pkt przy aż 150 w teście. Bywają osoby, które mając niewiele pkt z kazusów dostają się. A więc kazusy i tak mają mniejsze znaczenie ostatecznie. I o niczym tak naprawdę nie świadczą. Bo ich nie można nie zdać. A test ma próg. Znany znacznie wcześniej. I przystępujący znają te zasady i akceptują je przystępując do konkursu. Dlaczego teraz krzywdzone mają być osobe z 120+ które na kazusowej loterii nie zostaną wylosowane i odpadną mimo, iż spełniły kryterium progu, a lucky loser mają prawo być na aplikacji, mimo iż nie spełniły kryterium progu, bo przecież kazusów nie można nie zdać, a test tak.

antos12 napisał:
Tyle w temacie doszukiwanie się tu jakiegoś hipotetycznego naruszenia praw jest średnio poważne ;)

Oczywiście, że jest to naruszenie czyjegoś prawa - prawa do rzetelnego egzaminu, za który płacimy. Jak się z kimś na coś umawia, to się tego trzyma. Do 2 etapu ma prawo przejść 218 osób i tyle najpewniej przejdzie. Pacta sunt servanda

Spójrzcie na to z tej strony. Fakty:

1. Test był ponadprzeciętnie trudny.
2. Każdy z nas pisał ten sam, trudny test i każdy miał na niego tyle samo czasu.
3. Każdy z nas mógł się do niego przygotować w dowolny sposób.
4. Są osoby, które uzyskały wysokie wyniki, a więc obiektywnie dało się takowe uzyskać.
5. Statystycznie osoba, która uzyskała 120 pkt przygotowała się do testu lepiej niż ta, która uzyskała dowolną wartość z przedziału 110 - 119 pkt.
6. Reguły gry: min. 120 pkt ale max 440 najlepszych wyników.

I teraz część z Was uważa, że MS obniży próg lub powinien to zrobić. Czyli powinien nagrodzić część osób (z domniemanego przedziału 110 - 119) za to, że się nie przygotowały lepiej bo przecież obiektywnie lepszy wynik uzyskać się dało. Zatem dzięki temu, że tylko 218 osób nauczyło się na tyle by uzyskać 120 + należy "na siłę" premiować osoby ze słabszymi wynikami. Jednocześnie trzeba pogorszyć sytuację tych nielicznych, którzy uzyskali 120 + bo gdyby poprzestano na ustalonych regułach cieszyłyby się one dzisiaj z zakwalifikowania się na AO a tak to część z nich odpadnie na kazusach i to tylko dzięki trudnemu testowi z którym sobie poradzili osiągając z góry narzucony wynik.

To jest absurd. I bardzo wątpię, czy sama idea mobilizacji do etapu kazusowego by go usprawiedliwiła.

Ostatnia edycja:
antos12 napisał:
Ale jakie prawo nabyły osoby co przeszły do II etapu

Widzę, że nie przemawiają do Ciebie racjonalne argumenty, w takim razie może zrozumiesz inny, mianowicie osoby które przekroczyły próg punktowy nabyły prawo, że nie będą pisać egzaminu z Tobą, gdyż na teście zaprezentowałeś poziom wiedzy niewystarczający, aby Cię dopuścić do kazusów.

TexasHoldem napisał:
Widzę, że nie przemawiają do Ciebie racjonalne argumenty, w takim razie może zrozumiesz inny, mianowicie osoby które przekroczyły próg punktowy nabyły prawo, że nie będą pisać egzaminu z Tobą, gdyż na teście zaprezentowałeś poziom wiedzy niewystarczający, aby Cię dopuścić do kazusów.

Ja nie pisałem tego testu. Tak się składa, że już jestem na aplikacji, tak więc mogę zdobyć się na obiektywną ocenę ;) Argumentów ad personem nie przyjmuję, merytoryczne jak najbardziej :)

antos12 napisał:
Ja nie pisałem tego testu. Tak się składa, że już jestem na aplikacji, tak więc mogę zdobyć się na obiektywną ocenę ;)

ja bym na Twoim miejscu nie przyznawał się, że jestem na aplikacji, bo Twoja interpretacja prawa jest słaba i dziwnie świadczy o poziomie KSSiP, jeżeli faktycznie tam odbywasz aplikację

Jest tez część w ktorej ja sie znajduje,a ktora nie mowi co MS zrobi czy powinno zrobić tylko mówi że jeśli MS zechce dopuścić więcej osób do IIetapu,to po prostu to zrobi

w mojej ocenie skoro ten teścik był taki prosty to i kazusiki będą proste drugi etap powinien się odbyć z tymi "nieukami", którym zabrakło punktów ciekawa jestem jakie są szanse nieuka 118-119 vs kujona 120 ;)

upioryrewolucji, neon777 - nie mogę się doczekać Waszych postów po obniżeniu progu :D

asystentsedziego napisał:
w mojej ocenie skoro ten teścik był taki prosty to i kazusiki będą proste drugi etap powinien się odbyć z tymi "nieukami", którym zabrakło punktów ciekawa jestem jakie są szanse nieuka 118-119 od kujona 120 ;)

prawdopodobnie wówczas część nieuków się dostanie do KSSiP, być może po kazusach prostych, ale które oceniają "LUDZIE" a takie oceny bywają mocno zróżnicowane i niesprawiedliwe. W przypadku testów nie ma czynnika ludzkiego, który da pkt wedle własnego uznania, chociażby za styl pisania... Kazusy na takim egzaminie to jest loteria. Test był trudny i osoby, które go zdały z całą pewnością zasługują na miejsce w KSSiP. Nie można natomiast powiedzieć, że osoby, które nie osiągnęły limitu 120 należy promować i dać im szansę na 2 etap skoro zasady wyraźnie to wykluczają.

Akurat osobom takim jak upioryrewolucji, które uzyskały prawie 140 pkt obniżenie progu nie robi wielkiej różnicy bo 20 pkt przewagi na kazusach to przepaść, którą przeskoczą tylko jednostki;)

@asystent sędziego

Nikt tutaj nie nazwał tych osób nieukami bo nimi nie są. W ogóle to nie ma nic do rzeczy.

Ricken90 napisał:
upioryrewolucji, neon777 - nie mogę się doczekać Waszych postów po obniżeniu progu :D

ja chciałbym zobaczyć Twoje posty po ogłoszeniu listy dopuszczonych do 2 etapu, na której nie odnajdziesz swojego nazwiska

Zamiast dyskutować co zrobi MS zajmijmy się przygotowaniem do drugiego etapu. Na decyzję nie mamy żadnego wpływu i nikt nie będzie pytał nas o zdanie.

Jakie polecacie książki z kazusami? Może osoby, które są już na aplikacji coś podpowiedzą. ;)

neon777 napisał:
Obniżenie progu pkt będzie sprzeczne z ustawą i niedopuszczalne. (...) Obniżenie progu pkt będzie skandalem i mam nadzieję, że Minister zachowa jakąś godność.

Aha.

1) Nie byłoby sprzeczne z ustawą.
2) Niedawno się okazało, że pan Andrzej Duda nie musi zaprzysięgać ani powoływać sędziów, oraz że pan Zbigniew Ziobro może sobie dowolnie modyfikować limit przyjęć na aplikację prokuratorską, idą zapowiedzi że wyrzucona zostanie na śmietnik możliwość wstąpienia w stosunek najmu lokalu komunalnego po śmierci głównego lokatora, więc niby czemu obniżenie progu o kilka(naście, dziesiąt...) punktów miałoby być niedopuszczalne? Obecnie bardziej od litery i ducha prawa liczy się rewolucyjna wrażliwość prawna, wszystko jest możliwe, wrotki dawno odpięto i się zdarzyć może wszystko.

@HouseMD: ja osobiście jestem poniżej progu, ale w mojej opinii obniżenie progu jest całkiem realne. I zgodne ze specyficzną logiką dnia dzisiejszego. Nie kupuję argumentacji, że osoby, który podobno były lepiej przygotowane do testu miałyby przegrać etap kazusowy w stosunku do tych, które były przygotowane słabiej do etapu testowego. Albo test jest tak obiektywny i miarodajny, że osoba z 120 punktami jest lepsza od osoby z 199 punktami (przez co osoba z 120 punktami napisze kazusy nie gorzej niż osoba z 119 punktami i będzie miała ten jeden punkt przewagi) albo godzimy się z rzeczywistością, że te kilka punktów w te, czy we wte to nie tyle wiedza, co szczęście lub pech.

A tak na marginesie, to nie rozumiem emocji prezentowanych w tym temacie - mnie test nie poszedł, i to tak że nawet przy obniżeniu progu raczej się nie załapię, ale nie przeżywam tego jak co niektórzy piszący. Nie poszło, no to żyje się dalej i śle się papiery na etaty asystenckie.

HouseMD napisał:
Akurat osobom takim jak upioryrewolucji, które uzyskały prawie 140 pkt obniżenie progu nie robi wielkiej różnicy bo 20 pkt przewagi na kazusach to przepaść, którą przeskoczą tylko jednostki;)

@asystent sędziego

Nikt tutaj nie nazwał tych osób nieukami bo nimi nie są. W ogóle to nie ma nic do rzeczy.

HouseMD, masz rację, osoba która osiągnęła wynik poniżej 120 nie jest w stanie zagrozić mi na kazusach, co nie zmienia faktu, że obniżenie progu uważam za niedopuszczalne.

neon777 napisał:
ja chciałbym zobaczyć Twoje posty po ogłoszeniu listy dopuszczonych do 2 etapu, na której nie odnajdziesz swojego nazwiska
A propos "niemożliwości" zmiany zarządzenia przez MS radzę sobie przypomnieć casus ministra Giertycha i amnestii maturalnej :) :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót