Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. II

• Autor wątku Autor wątku duska1958
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ricken a skąd ta pewność?

Ja też uważam, że dyskusja chyba nie ma sensu bo zdarzyć może się wszystko, Ale Twoja pewność swoich racji mnie intryguje ;)

panipedagog napisał:

Ja też uważam, że dyskusja chyba nie ma sensu bo zdarzyć może się wszystko, Ale Twoja pewność swoich racji mnie intryguje ;)

a mnie w ogóle nie intryguje, gość nie ma pojęcia o czym pisze a jedynie próbuje wprowadzić zamęt i dodatkowy niepokój, chociaż przepisy ustawy i zarządzenia MS są jasne i nikt ich nie będzie w trakcie konkursu zmieniał

Ricken90 napisał:
Dokładnie, cała dyskusja jest zbędna, bo i tak próg zostanie obniżony i stukanie w klawiaturę nic nie zmieni.

a to się okaże :D rozczarujesz się, niestety

HouseMD napisał:
Niezależnie od decyzji MS trzeba zabrać się za kazusy bo II etap na pewno się odbędzie a nie wydaje mi się żeby ktokolwiek chciał wypaść słabo albo narysować drzewko.

dokładnie, dlatego kazusy cześć ogólna poszły u mnie dzisiaj w ruch :D

Ostatnią edycję dokonał moderator:
panipedagog napisał:

Ja tez jestem pewien, że raczej coś zostanie postanowione. Gdyby Ministerstwo nie miało wątpliwości, albo nie widziałoby możliwości, to by KSSiP nie czekał na decyzję pana Ziobry.

A czeka. Niby na co czeka, waszym zdaniem?

Prorok P napisał:
Tak, bo to Twoja zasługa, że 1500 osób nie przekroczyło 120pkt.

moja zasługa, że przekroczyłam próg i jestem w drugim etapie, proszę czytaj ze zrozumieniem

TatarKrymski napisał:
Ja tez jestem pewien, że raczej coś zostanie postanowione. Gdyby Ministerstwo nie miało wątpliwości, albo nie widziałoby możliwości, to by KSSiP nie czekał na decyzję pana Ziobry.

A czeka. Niby na co czeka, waszym zdaniem?

weekend i dlatego, pewnie Ministra Ziobry nie ma w Warszawie. jeśli coś zostanie postanowione, to na pewno nie zejście poniżej 120 pkt., to jest pewne

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Konkurs na AO to nie najważniejszy temat w MS i po prostu sprawa sobie leży, zwłaszcza że nie ma obowiązku publikacji listy razem z wynikami. KSSiP zwrócił się z pytaniem do MS i nie dostał jeszcze odp i tyle. Nie ma co się doszukiwać drugiego dna.

@aplikant2016: Tak, i z powodu weekendu czeka na decyzję ministra. Niby czego ma ta decyzja dotyczyć, nad czym się tu zastanawiać?

@HouseMD: jeżeli KSSiP zwrócił się z pytaniem ws. listy do ministerstwa, to najwyraźniej mają oni "jakieś" wątpliwości.

Niezależnie od tego, czy zostanie obniżony próg czy nie, jestem prawie pewien, że za rok nie będzie progu, tylko limit osób przechodzących do drugiego etapu.

Myślenie życzeniowe (ang. wishful thinking) – sposób rozumowania i podejmowania decyzji opierający się na wizji „optymistycznego scenariusza” w miejsce odwoływania się do dowodów i racjonalności. Może być także jednym z objawów psychozy reaktywnej, nerwicy, a nawet schizofrenii. Przed wojną Melchior Wańkowicz ukuł termin chciejstwo.

Standardowe przykłady myślenia życzeniowego:

ekonomista Irving Fisher na parę tygodni przed Czarnym czwartkiem, poprzedzającym tzw. Wielki kryzys, powiedział: „ceny akcji osiągnęły coś, co wygląda jak permanentny płaskowyż”,
brytyjski premier, Neville Chamberlain, w 1938 r. poinformował opinię publiczną, że Układ monachijski zagwarantował: „pokój naszym czasom”,
plan Hitlera inwazji na ZSRR – Operacja Barbarossa,
prezydent John F. Kennedy podczas Inwazji na Zatokę Świń wierzył, że pokonani przez kubańskie siły dywersanci CIA „mogą uniknąć całkowitego rozbicia poprzez wtapianie się w okolicę”.

aolin napisał:
Tak naprawdę wcale nie dziwię się, że się kłócicie, bo sama nie bardzo wiem, co MŚ powinno zrobić w tej sytuacji.

Ale może od początku. Rok temu odpadłam na kazusach, zabrakło mi dosłownie kilku punktów. W tym roku brakuje mi 2 pkt do II etapu. (.........................) I w rezultacie - abstrahując od przepisów - nie wiem, co MŚ powinno robić, bo zwyczajnie nie widzę wyjścia, które byłoby sprawiedliwe dla wszystkich.

nie zgodzę się z tobą, ja nie byłam pewna przy około 15 pytaniach i popatrz nie strzeliłam na żadne, odpowiedziałam tylko na te, na które znałam odpowiedź. na kilka w ogóle nie znałam i też nie trafiłam. szczęście nie zawsze musi pełnić jakąś rolę ...

Ostatnia edycja:
Pisałem już o tym, że minister Ziobro nie będzie zaniżał poziomu tej Szkoły poprzez obniżenie progów punktowych. Sądzę, że jeśli ZZ miałby zmienić decyzję, to podwyższyłby progi:D
Zresztą trudność tegorocznego testu wskazuje, iż stawiają na podnoszenie wymagań wobec kandydatów

TatarKrymski napisał:
@aplikant2016: Tak, i z powodu weekendu czeka na decyzję ministra. Niby czego ma ta decyzja dotyczyć, nad czym się tu zastanawiać?

@HouseMD: jeżeli KSSiP zwrócił się z pytaniem ws. listy do ministerstwa, to najwyraźniej mają oni "jakieś" wątpliwości.

Niezależnie od tego, czy zostanie obniżony próg czy nie, jestem prawie pewien, że za rok nie będzie progu, tylko limit osób przechodzących do drugiego etapu.

KSSiP ma wątpliwości bo jest to precedens. Natomiast nie wiadomo czy ma je MS.

aplikant2016 napisał:
moja zasługa, że przekroczyłam próg i jestem w drugim etapie, proszę czytaj ze zrozumieniem

"W naszym przypadku, dzięki naszej wiedzy i zdolnościom rozumowania, udało nam się nie tylko przejść dalej, ale zagwarantować sobie spokojną pracę nad kazusami. " --> kolega ma rację, bo "spokojnej pracy nad kazusami" nie zagwarantowaliśmy sobie naszą wiedzą, tu miało wpływ przygotowanie innych osób.

Poza tym powściągnęłabym się z takimi przechwałkami i narcyzmem, w ogóle nie wiem jak można coś takiego pisać, przecież to mega przykre i frustrujące dla osób, którym odrobinkę zabrakło. A faktycznie, to czy ktoś dostał 119, 120 lub 121 punktów to naprawdę wiedza tu zadecydowała ..... Przypadek po prostu.

aplikant2016 napisał:
nie zgodzę się z tobą, ja nie byłam pewna przy około 15 pytaniach i popatrz nie strzeliłam na żadne, odpowiedziałam tylko na te, na które znałam odpowiedź. na kilka w ogóle nie znałam i też nie trafiłam. szczęście nie zawsze musi pełnić jakąś rolę ...

Jasne, że nie zawsze. Dlatego zaznaczyłam na wstępie, że piszę o osobach, które miały po 120-kilka punktów. 135 to 15 pkt poza limitem, ale 5-6 to kwestia błędu statystycznego. Niemniej jednak serdecznie gratuluję wszystkim, którzy się dostali, szczęście czy nie, jestem pewna, że i tak ciężko na to pracowaliście ;)

Lipstick napisał:
Poza tym powściągnęłabym się z takimi przechwałkami i narcyzmem, w ogóle nie wiem jak można coś takiego pisać, przecież to mega przykre i frustrujące dla osób, którym odrobinkę zabrakło. A faktycznie, to czy ktoś dostał 119, 120 lub 121 punktów to naprawdę wiedza tu zadecydowała ..... Przypadek po prostu.

Ale tak jest co roku... Masa ludzie znajduje się minimalnie poniżej kreski i nie dostaje się do drugiego etapu. Oni też czegoś nie trafili, źle zakreślili odpowiedź. Nie mieli po prostu szczęścia... To normalna sytuacja na tym konkursie a nie jakiś precedens na naszym egzaminie. W poprzednich latach nikt im nie pomagał w tym, aby w jakiś sposób mieli szansę wziąć udział w 2 etapie bo zabrakło im 1 czy 2 pkt. Reguły są jasne i twarde.

HouseMD napisał:
KSSiP ma wątpliwości bo jest to precedens. Natomiast nie wiadomo czy ma je MS.

jest to precedens, ale przecież mogło się tak zdarzyć i na pewno było to przewidziane. tylko się nie spodziewali :) ustawa wskazuje ile max może wejść, stąd próg dwukrotności. nie ma minimum, więc nie ma żadnych powodów i możliwości obniżenia progu.

a jakby weszło tylko 50 osób a reszta miała by po 70-90 pkt, to co obniżano by próg do tego stopnia, bądźmy poważni, żarty żartami ale nie w takiej materii

panipedagog napisał:

Moja pewność wynika z tego, że nabór na aplikację odbywa się w drodze konkursu składającego się z dwóch etapów, a w obecnym stanie rzeczy drugi etap nie będzie miał de facto żadnego znaczenia, co jak myślę nie było intencją ustawodawcy.
Rozumiem, że gdyby próg osiągnął tylko jeden człowiek, to też niektóre osoby byłyby takie pewne, że MS nie zmieni zarządzenia. I tylko jedna osoba podeszłaby do drugiego etapu, "bo zarządzenie zostało wydane i nie można go zmienić" :cool: :D
Raz jeszcze powtórzę. Radzę przygotowywać się do kazusów ;)

Lipstick napisał:
" (.......) A faktycznie, to czy ktoś dostał 119, 120 lub 121 punktów to naprawdę wiedza tu zadecydowała ..... Przypadek po prostu.

rozumiem frustrację, ale niestety takie są zasady. podobnie jest w ustawie o funduszu alimentacyjnym, jest próg ( jakaś tam kwota ) której nie można przekroczyć, aby otrzymać alimenty z funduszu, i nawet więcej o 1 zł. pozbawia tej pomocy, próg to próg. twarde reguły, ale reguły !!!

musicie się pogodzić i lepiej przygotować na przyszły rok

aplikant2016 napisał:
jest to precedens, ale przecież mogło się tak zdarzyć i na pewno było to przewidziane. tylko się nie spodziewali :)

W tym kraju nikt nigdy nie przewidział sytuacji, że jednocześnie Prezydent, Marszałek Sejmu i Marszałek Senatu umrą, albo będą niezdolni do sprawowania funkcji. Nie oczekiwałbym, żeby ktoś przewidywał, że zajdzie obecna sytuacja.

@HouseMD: jakby Ministerstwo nie miało wątpliwości, to by odpowiedź przyszła kurcgalopkiem. Albo rozważają obniżenie progu, albo ponowne, ręczne sprawdzenie prac, albo jeszcze coś.

Nie takie rzeczy się w polskim prawie działy. Kazus amnestii maturalnej się kłania :D

Ja się dostałam, nawet z nadwyżką, chodzi mi o to, że takie docinanie innym osobom i przechwalanie swoich umiejętności jest zwyczajnie chamskie :) Empatii trochę :)

Wy nie rozumiecie podstawowej rzeczy, tutaj nie ma żadnej podstawy do zmiany zarządzeń. Do drugiego etapu zostały zakwalifikowanych 218 osób i tyle podejdzie do kazusów a potem zostanie aplikantami aplikacji ogólnej. Ilość aplikantów się zgadza i szkolenie zostanie przeprowadzone. Po co MS ma kombinować, żeby wprowadzać jakąś rywalizację na 2 etapie i sprawdzać więcej kazusów. 2 etap to nie walka bokserska, że ktoś będzie obserwował jak grupa ludzi rywalizuje między sobą. Mają zasady i będą się ich trzymać. Po co sobie życie komplikować i wprowadzać jakieś zmiany zarządzeń i znów dawać powody społeczeństwu do lamentu, że prawa nie przestrzegają. Sprawa TK im wystarcza.

ps. jak zmienią zarządzenie o progu punktowym to ja składam wniosek o rezygnację z konkursu i zwrot kwoty 920 złotych. Polecam tak zrobić osobom, które miały poniżej 100pkt i jako powód wskazać zmianę zasad przeprowadzenia konkursu, które nie były im znane na 14 dni przed rozpoczęciem konkursu, kiedy jeszcze mogli zrezygnować i dostać zwrot kasy. Gdyby osoby piszące wiedziały, że próg będzie wynosił np. 100 pkt to być może po godzinie by z niego nie zrezygnowały. ZASAD SIĘ NIE ZMIENIA LUDZIE :)

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót