Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. II

• Autor wątku Autor wątku duska1958
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ja najbardziej się boję tej krzywdy dla ludzi z 120+ którzy w razie obniżenia progu i dopuszczenia lucky loserów przegrają i co? Jak wtedy myśleć? Nawet odechciewa się uczyć do II etapu bo jak się jedną cegiełkę usuwa to może zaraz też inną i inną. Niczego już nie można być pewnym.

Że wam się naprawdę chce poświęcać weekend na tę wojnę...

Nie zgodzę się z kimś, kto napisał, że test był "ponadprzeciętnie trudny". Bzdura. Moim zdaniem był najtrudniejszy z dotychczasowych, ale możliwy do zdania. Asdero miał 117 pkt bez żadnego przygotowania, ja miałem 118 pkt bez żadnego przygotowania. Myślę, że ani ja, ani kolega nie będziemy z siebie robić jakiś cudnych prawników, no ale dramatu nie było.

neon777 napisał:
Wy nie rozumiecie podstawowej rzeczy, tutaj nie ma żadnej podstawy do zmiany zarządzeń. Do drugiego etapu zostały zakwalifikowanych 218 osób i tyle podejdzie do kazusów a potem zostanie aplikantami aplikacji ogólnej. Ilość aplikantów się zgadza i szkolenie zostanie przeprowadzone. Po co MS ma kombinować, żeby wprowadzać jakąś rywalizację na 2 etapie i sprawdzać więcej kazusów. 2 etap to nie walka bokserska, że ktoś będzie obserwował jak grupa ludzi rywalizuje między sobą. Mają zasady i będą się ich trzymać. Po co sobie życie komplikować i wprowadzać jakieś zmiany zarządzeń i znów dawać powody społeczeństwu do lamentu, że prawa nie przestrzegają. Sprawa TK im wystarcza.

ps. jak zmienią zarządzenie o progu punktowym to ja składam wniosek o rezygnację z konkursu i zwrot kwoty 920 złotych. Polecam tak zrobić osobom, które miały poniżej 100pkt i jako powód wskazać zmianę zasad przeprowadzenia konkursu, które nie były im znane na 14 dni przed rozpoczęciem konkursu, kiedy jeszcze mogli zrezygnować i dostać zwrot kasy. Gdyby osoby piszące wiedziały, że próg będzie wynosił np. 100 pkt to być może po godzinie by z niego nie zrezygnowały. ZASAD SIĘ NIE ZMIENIA LUDZIE :)
Proponuję jeszcze do Strasburga się zgłosić, a co.

neon777 napisał:
gwarantuje Ci, że w przypadku zmiany zasad i obniżenia progu wygram w sądzie administracyjnym
Cieszę się niezmiernie z tego powodu :)
Ale jednak zauważam zmianę retoryki i dopuszczenie do myśli możliwości zmiany zarządzenia przez MS :)

Ricken90 napisał:
Cieszę się niezmiernie z tego powodu :)
Ale jednak zauważam zmianę retoryki i dopuszczenie do myśli możliwości zmiany zarządzenia przez MS :)

Nie wpłynę na decyzję człowieka. Jeśli będzie chciał zrobić coś wbrew ustawie to to zrobi. Moim zdaniem nie ma aktualnie takiego prawa do wydania zarządzenia o zmniejszeniu progu punktowego. Zobaczymy co z tego wyjdzie w najbliższych dniach. Gdyby to zrobił powinien powtórzyć etap 1 egzaminu.

Iversen_88 napisał:
Że wam się naprawdę chce poświęcać weekend na tę wojnę...

Nie zgodzę się z kimś, kto napisał, że test był "ponadprzeciętnie trudny". Bzdura. Moim zdaniem był najtrudniejszy z dotychczasowych, ale możliwy do zdania. Asdero miał 117 pkt bez żadnego przygotowania, ja miałem 118 pkt bez żadnego przygotowania. Myślę, że ani ja, ani kolega nie będziemy z siebie robić jakiś cudnych prawników, no ale dramatu nie było.

I właśnie dlatego, że test nie był ponadprzeciętnie trudny(z czym się zgadzam) nie ma powodu do obniżenia progu

upioryrewolucji napisał:
I właśnie dlatego, że test nie był ponadprzeciętnie trudny(z czym się zgadzam) nie ma powodu do obniżenia progu

Niedostateczne przygotowanie przez znaczną ilość osób nie jest powodem do zmiany zasad

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Skoro w por. do lat ubiegłych mamy takie fatalne wyniki to przy założeniu, że poziom zdających jest rokrocznie podobny, test był dla statystycznego piszącego ponadprzeciętnie trudny. To, że część z nas uzyskała bardzo dobry wynik, temu nie przeczy. Trudny byłby gdyby zamiast 440 osób próg przekroczyło 300 - 350.

HouseMD napisał:
Skoro w por. do lat ubiegłych mamy takie fatalne wyniki to przy założeniu, że poziom zdających jest rokrocznie podobny, test był dla statystycznego piszącego ponadprzeciętnie trudny. To, że część z nas uzyskała bardzo dobry wynik, temu nie przeczy. Trudny byłby gdyby zamiast 440 osób próg przekroczyło 300 - 350.

Może i racja, ale niski poziom wiedzy zdających nie jest zasadną podstawą do obniżki

Moim zdaniem obniżenie limitu wbrew wcześniejszym jasnym zasadom i dopuszczenie dodatkowych ponad 200 osób do kazusów spowodowałoby niebywały smród w opinii publicznej. Od tekstów, że KSSIP/MS przepycha dzieci prawników internet by puchł.

Iversen_88 napisał:
Moim zdaniem obniżenie limitu wbrew wcześniejszym jasnym zasadom i dopuszczenie dodatkowych ponad 200 osób do kazusów spowodowałoby niebywały smród w opinii publicznej. Od tekstów, że KSSIP/MS przepycha dzieci prawników internet by puchł.

dokładnie, zwłaszcza, że kazusy może sprawdzać kolega tatusia albo mamusi. W testach sprawdza komputer, który raczej kontaktów towarzyskich nie posiada

Iversen_88 napisał:

Masz słuszność, opozycja zaczęłaby wysuwać zarzuty, że chcą popchnąć ,,swoich,,:D

upioryrewolucji napisał:
Masz słuszność, opozycja zaczęłaby wysuwać zarzuty, że chcą popchnąć ,,swoich,,:D

A kazus z brakiem plomb pokazał, że migiem odpowiednia informacja poszłaby do mediów :D

Jak już tyle osób czyta ten wątek to zadam pytanie:

Czy są jakieś szanse na nabór bezpośredni czy ta opcja umarła śmiercią naturalną?
Pytam z ciekawości & z góry dziękuję za odpowiedzi :serce:

Zaczyna się odwieczna dyskusja, czy będzie nabór za rok, a jeśli tak to jaki...😄

Ja bardzo liczę na nabór w przyszłym roku bo w tym niestety 118 pkt :( ale z wypowiedzi przedstawieciela MS zrozumiałam, ze beda nadal kontynuować nabór na aplikacje i starać sie utrzymać podobny limit miejsc.

Musiałaby zostać zmieniona ustawa, a póki co nie ma projektu. Gdyby ao miała być utrzymana to nie byłoby lekkiej nowelizacji odnośnie przepisu przejściowego, ale przywrócenie ao. Z tym co można wyczytać w różnych mediach, śledząc dużą konferencję w Kssip w tym roku czy czytając gazety kwestia ao raczej jest przeszłością. Będzie pewnie jakaś kosmetyka ustawy ale generalnie nabór bezpośredni będzie faktem. Ale czy to lepiej? I tak i nie. Ale gdybym miał wybierać wolę ao niż bezpośredni nabór.

No i listy nie ma...

Ostatnia edycja:
Skoro dziś się nic nie wyjaśniło, to na jakieś informacje poczekamy aż do środy

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót