Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. II

• Autor wątku Autor wątku duska1958
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Chodzi o to że w Kssipie wolą ludzi, którzy potrafią dobrze pisać, a nie kuć na pamięć. Nie będą chcieli doprowadzić do sytuacji, w której kazusy nie mają żadnego znaczenia. Dlatego jestem pewien że będą nakłaniać MS do obniżenia progu, co im się z pewnością uda.

Ostatnia edycja:
Prędzej bym stawiał na to, że kolejny egzamin na ogólną byłby łatwiejszy, chociaż to też nic pewnego. Im chodzi o to by test był przesiewem. Wykosili sporo osób? Bardzo dobrze. Model się sprawdza, kontynuujemy go za rok.

A co do braku kazusów, to jeszcze jest kwestia ceny egzaminu: kwota 925 zł jest za obie części. Chyba wtedy musieliby coś oddać?

Drugi etap konkursu, polegający na sporządzeniu pracy pisemnej, sprawdzającej umiejętności stosowania argumentacji prawniczej, zasad wykładni oraz kwalifikowania stanów faktycznych.

2 etap jest niezbedny zeby sprawdzic powyzsze umiejetnosci, sam test to za malo.

W mojej ocenie, obniżą ten limit ponieważ ,drugi etap i tak musi się odbyć. Mija się jednak z celem organizacja II etapu, jeżeli i tak każdy go przejdzie. W tym wypadku spokojnie można zaoszczędzić sobie kosztów podróży bo 0 pkt i tak da, upragnione miejsce. Poza tym uważam, że przyjmowanie ludzi na podstawie samego testu jest średnio sprawiedliwe. Piszę to całkiem obiektywnie bo dzięki Bogu ja już mam te nabory za sobą.

Kazusy miały by znaczenie właśnie do listy rankingowej. Po 2 decyduje suma punktów. W poprzednich latach jak ktoś miał 135+ czy 140+ mógł przejść z minimalną liczbą z kazusów, z których i tak jest mniej o 1/2 pkt.

Ja naliczyłam 209, ale mogłam się spokojnie o kilka pomylić. Tak czy inaczej to zdecydowanie za mała liczba na drugi etap. Zawsze razem z wynikami publikowany był komunikat dyrektora kssip w sprawie ogłoszenia listy kandydatów dopuszczonych do drugiego etapu konkursu na aplikację ogólną w XXX roku. Nazwisk dalej brak, czyli albo opublikują od razu listę przyjętych albo zarządzenie o zmianie limitu progu punktowego...

Mam pytanie do osób którym wyliczono inne wyniki niż faktycznie uzyskały. Dzwonicie w poniedziałek w tej sprawie do KSSiP i prosicie o ręczne przeliczenie i pilny kontakt, czy macie jakiś inny pomysł?

Jeżeli próg miałby zostać obniżony to każda z osób która uzyskała wynik 120+ i nie dostanie się do kssipu ma sądzie administracyjnym wygraną jak w banku, idąc tym rokiem rozumowania chyba nie ma sensu obniżać progu dla 2-4 miejsc jakie postały wolne ?

Mad Max7 napisał:
Mam pytanie do osób którym wyliczono inne wyniki niż faktycznie uzyskały. Dzwonicie w poniedziałek w tej sprawie do KSSiP i prosicie o ręczne przeliczenie i pilny kontakt, czy macie jakiś inny pomysł?

Własnie się zastanawiam co zrobić, może mail?

krzychszp napisał:
chodzi o to że w kssipie wolą ludzi, którzy potrafią dobrze pisać, a nie kuć na pamięć. Nie będą chcieli doprowadzić do sytuacji, w której kazusy nie mają żadnego znaczenia. Dlatego jestem pewien że będą nakłaniać ms do obniżenia progu, co im się z pewnością uda.

skończ zaklinać rzeczywistość

antos12 napisał:
W mojej ocenie, obniżą ten limit ponieważ ,drugi etap i tak musi się odbyć. Mija się jednak z celem organizacja II etapu, jeżeli i tak każdy go przejdzie. W tym wypadku spokojnie można zaoszczędzić sobie kosztów podróży bo 0 pkt i tak da, upragnione miejsce. Poza tym uważam, że przyjmowanie ludzi na podstawie samego testu jest średnio sprawiedliwe. Piszę to całkiem obiektywnie bo dzięki Bogu ja już mam te nabory za sobą.

nie można, bo udział jest obowiązkowy, jeśli nie pojedziesz, skreślą cię z listy

bogusia1954 napisał:
policzyłam ponownie, tym razem wyszło 216 :D
może te 2 mi umykają :D, bo ktoś obliczył 218

Wcześniej policzyłem i wyszło mi 218, teraz wrzuciłem w czytnik OCR i excel też 218 podał :)

Ale pomyślcie jaka fajna atmosfera byłaby na takich kazusach, jak wszyscy przechodzą ;)

pejatibia - dla Twojej informacji, w moim interesie nie jest to by 2 etap się odbył, ale wiem że zrobią wszystko żeby jednak do niego doprowadzić i żeby miał realne znaczenie.

palotka28 napisał:
Orientuje się ktoś czy w zeszłym roku też był jakiś limit osób, które miały przejść do drugiego etapu? Na liście dopuszczonych z zeszłego roku widnieje chyba 308 osób, więc jeśli takowy limit był i sięgał on powiedzmy 440 osób jak w tym roku, próg nie został obniżony. Dlatego też nie widzę powodu, dla którego w tym roku miałoby do tego dojść.

Limit osób przyjętych do drugiego etapu wynosi dwukrotność miejsc na aplikacji. W zeszłym roku przyjęto 150 osób, więc do drugiego etapu mogło się dostać 300 osób.

A mi wydaje się, że jednak obniżą prób. Po pierwsze, konkurs na aplikacje ogólną tym właśnie rożni się od pozostałych "wstępnych", że sa na nim kazusy, te najważniejsze kazusy, które najczęściej o wszystkim decydują. Ponadto ktoś się wypowiedział dosyć "chamsko i perfidnie", że: "głąby się nie nauczyły i im brakło". Otóż to czy ktoś byłby faktycznie głąbem czy też nie, zweryfikowali dopiero w trakcie trwania aplikacji (i to skutecznie - popytajcie znajomych o poziom tamtejszych egzaminów). Toć właśnie nowy minister zwiększał, a nie obniżał wszelakie limity.

palotka28 napisał:
Orientuje się ktoś czy w zeszłym roku też był jakiś limit osób, które miały przejść do drugiego etapu? Na liście dopuszczonych z zeszłego roku widnieje chyba 308 osób, więc jeśli takowy limit był i sięgał on powiedzmy 440 osób jak w tym roku, próg nie został obniżony. Dlatego też nie widzę powodu, dla którego w tym roku miałoby do tego dojść.

w zeszłym roku limit miejsc to 150 osób wiec do drugiego etapu przeszła dwukrotność osob

A tam nie jest czasem napisane że maksymalnie wynosi dwukrotność liczby miejsc?

Co innego, gdyby na przykład kilka ostatnich osób miało tyle samo to wtedy jak wyżej może zrobić 308 z 300, bo inaczej się by nie dało.

W ubiegłym roku mogło przejść 300 do II etapu bo limit był na 150 osób. Przeszło 308, a pisało 305 bo zajmowali ex aequo miejsce z liczba 121 pkt. 120 już się ludzie nie zmieścili bo byłoby 340-350 osób

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót