Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. II

• Autor wątku Autor wątku duska1958
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Uznałbym to za większy skandal niż te plomby, nie zmienia się reguł w trakcie gry.

Bardzo wątpliwe. Podejrzewam, że od początku było takie założenie żeby wyeliminować jak największą liczbę osób na teście. Zwróćcie uwagę, że przy 440 osobach komisja musiałaby sprawdzić ponad 1300 kazusów. Układający pytania nie są głupi i znają statystyki z poprzednich lat. Świetnie też wiedzą jak trudny test przygotowali i wiedzą czym to się prawdopodobnie skończy. Chyba, że rocznik był ponadprzeciętnie zdolny/ponadprzeciętnie przygotowany.

A tegoroczną rekrutację uzupełniającą jak byś określił?

Jak to się ma do "będziemy się starali ten limit utrzymać?" House?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Moim zdaniem pytania były trudniejsze - do tego stopnia, że często właśnie nawet dysponując kodeksami zaznaczyłoby się coś źle. Zresztą pewnie większość z nas przerabiała pytania z ostatnich lat, więc mamy porównanie. Ale też z drugiej strony bez przesady - nie było też tak, żeby tych trudniejszych i bardziej zaskakujących pytań było ponad 30 i żeby jakoś totalnie zaprzepaszczały szansę. Ja sam chyba balansuję na granicy i po prostu zdaję sobie sprawę z tego, że momentami nie wiedziałem, nie doczytałem pytania lub po ludzku zrobiłem głupie błędy, czy zmieniłem coś na źle. Na pewno zmyliło nas to, jak było przez ostatnie 5-7 lat - bo teraz było inaczej i to raczej ciężko kwestionować. Niezależnie od tego czy mi się uda czy nie, to uważam, że test w takim wydaniu był momentami bardziej sensowny - bo bardziej na zrozumienie, niż na "dokończ zdanie". Ale ok - takie zmiany to mogli sobie wprowadzać za rok, czy 2 lata ^^

Chodzi o wypowiedź członka Komisji? Według mnie chodzi o wysokość samego naboru na AO bo przecież nie będzie też tak, że 120 pkt osiągnie mniej niż 220 piszących... Natomiast celowo prawdopodobnie zrobiono test na oblanie większej ilości ludzi, żeby oszczędzić sobie na sprawdzaniu kazusów.

@Cywilove

I tutaj leży właśnie problem. Było całkiem sporo pytań trudnych i bardzo trudnych a zawsze nawet najlepiej przygotowana osoba popełni głupie błędy. Summa summarum może się ich właśnie 30 uzbierać. Sam popełniłem takie 2 błędy że byłem w szoku że zaznaczyłem taką a nie inną odpowiedź.

Ostatnia edycja:
moim zdaniem próg 120 pkt to przekroczy swobodnie z 600 osób, także nie ma co dywagować nad obniżaniem progów

Haha 600 osób :D Ciekawe skoro do tej pory, jak ktoś wyżej pisał, max przekroczyło go prawie 400 osób.

@HouseMD

Wieeem. Myślę, że każdy z nas skupiał się np. na czymś, co w poprzednich latach było bardziej punktowane, właśnie ze świadomością, że potraci na czymś innym - a teraz trochę wymieszali, trochę dodali i lipa :/ No cóż - myślę, że jeżeli chodzi o aplikacje, to trafiły nam najgorszy rocznik od kilku lat - bo nawet jeżeli takie proporcje, czy pytanie tego typu nie staną się poniekąd "zasadą" (jak "podobieństwo" testów w ostatnich latach), to i tak za rok kandydaci będą jednak jakoś bardziej zwracać uwagę na takie rzeczy :/ Zresztą jeżeli ktoś jest z rocznika 92, to przecież to też był rocznik, który pierwszy raz na egzaminie gimnazjalnym miał lekturkę w wypracowaniu </3

EDIT: moim zdaniem do II etapu przejdzie tak max. 300-350 osób.

Prorok P napisał:
Tylko tyle? Sądziłem, że z 1200.

No takie są realia. Nie wierzę, że na 1700 osób po super uczelniach UJ czy UW nie przekroczą progu 120pkt. Ja się uczyłem przez 3 miesiące, w tym 2 miesiące wieczorami kiedy wróciłem z pracy i miesiąc kiedy byłem na urlopie. Z tego co liczyłem mam jakieś 122-123pkt... Żadnej ustawy poza kc nie przeczytałem więcej niż 3 razy... Także nie rozumiem takich głosów, że nie znajdzie się 440 osób z pkt powyżej 120. Nierealne moim zdaniem

@neon777 Czyli pomimo tego, że w zeszłym roku co najmniej 121 pkt miało 305 osób, to Ty zakładasz że teraz 440 osób przekroczy 120 pkt?

@Neon

Tylko teraz uczciwie dopowiedz sam sobie ile z tych 123 pkt szczęśliwie trafiłeś i zważ, że szczęście nie jest regułą a wyjątkiem od niej;)

benquick napisał:
@neon777 Czyli pomimo tego, że w zeszłym roku co najmbiej 121 pkt miało 305 osób, to Ty zakładasz że teraz 440 osób przekroczy 120 pkt?

ja nie wiem co było w zeszłym roku, opieram się na swoim przykładzie a wybitnym teoretykiem prawa to ja nie jestem

Dobra - bo już się zaczyna prorokowanie. Za kilkanaście godzin wszystkiego się dowiemy. Tak jak pisałem - moim zdaniem test był trudniejszy, bardziej zaskakujący i jeżeli ktoś np. zakładał, że spróbuje nauczyć się takiego minimum, które wystarczało w ubiegłych latach, to raczej nie ugrał. Smutno będzie, gdyby np. do II etapu przeszło 221 osób ^^

HouseMD napisał:
@Neon

Tylko teraz uczciwie dopowiedz sam sobie ile z tych 123 pkt szczęśliwie trafiłeś i zważ, że szczęście nie jest regułą a wyjątkiem od niej;)

powiem szczerze z pytań ustrojowych miałem na 14 tylko 4 dobrze, w tym 2 z Konstytucji, z tych gówien unijnych i międzynarodowych na 7 pytań chyba 1 dobrze. Przeczytałem tylko raz Konstytucję i to dzień przed egzaminem, ustaw unijnych i tych innych cudów w ogóle nie ogarniałem.

Z karnych i cywilnych miałem w sumie może z 5 błędów i na 85% znałem odpowiedzi. Akurat tym się interesuje.
Dużo błędów narobiłem na KSH czym byłem zdziwiony bo sporo poświęciłem czasu na zapoznanie się z tą ustawą:) Na prawie pracy też się parę razy walnąłem ale to chyba dlatego, że sporo pytań dali z końca ustawy, a do tej czeluści rozpaczy nie doszedłem:)

szczerze mówiąc, z 10 pytań, które strzelałem mi "weszły", reszta strzałów wszystko źle. Pozostałe pytania po prostu wiedziałem.
Ustawa o swobodzie działalności gospodarczej no to z życia... Chyba każdy wie, że od wpisu do CEiDG nie pobiera się opłat

Tak na przyszłość nasuwa mi się taka ogólna uwaga, że może jednak powinien być spis obowiązujących aktów prawnych. Bo skoro z ustroju pojawia się pozbawiona w praktyce znaczenia ustawa o sądach wojskowych, to dlaczego by nie zapytać z cywila z zakresu weksli albo PWP? Ta część punktów nie jest przeznaczona do zdobycia tylko do wystrzelania, a to chyba trochę mija się z celem.

@Neon

Więc sam widzisz, że dostałeś się po prostu fartem bo 10 punktów to całkiem sporo. A zwykle niewiele osób ma tak dobrze ustawiony celownik;P Stąd Twój wniosek o 600 osobach jest zupełnie nierealny.

Ostatnia edycja:
cywilove napisał:
Smutno będzie, gdyby np. do II etapu przeszło 221 osób ^^

Już nie przesadzajmy, aż tak trudny nie był, ale jak za rok wpadną na pomysł żeby dalej śrubować poziom, to faktycznie kazusy będą pełniły tylko funkcję porządkującą na liście już przyjęte osoby :)

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót