Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. II

• Autor wątku Autor wątku duska1958
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
upioryrewolucji napisał:
Nie wiesz czy nie będziemy przyjaciółmi, bo nie znamy tożsamości drugiej strony:D

Nie jestem żadnym trolem, to że wyrażam moją opinię nie czyni mnie nim

A do jakiej kasty Ty należysz Kampinosek?

Jeśli w temacie zaczynają się rozmowy na temat polityki i kinematografii, to najwyższy czas żeby opublikowali już te wyniki ;P

bogusia1954 napisał:
Warunek niemożliwy, jak również warunek przeciwny ustawie lub zasadom współżycia społecznego pociąga za sobą nieważność czynności prawnej, gdy jest zawieszający...

"Przy wykładni rozrządzenia testamentowego dotyczącego zapisu niezbędna staje się ocena, czy zastrzeżony warunek nie jest sprzeczny z ustawą lub zasadami współżycia społecznego, ze względu na skutki prawne przewidziane w art. 94 KC dla każdej czynności prawnej, a więc także dla zapisu." Komentarz KC Gniewek 2016

Własność nieruchomości nie może być przeniesiona pod warunkiem ani z zastrzeżeniem terminu.
Zapis nie przeniesie własności, jeśli jest zwykły.

bogusia1954 napisał:
Warunek niemożliwy, jak również warunek przeciwny ustawie lub zasadom współżycia społecznego pociąga za sobą nieważność czynności prawnej, gdy jest zawieszający...

"Przy wykładni rozrządzenia testamentowego dotyczącego zapisu niezbędna staje się ocena, czy zastrzeżony warunek nie jest sprzeczny z ustawą lub zasadami współżycia społecznego, ze względu na skutki prawne przewidziane w art. 94 KC dla każdej czynności prawnej, a więc także dla zapisu." Komentarz KC Gniewek 2016

Własność nieruchomości nie może być przeniesiona pod warunkiem ani z zastrzeżeniem terminu.

Zapis zwykly nie przenosi automatycznie wlasnosci.Powoduje powstanie stosunku obligacyjnego miedzy zapisobiercą,a obciążonym zapisem

bogusia1954 napisał:

Błagam Cię, poważnie? Mówimy o czynności mortis causa. Taki warunek nie jest sprzeczny z ustawą bo pociąga za sobą skutki identyczne jak zwykłe dziedziczenie tj. w wyniku zapisu, wbrew powszechnemu poglądowi, zapisobierca nie staje się właścicielem nieruchomości.

Dobra sformułuje pytanie inaczej: czy ktoś z wyżej dyskutujących orientuje się z doświadczenia własnego lub doświadczenia innych osób czy istnieje opcja odwołania? Abstrahując już od samej zasadności odwołania od konkretnych pytań, których użyłem jako przykład?

Neurosis napisał:
Dobra sformułuje pytanie inaczej: czy ktoś z wyżej dyskutujących orientuje się z doświadczenia własnego lub doświadczenia innych osób czy istnieje opcja odwołania? Abstrahując już od samej zasadności odwołania od konkretnych pytań, których użyłem jako przykład?

Moim zdaniem nic nie wskórasz

Neurosis napisał:

Odwołania od samego testu nie ma, i nie ma szans na rozpoznanie odwołania przed kazusami, później odwołanie przysługuje, a następnie skarga do WSA, zanim przetoczy się przez NSA trwa to ok. 2 lat i szanse na pozytywne załatwienie sprawy raczej mizerne.
Tak, że lepszą opcją jest odpowiednie przygotowanie się do egzaminu za rok;)

Neurosis napisał:

Wątpliwe, ażeby uwzględnili takie odwołanie
Czytałem w necie, że ktoś odwołał się na aplikacji korporacyjnej. Wsa oddalił skargę

Śmieszne są te gadania o powtórce egzaminu. Nie ma nawet o czym mówić. Ja swój egzamin oblałem (zabraknie mi prawdopodobnie 2 pkt do progu), ale nie będę do takich akcji nawet nakłaniał. Bez żartów.

Jednakowoż faktem jest, że organizacja egzaminu była na bardzo niskim poziomie. Grupowe wycieczki do toalety, kolejka do oddania prac, chaos na sali itp.. Mam nadzieje, że KSSiP wyciągnie wnioski z tegorocznego konkursu i za rok będzie to wyglądało po ludzku (jeżeli taki się odbędzie).

wyniki pewnie koło 15-16 godziny. W latach poprzednich były mniej więcej wtedy, w zeszłym roku były do południa, ale dopiero na 3 dnień po egzaminie

Nieprawda, egzamin był 17 listopada a wyniki 19 około poludnia ;)

Matko bosko vatowska,

a myślałem, że nic co zobaczę w dalszej edukacji nie przebije takiego epizodu z mojego gimnazjum, gdy panią dyrektor wyprowadzili z budy panowie z siatkami na motyle i zawieźli do szpitala psychiatrycznego xD

1. Jakoś nie widzę możliwości wpłynięcia na wynik przez to, że ktoś zobaczył pytania 15 minut szybciej. W Polsce mamy kulturę ściągania (co mi się nie podoba) i nic na to nie damy rady, ten egzamin był nawet względnie uczciwy.

2. Jak ktoś nie wie, to potrzeba wyjścia do toalety może wynikać nie tylko z potrzeby pęcherza, ale także układu trawiennego (i się wzmóc na okazję np. grypy żołądkowej), medycznych, a w wypadku kobiet (na co uczulam szczególnie kolegów - choć powinniście to wiedzieć nawet jeśli nie z racji posiadania partnerki, to posiadania współlokatorki lub chociaż siostry) dochodzą takie kwestie jak złuszczanie się nabłonka macicy lub ciąża. Jeżeli pytacie ile osób mogło mieć zapalenie pęcherza, grypę żołądkową, trudne dni , ciążę lub np. reisefieber to odpowiem, że przy przeszło 1700 osób pewnie takich osób trochę było. I jednak wpakowanie ich w pieluchy to chyba trochę przesada, prawda? Sami też chyba nie chcielibyśmy siedzieć we własnych wydalinach przez kilka godzin, bo ktoś się czuje zaniepokojony możliwością ściągania w toaletach, prawda?

3. Absolutnie wszystkim nadmiernie podekscytowanym polecam wyłączenie internetu na ten weekend. Wyniki się sprawdzi w niedzielę, przecież przed poniedziałkiem nikt nie ma chyba zamiaru się uczyć do kazusów?

Nadmienię, że coś wyczuwam nadchodzącą interwencję moderacji w tym fascynującym wątku.

upioryrewolucji napisał:
Zapewne należysz do kasty leśnych ludzi z Kampinowskiego Parku Narodowego:D

Przekręciłeś nazwę parku. ;)
A tak na serio, skończmy już to...naprawdę szkoda nerwów, po prostu to, co się dzieje pokazuje, że już na tym etapie niezawisłość jest cnotą, o którą należy walczyć i roztaczać nad nią opiekę, żeby nie zanikła.

kryspin2 napisał:
wyniki pewnie koło 15-16 godziny. W latach poprzednich były mniej więcej wtedy, w zeszłym roku były do południa, ale dopiero na 3 dnień po egzaminie

W zeszłym roku po 2 dniach pokazali, kto dopuszczony do 2 etapu

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót