Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. II

• Autor wątku Autor wątku duska1958
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016

Jako osoba pisząca w sektorze IV, na samym końcu jestem w szoku, jak czytam teraz co się działo.
Wynik kształtuje mi się na poziomie 125-130 punktów, ale również uważam, że należałoby powtórzyć egzamin.

Posługując się wykładnią gramatyczną ( co jest istotne ), winno się
dojść do logicznego wniosku, że postanowieniami w „przedmiocie zawieszenia”, na które przysługuje zażalenie, jest jedynie postanowienie o zawieszeniu postępowania, jak również o jego podjęciu.

ale sama nie wiem :)

powtorzyc z jakiego powodu ? :P Prawda jest taka, ze jakby ktos mial sie zapoznac z trescia, to by sie zapoznal , tak mi sie wydaje

bogusia1954 napisał:
Posługując się wykładnią gramatyczną ( co jest istotne ), winno się
dojść do logicznego wniosku, że postanowieniami w „przedmiocie zawieszenia”, na które przysługuje zażalenie, jest jedynie postanowienie o zawieszeniu postępowania, jak również o jego podjęciu.

ale sama nie wiem :)

"Na każde postanowienie "w przedmiocie" zawieszenia służy stronom zażalenie (§ 2). Służy ono zatem nie tylko na postanowienie o zawieszeniu, ale też na odmowę zawieszenia i na podjęcie postępowania zawieszonego." T. Grzegorczyk, KPK. Komentarz

Aż założyłem specjalnie konto (stare zostało gdzieś zapominane), gdyż naprawdę ciężko się czyta zrzuty niektórych osób o oszustwie, ustawieniu egzaminu czy też jak ktoś barwnie napisał "Misiewiczach", którzy musieli się dostać.

Powiem tak, faktycznie sytuacja z testami niefajna, jednak błąd wystąpił po stronie instytucji zewnętrznej i jestem przekonany, że znając kssip konsekwencję zostaną wyciągnięte. Nie jest to jednak w mojej ocenie powód do unieważnienia testu i komisja chyba musiałaby upaść na głowę przekładając z tego powodu test na inny termin.

Czy wy naprawę myślicie, że ta sytuacja mogła wam przeszkodzić w dostaniu się do Szkoły? Liczy się tylko i wyłącznie wasza wiedza na dzień egzaminu. Jeśli prześledzicie tematy dotyczące konkursów na aplikację ogólną to co roku zdający piszą, że w tym roku egzamin był najtrudniejszy, prawda jest jednak taka, że poziom egzaminu co roku jest podobny o czym świadczy stosunek osób, które przekroczyły poziom 120 pkt. Uzyskanie " bezpiecznej" ilości pkt czyli ok. 135+ wymaga już naprawdę dużego poświecenia, sam należę do osób które zdały test na 140+ i tylko Ci którzy uzyskali podobny wynik wiedzą ile czasu trzeba poświecić na naukę aby osiągnąć taki wynik. Nie spotkałem się w Kssipie z przypadkowymi osobami, nie ma też wbrew teoriom spiskowym dużej ilości dzieci sędziów/prokuratorów/adwokatów, Ci którzy są jestem przekonany, że dostali się do szkoły tylko i wyłącznie dzięki swojej wiedzy. W mojej ocenie każdy z aplikantów prezentuje wysoki poziom, co też znajduje odzwierciedlenie w opiniach sędziów i prokuratorów.

Dlatego nie ma co lamentować, ani załamywać się ewentualną porażką (czego oczywiście nikomu nie życzę) tylko jeśli się nie uda w tym roku, zabrać się za ciężka pracę i spróbować za rok.

Pozdrawiam serdecznie.

Moim skromnym zdaniem, o ile testy z zeszłych lat były porównywalne (choć w zeszłym roku suma punktacji była bardzo niska ale to też przez kazusy) o tyle w tym roku myślę, że uczciwie można powiedzieć, że test odstawał trudnością.

TexasHoldem napisał:
, prawda jest jednak taka, że poziom egzaminu co roku jest podobny o czym świadczy stosunek osób, które przekroczyły poziom 120 pkt.

Nie zgadzam się, według mnie poziom testu z roku na rok rośnie

Oczywiście, że w tym roku był trudniejszy.

Ustawa o TS.
Prawo o ustroju sądów wojskowych.
Duża ilość pytań "nie wprost z ustawy".
Duża ilość pytań skłaniająca do myślenia, a nie tylko wykucia.
Duża ilość pytań z kilku przepisów naraz.

Test w tym roku był znacznie trudniejszy. Dużo pytań podchwytliwych. W ubiegłym roku do II etapu przeszło 308 osób (121-147 pkt). Nawet jak doliczyć te ze 120-pkt, około 30 osób, to i tak 350 łącznie byłoby, a w tym roku test trudniejszy niż w tamtym roku( test z ubiegłego był trudny, ale nie tak jak z tego). W 2012 r kiedy po raz pierwszy zastosowano kryterium dwukrotności- przeszło 398 , a mogło 400 do II etapu. Także myślę że to jest maks. Ale test z 2012 to przy tym z teraz łatwizna. Nie sądzę, aby w II etapie było więcej niż 350 osób. Nawet zakładając większą ilość kandydatów - 1710 do 1436 z ubiegłego roku.

Może i macie rację w takim wypadku na kazusach będzie tylko 250 osób, alb nawet 200.

Zrozumcie, że test może być nawet kosmicznie trudny, ważne jest aby zdać go lepiej niż 220 osób, a jakoś nie wierze, że test był na tyle trudny, że kazusy będą tylko formalnością dla mniej niż 220 kandydatów.

Komentarz ze strony GP:

W kwestii plomb KSSiP bezczelnie klamie przynajmniej w trzech kwestiach: 1. Sprawa dotyczy nie kilkunastu, a przynajmniej kilkudziesieciu arkuszy. 2. Nie wymieniono wszystkich arkuszy bez plomb, gdyz tych z plombami szybko zabraklo. Inna sprawa, ze pozniejsza zamiana prac (badz nie), juz po ich rozdaniu i tak nie ma praktycznie zadnego znaczenia w sprawie. Wszystkie prace powinny byc zaplombowane przed ich rozdaniem. 3. Niezabezpieczone arkusze wymieniano nie natychmiast, a przynajmniej po kilku-kilkunastu minutach, dopiero po rozdaniu wszystkich. Gdyby brak plomby wykryto w momencie przekazywania pracy egzaminowanemu i wtedy zamieniono ja na taka z plomba - nie byloby az tak wielkiego problemu (bylby, ale mniejszy). Sytuacja wygladala inaczej. Rozdajacy oddawal prace bez plomby, szedl dalej, a w tym czasie egzaminowany mogl (korzystajac z zamieszania zwiazanego z ciagle trwajacym rozdawaniem prac) przez kilka-kilkanascie minut przegladac pytania, byc moze nawet konsultowac sie z sasiadami. Mial tez ekstra czas na rozwiazanie testu. W moim komentarzu pomijam juz calkowicie kwestie opoznienia egzaminu (mial sie zaczac o 10), kabaretu z toaletami i absolutnym brakiem kontroli czy procederem zamiany miejsc (by siedziec obok kolegi/kolezanki). Bardzo prosto mozna bylo wyjsc wspolnie ze znajomym do wc, a w kolejce umowic sie kto szuka odpowiedzi na ktore pytanie (np. Ja na te 3-4, a ty na te). Razem daje to nawet 6-10 dodatkowych punktow na tescie. A przeciez wyjsc mozna bylo kilka razy... Ja w przeciwienstwie do niektorych nie zamierzam pisac nic do KSSiPu czy ministerstwa. Pismo oleja, a brud w papierach zostanie. Zaniedbaniami wole zainteresowac media. Sprawa wydaje sie niezwykle interesujaca, zwlaszcza w kontekscie "misiewiczow" czy wojny PISu z wymiarem sprawiedliwosci oraz tym co Ziobro robi w prokuraturze. Moze TVN temat podchwyci i rozglosni. Na egzaminie z tego co zrozumialem byl przedstawiciel i KRSu, i prokuratury, i ministerstwa, itp. A tych, ktorzy bagatelizuja problem odsylam do zasad i omowienia przebiegu konkursu, ogloszonych przez KSSiP. Mielismy byc odprowadzani do stolikow, nie opuszczac ich od tego momentu, wychodzic do toalet pojedynczo i z kontrola, itp. Itd. A jak to wygladalo w praktyce? Niech kazdy sobie odpowie...

TexasHoldem napisał:
Może i macie rację w takim wypadku na kazusach będzie tylko 250 osób, alb nawet 200.

Zrozumcie, że test może być nawet kosmicznie trudny, ważne jest aby zdać go lepiej niż 220 osób, a jakoś nie wierze, że test był na tyle trudny, że kazusy będą tylko formalnością dla mniej niż 220 kandydatów.

Może nie formalnością ale może się zdarzyć tak, że faktycznie drugi etap będzie pisało lekko ponad 300 osób. Zobaczymy już jutro lub pojutrze. Sam jestem bardzo ciekawy jak to zbiorczo wszystko wypadło.

No na pewno taka wtopa PWPW dziwi.Egamin wstępny na aplikację ogólną organizowano po raz ósmy,zakładam że od początku dostarczeniem arkuszy zajmował się ten sam podmiot, a tu takie coś.W końcu te plomby to nie kwestia jakiegoś drobnego druczku tylko widczony, odblaskowy element, odróżniający się na tle arkusza.

HouseMD napisał:
"Na każde postanowienie "w przedmiocie" zawieszenia służy stronom zażalenie (§ 2). Służy ono zatem nie tylko na postanowienie o zawieszeniu, ale też na odmowę zawieszenia i na podjęcie postępowania zawieszonego." T. Grzegorczyk, KPK. Komentarz

dobrze, ale proszę zauważyć, że to jest opinia Pana Grzegorczyka :) tylko jego stanowisko. Ja mogę mieć inne

Jak za rok jeszcze podkręcą poziom trudności, to w końcu się okaże, że osoby które zdały test automatycznie się dostały, a kazusy będą tylko po to żeby ustalić kolejność na liście ;P

bogusia1954 napisał:
dobrze, ale proszę zauważyć, że to jest opinia Pana Grzegorczyka :) tylko jego stanowisko. Ja mogę mieć inne

Obawiam się, że dla komisji jednak istotniejsza będzie jego opinia;) Zresztą sformułowanie "w przedmiocie" jest tak smo interpretowane w kpa.

Ostatnia edycja:

To akurat dosyć "logiczne". Niby dajemy więcej miejsc i jest więcej chętnych (ergo również kasy) a tak podkręcamy poziom, że wykrusza się element gorzej przygotowany. Choć faktycznie jak tak dalej pójdzie to na drugim etapie będzie mniej osób niż jest dostępnych miejsc ;).
Stawiałbym, że w tym roku ostatnia zakwalifikowana osoba będzie miała w graniach 150-155 punktów.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót