Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. II

• Autor wątku Autor wątku duska1958
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
antos12 napisał:
II etap się musi odbyć, wynika to z przepisu. Organizowanie go tylko po to, żeby się odbył byłoby o wiele większym kuriozum niż obniżenie progów.

Zgadzam się, choć tak naprawdę sytuacja jest mocno patowa.

bogusia1954 napisał:
jak można tak bezczelnie przezywać ludzi i to publicznie, proszę zważać na słownictwo !!!

Gdzie Ty tu widzisz jakieś przezywanie albo nieodpowiednie słownictwo ?

Jakby dopuścili ludzi do aplikacji bez weryfikacji w kazusach to byłby szok. Zresztą widać po poziomie wypowiedzi niektórych tutaj którzy podobno mają 130+ że test to żadna weryfikacja bo przepisów nauczyć się może każdy.

Mógłbym się założyć, że połowa z tych co tutaj sieją ferment i chwalą się wynikami 130+ poległaby na kazusach (a jak nie polegną na kazusach to polegną na pierwszym egzaminie na aplikacji). Pokory trochę bo jesteście na początku drogi a już bije od Was jakieś chore wywyższanie własnej osoby ze względy na dobry wynik na teście. Chyba że to zwykłe trolle...

Te liczby przy Twoim nicku to rocznik ?? :o:o

Mad Max7 napisał:
Mam 119 podane na stronie, a wyliczyłem 121, więc jest powód do sprawdzenia

Weź uwzględnij sytuację, że mogłeś na arkuszu postawić przez przypadek gdzieś kropkę czy kreskę i Ci jakiejś odpowiedzi nie zaliczyło. Mogło się tez tak stać jak niedokładnie zamalowałeś kratkę lub mocno wyszedłeś za nią. Uwzględnij również, że mogłeś coś źle zapamiętać odnośnie zaznaczania odpowiedzi. Albo po prostu jesteś utwierdzony, że coś zaznaczyłeś a faktycznie zaznaczyłeś inną odpowiedź. Takie rzeczy się zdarzały...

Chociaż rozumiem twoje rozczarowanie, bo 119 pkt to faktycznie kiepska sytuacja...

bogusia1954 napisał:
jakiś minimalny próg z kazusów, by dać z siebie wszystko a nie iść na łapu capu :)

Nie będzie obniżania progów z testu ani ustanawiania jakiegoś progu na kazusach.

a uważasz że troll to fajne słowo ??? dla mnie nie .. nie jest to rocznik, ale gdyby nawet, to co ???

Wprowadzanie dodatkowego limitu punktów z kazusów, tak samo jak obniżanie progu punktów z pierwszego etapu, też by było zmianą zasad przeprowadzania konkursu.

My dywagujemy, a Komisja i tak zrobi swoje, nie ma co się spinać, najwyżej będą podstawy do zaskarżania decyzji o odmowie przyjęcia na aplikacje.

A osobom, którym nie zgadzają się punktu, polecam napisanie maila do osób kontaktowych. Jeśli bezpośrednio nie uzyska się scanu arkusza odpowiedzi to poinstruują co zrobić by wyjaśnić te rozbieżności.

intr napisał:
Wprowadzanie dodatkowego limitu punktów z kazusów, tak samo jak obniżanie progu punktów z pierwszego etapu, też by było zmianą zasad przeprowadzania konkursu.

My dywagujemy, a Komisja i tak zrobi swoje, nie ma co się spinać, najwyżej będą podstawy do zaskarżania decyzji o odmowie przyjęcia na aplikacje.

A osobom, którym nie zgadzają się punktu, polecam napisanie maila do osób kontaktowych. Jeśli bezpośrednio nie uzyska się scanu arkusza odpowiedzi to poinstruują co zrobić by wyjaśnić te rozbieżności.

Tak jak napisałeś;nikt nie będzie w trakcie konkursu zmieniał zasad gry.

próg minimalny z kazusów ustalać? a na jakiej podstawie? w którym roku były takie cuda?
obniżanie progów też ktoś sobie jaja robi... nie ma podstaw

MS ustalił limit miejsc i ustalił zasady. Dał 220 miejsc i ustalił, że do drugiego etapu przechodzą osoby powyżej 120 ptk
Jakoś 218 osób dało radę taki wynik osiągnąć, więc się dało... pozostali byli widocznie gorzej przygotowani a szanse były jednakowe

Nie wiem jaka będzie ostateczna decyzja co do dalszych losów tego konkursu ale jest jedna kardynalna zasada "NIE ZMIENIA SIĘ REGUŁ W TRAKCIE GRY"

gratuluje Wszystkim 120+

zdobyłem 117pkt jak coś i skończcie ludzie tą dyskusję, trochę honoru trzeba mieć... liczyłem na 123

neon777 napisał:
próg minimalny z kazusów ustalać? a na jakiej podstawie? w którym roku były takie cuda?
obniżanie progów też ktoś sobie jaja robi... nie ma podstaw

MS ustalił limit miejsc i ustalił zasady. Dał 220 miejsc i ustalił, że do drugiego etapu przechodzą osoby powyżej 120 ptk
Jakoś 218 osób dało radę taki wynik osiągnąć, więc się dało... pozostali byli widocznie gorzej przygotowani a szanse były jednakowe

Nie wiem jaka będzie ostateczna decyzja co do dalszych losów tego konkursu ale jest jedna kardynalna zasada "NIE ZMIENIA SIĘ REGUŁ W TRAKCIE GRY"

gratuluje Wszystkim 120+

zdobyłem 117pkt jak coś i skończcie ludzie tą dyskusję, trochę honoru trzeba mieć... liczyłem na 123

Rozsądny głos w tej dyskusji

trzymajmy kciuki jednak żeby coś z tym zrobili (obniżenie progu lub dodatkowy próg na kazusach) ... jakby zostało tak jak jest (aplikacja bez weryfikacji kazusami) to nie byłoby fajnie...

Generalnie pewnie jakoś to wyważą, raczej nie ma dobrego rozwiązania. O wiele rozsądniejsze jest chyba obniżenie tego limitu. Limit pkt wyznaczany jest tylko zarządzeniem. Przeprowadzanie drugiego etapu, który musi się odbyć z myślą, że można przyjść i oddać pustą kartkę nie jest dobrym rozwiązaniem. Mnie w tym wypadku nie przekonuję argument , że to zmienia zasady. Przyjęcie osób de facto tylko na podstawie testu jest o wiele większą zmianą zasad, niż ewentualna zmiana zarządzenia dotyczącego limitu pkt

Ostatnia edycja:
cerutti napisał:
trzymajmy kciuki jednak żeby coś z tym zrobili (obniżenie progu lub dodatkowy próg na kazusach) ... jakby zostało tak jak jest (aplikacja bez weryfikacji kazusami) to nie byłoby fajnie...

Skoro tegoroczny test był tak trudny, to znaczy, że osoby, które go zdały są odpowiednimi kandydatami na aplikantów

antos12 napisał:
Generalnie pewnie jakoś to wyważą, raczej nie ma dobrego rozwiązania. O wiele rozsądniejsze jest chyba obniżenie tego limitu. Limit pkt wyznacza jest tylko zarządzeniem. Przeprowadzanie drugiego etapu, który musi się odbyć z myślą, że można przyjść i oddać pustą kartkę nie jest dobrym rozwiązaniem. Mnie w tym wypadku nie przekonuję argument , że to zmienia zasady.

argument o zasadach jest zasadny; jakie są podstawy aby obniżać próg, niska zdawalność? Absurdalny argument

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ci co chcą obniżenia progów lub ustalania jakiegoś progu na kazusach to się zastanówcie nad sobą trochę. Ja wiem, że teraz młodzi są bezwzględni ale resztę honoru trzeba zachować. Zrobią wszystko by się dostać. Mam 117 pkt i jeśli próg zostanie obniżony nie podejdę do drugiego etapu... A Ci co podejdą niech się wstydzą i pomyślą nad tym do jakiego zawodu aspirują. Jak tak mają wyglądać przyszli sędziowie to ja dziękuję. Dzieci bez honoru będą orzekać o czyimś losie. WSTYD

upioryrewolucji napisał:
Skoro tegoroczny test był tak trudny, to znaczy, że osoby, które go zdały są odpowiednimi kandydatami na aplikantów

Czy ja wiem czy taki trudny ?? Fakt faktem do testu nauczyć na pamięć przepisów może się nawet ktoś po socjologii - to kazusy weryfikują czy potrafi się zastosować te wyuczone przepisy w praktyce.

Wierzę że MS coś wymyśli i jednak będzie weryfikacja kandydatów przez etap "kazusowy"

neon777 napisał:
Ci co chcą obniżenia progów lub ustalania jakiegoś progu na kazusach to się zastanówcie nad sobą trochę. Ja wiem, że teraz młodzi są bezwzględni ale resztę honoru trzeba zachować. Zrobią wszystko by się dostać. Mam 117 pkt i jeśli próg zostanie obniżony nie podejdę do drugiego etapu... A Ci co podejdą niech się wstydzą i pomyślą nad tym do jakiego zawodu aspirują. Jak tak mają wyglądać przyszli sędziowie to ja dziękuję. Dzieci bez honoru będą orzekać o czyimś losie. WSTYD

buahahahahaha, dobre :D

Z przykrością stwierdzić trzeba, że niektórzy tutaj udzielający się są nazbyt oderwani od rzeczywistości. Nich ich ręka Pańska broni od dostępu do tak zacnych zawodów, do których pretendują :/

Może już nie zastanawiajcie się nad tym więcej, tylko poczekajcie na oficjalne komunikaty. Każdy kolejny komentarz podsyca tylko te spiralę. Nie byłoby fajnie gdyby np. okazało się, że kolejny rocznik na A/O to pieniacze.

upioryrewolucji napisał:
argument o zasadach jest zasadny; jakie są podstawy aby obniżać próg, niska zdawalność? Absurdalny argument

Dlaczego absurdalny? Egzamin jest skonstruowany tak, że są 2 etapy i tak naprawdę kazusy maja zweryfikować wynik uzyskany na teście. Kazusy, które byłyby jedynie formalnością zaburzyłyby formułę tego egzaminu.

upioryrewolucji napisał:
jakie są podstawy aby obniżać próg, niska zdawalność? Absurdalny argument

To prawda.
Dziwię się, że rozmyślacie o obniżaniu progu. Pamiętajcie, że trudność egzaminu to jednak jest rzecz subiektywna. Nie da się wymierzyć trudności egzaminu. Materiał był zgodny z zagadnieniami, jakie obejmuje ten egzamin, komisja ustawiła próg, ustaliła pytania i w ten sposób wymierzyła poprzeczkę. Co z tego, że taka liczba osób osiągnęła 120 pkt.?
Mówiąc inaczej: a gdyby taka sama liczba osób zdałaby, pomimo że egzamin subiektywnie trudniejszy nie był (tylko dany rocznik gorzej się przygotował), to też zasadne byłoby obniżyć próg? Niebardzo chyba.
To co wydaje się najmniej sprawiedliwe, to obniżenie progu. Prędzej zmniejszenie liczby aplikantów, żeby drugi etap miał jednak jakiś sens.

Ostatnia edycja:
Jeżeli możliwe było tegoroczne rozszerzenie naboru na aplikacje prokuratorską, to równie dobrze można zmienić limity punktowe na egzaminie wstępnym

antos12 napisał:
Dlaczego absurdalny? Egzamin jest skonstruowany tak, że są 2 etapy i tak naprawdę kazusy maja zweryfikować wynik uzyskany na teście. Kazusy, które byłyby jedynie formalnością zaburzyłyby formułę tego egzaminu.

formułę tego egzaminu to zaburzył poziom osób, które do niego przystąpiły. 60 pkt z testu to po prostu nie wiem jak to komentować... 218 osób dało radę mieć 120+ Byli najlepsi i bonus dla nich taki, że rozstrzygnęli wynik już w pierwszym etapie... Czasem w sporcie zdarza się i tak. W siatkę jak się wygrywa 3:0 to się nie gra dodatkowych 2 setów? prawda czy nie?

Każdy liczył, że poziom będzie taki jak na poprzednich egzaminach, ja w sumie też. Okazało się inaczej ale należało się z tym liczyć. W następnym roku będziemy mądrzejsi

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót