Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. II

• Autor wątku Autor wątku duska1958
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
neon777 napisał:
to inaczej, myślisz, że jak złożysz teraz odwołanie to zostanie ono rozpatrzone przed rozpoczęciem II etapu konkursu?

Nie ma procedur odwołania od tego, ani jakiejś oficjalnej procedury wglądu do prac. Ale jak też już pisałem - podejrzewam, że przez te dni do środy, to KSSiP dostanie pewnie kilkanaście maili z takimi "zarzutami", więc oficjalny komunikat powinien już wszystko jednoznacznie wyjaśnić.

Ostatnia edycja:
Orzeł_Temidy napisał:
KrisuGCE - prawda, coś za dużo tych osób, które mają zbyt mało punktów w stosunku do tego jak sobie same obliczały. Ja myślę, że mogł nastapić jakiś błąd i po weryfikacji okaże się że dostało się dalej np 300 - 350 osób.

Myślę tak również dlatego że te wyniki są naprawdę zbyt niskie - nawet jak na dość wysoki poziom trudności testu.

Wyniki sprawdza komputer. O błędzie nie ma mowy. Błędy popełniają ludzie, nie komputery. Ktoś źle zapamiętał, źle przeniósł, źle zaznaczył, zaznaczył B a chciał C i myśli że zaznaczył C, wyjechał poza linię, zrobił kropkę gdzieś i komputer uznał jako drugą odpowiedź. Komputer się nie myli. Myli się człowiek.

kryspin2 napisał:
Wyniki sprawdza komputer. O błędzie nie ma mowy. Błędy popełniają ludzie, nie komputery. Ktoś źle zapamiętał, źle przeniósł, źle zaznaczył, zaznaczył B a chciał C i myśli że zaznaczył B, wyjechał poza linię, zrobił kropkę gdzieś i komputer uznał jako druga odpowiedź. Komputer się nie myli. Myli się człowiek.

Właśnie dlatego wydaje mi się, że jeśli do czegokolwiek doszło, to mogło dojść do błędu człowieka, który źle przeniósł odpowiedzi z klucza na kartę źródłową odpowiedzi - takie skanery działają bowiem zazwyczaj tak, że najpierw przepuszcza się kartę z prawidłowymi odpowiedziami (która wygląda tak samo jak te, które dostaliśmy) i potem ona stanowi źródło porównania. Komputer nie mógł pomylić się w zakresie porównania karty źródłowej z kartami uczestników i określenia wyników, jednakże samo źródło porównania mogło zawierać błąd (czyli nie będzie to błąd w kluczu, ani w działaniu skanera).

specjalnie się zarejestrowałam, żeby włączyć się w temat ;p
W moim przypadku identyczna sytuacja: brak 2-3 pkt ( jednego pytania nie jestem pewna). Karta sprawdzona dwukrotnie po przeniesieniu odpowiedzi, minimalne szanse na pomyłkę. Też jestem zainteresowana wglądem, bo brakuje mi przez to 1 pkt do progu -,-. Nie wychodziłam poza obrys "kwadracików" do kodowania, sprawdzałam wg oficjalnego klucza (nawiasem mówiąc, to ten podany wcześniej na forum w wątku ma jakieś błędy)

Koala16 napisał:
specjalnie się zarejestrowałam, żeby włączyć się w temat ;p
W moim przypadku identyczna sytuacja: brak 2-3 pkt ( jednego pytania nie jestem pewna). Karta sprawdzona dwukrotnie po przeniesieniu odpowiedzi, minimalne szanse na pomyłkę. Też jestem zainteresowana wglądem, bo brakuje mi przez to 1 pkt do progu -,-. Nie wychodziłam poza obrys "kwadracików" do kodowania, sprawdzałam wg oficjalnego klucza (nawiasem mówiąc, to ten podany wcześniej na forum w wątku ma jakieś błędy)

Z całym szacunkiem- piszesz: "jednego pytania nie jestem pewna", "minimalna szansa na pomyłkę"- to jest właśnie clou problemu. Nie jest się pewnym, nie pamięta się, nie jest się w stanie zapamiętać przy 150 pytaniach i krótkim czasie. Może kleks się zrobił gdzieś bo te pisaki barwią jak nie wiem. Całe dłonie miałem upaprane.

Zabrałem się dzisiaj za podręcznik do KPA ale po przerobieniu kazusu z admina z ubiegłego roku stwierdzam, że to chyba nie ma sensu. Po pierwsze zbyt mało czasu a po drugie faktycznie te kazusy są stricte na przepisy, co wcale nie oznacza że są łatwe. Po prostu trzeba analizować każde zdanie i wyłapać uchybienia. Dziwi mnie natomiast klucz bo nie da się z niego wywnioskować dokładnie za co przyznawane są punkty, np. za rozwinięcie jednego zagadnienia jest aż 6 pkt. Czyli w pewnym sensie jest to decyzja uznaniowa? Meritum ale też np. styl wypowiedzi?

HouseMD napisał:
Zabrałem się dzisiaj za podręcznik do KPA ale po przerobieniu kazusu z admina z ubiegłego roku stwierdzam, że to chyba nie ma sensu. Po pierwsze zbyt mało czasu a po drugie faktycznie te kazusy są stricte na przepisy, co wcale nie oznacza że są łatwe. Po prostu trzeba analizować każde zdanie i wyłapać uchybienia. Dziwi mnie natomiast klucz bo nie da się z niego wywnioskować dokładnie za co przyznawane są punkty, np. za rozwinięcie jednego zagadnienia jest aż 6 pkt. Czyli w pewnym sensie jest to decyzja uznaniowa? Meritum ale też np. styl wypowiedzi?

Klucz na stronie kssipu jest bardzo ogólny. Nie wiadomo np. jak oceniają złą odpowiedź. Czy 0 pkt czy dają punkty minusowe jak jest zła odpowiedź. Kazusy do kssipu są unikatowe. Nie ma w Polsce podręcznika, który by je mógł zawierać. No może kazuśnik Zgoliński/Kurowski jakoś zawiera podobne konstrukcje. Dlatego pisałem tu już, kazusy to loteria. Ktoś ma tyle a ktoś tyle, choć obie osoby były przekonane że napisały ok i w kluczu tym na stronie mają ok.

Czyli generalnie nie warto się specjalnie jakoś do tego przygotowywać? Ew. przejrzeć notatki ze studiów i jakieś przykładowe kazusy? Z tego co widzę po zeszłorocznych wynikach to 30 pkt jest do osiągnięcia dla prawie każdego a taki wynik całkowicie by mi wystarczył w razie obniżenia progów.

HouseMD napisał:
Czyli generalnie nie warto się specjalnie jakoś do tego przygotowywać? Ew. przejrzeć notatki ze studiów i jakieś przykładowe kazusy? Z tego co widzę po zeszłorocznych wynikach to 30 pkt jest do osiągnięcia dla prawie każdego a taki wynik całkowicie by mi wystarczył w razie obniżenia progów.

przy twoim wyniku wystarczy ci 10-15 nie oszukujmy sie :D

Powiem tak: przygotowywać można się zawsze tylko nie wiadomo czy to przyniesie rezultat. Przykład: w zeszłym roku z prawa prywatnego nie było na kazusach kpc. Kolega przerobił 3 kazuśniki z kpc bo zawsze kpc jest i co? I nie było. A mówiłem mu że nie będzie bo 18.11 zmieniał się kpc w ogromnej części. Średnio jest tak: 15 z karnego, 12 z prywatnego, 10 z publicznego. Takie są statystyki punktowe. Zawsze mogą dać kazus ze spółek, konstytucji czy UE. Bo kto przewidział że dadzą TS czy ustrój sądów wojskowych. KSSIP może wszystko. Nie ma reguły. Dlatego osoby nawet ze 135+ odpadały nierzadko.

pick_and_roll napisał:
przy twoim wyniku wystarczy ci 10-15 nie oszukujmy sie :D

Błąd. Odradzałbym tak doradzać, a co dopiero myśleć. Jak dopuszczą 220 osób dodatkowo nikt nie może być pewny. To zgubne myślenie. Pamiętam osobę co miała 139 i przez kazusy się nie dostała.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Biorąc pod uwagę, że wtedy tuż pod kreską byłyby osoby z wynikiem 119 pkt to nie wiem czy aż tyle z nich nadrobiłoby 20 pkt (a osoba z 139 musiałaby jednocześnie aż tyle stracić). To chyba możliwość tylko hipotetyczna żeby osoba z wynikiem 135 + w tegorocznym teście mogła odpaść. W poprzednich latach jak najbardziej ale w tym?

Ostatnia edycja:
Są osoby co piszą test na 120 a kazusy na 55, 50. Tu nie ma reguły. A osoba ze 135+ może akurat mieć bardzo zły dzień i napisze na 10. Właśnie to zależy teżcod tego czy byłaby sytuacja obniżki progu. Bo np. przy dopuszczeniu 220 osób dodatkowo są 2 rzeczy: nikt nie ma nic pewnego i po drugie krzywdzi się osoby, które przeszły próg a odpadną bo tyle dopuszczono, choć nie przeszły progu. A odpadnie wtedy mnóstwo ludzi z 120+. Dlatego to takie krzywdzące. Po za tym kazusy pisze bardzo dużo osób 30-45 pkt. 119 plus 30 czy 118 plus 30 daje 149, 148 itd. 135 plus 10 daje 145. A tu liczy się już 0,5 pkt. Mnóstwo ludzi pisze kazusy na poziomie 30+, 35+, 40+.

Ostatnia edycja:
Jasna sprawa, tylko żeby dostać np. 20 pkt to chyba trzeba wybitnie skopać co najmniej 2 kazusy;) Mam nadzieję, że nie obniżą progu bo mimo dobrego wyniku chętnie uniknąłbym stresu.

po co te dywagacje... próg 120pkt nie zostanie obniżony
zarządzenie jest https://www.kssip.gov.pl/sites/default/files/doc20161010122713.pdf
zostało opublikowane przed egzaminem i takie pozostanie
gdyby chcieli coś w tym kierunku mieszać to by dali informację o tym już w piątek... a nie czekali do poniedziałku, środy czy 9 listopada...

problem to tkwi w tym, czy jest prawna możliwość zakończenia konkursu po pierwszym etapie czy należy pro forma przeprowadzić drugi etap

kryspin2 - czy uważasz że osoba która napisała kazusy na 10 punktów zasługuje na to miejsce? 135 + 10, oznacza że dana osoba jest w stanie przyjąć bardzo dużo informacji żeby napisać dobrze test i kompletnie nie umie zastosować ich w praktyce, całkowicie się w tym gubi. Własnie między innymi dlatego Kssip będzie mocno naciskała na obniżenie progu żeby dalej weryfikować kandydatów.

No tak, ale to zdarza się nawet najlepszym. Różnie bywa. I ten stres. Ja też mam wynik ok, choć liczyłem na 145+. Ale czwórki nie ma w środku, jest trójka. Tylko że obniżka progu jest nie fair. Tak się nie robi. Albo jesteśmy poważni albo nie.

Orzeł_Temidy napisał:
kryspin2 - czy uważasz że osoba która napisała kazusy na 10 punktów zasługuje na to miejsce? 135 + 10, oznacza że dana osoba jest w stanie przyjąć bardzo dużo informacji żeby napisać dobrze test i kompletnie nie umie zastosować ich w praktyce, całkowicie się w tym gubi. Własnie między innymi dlatego Kssip będzie mocno naciskała na obniżenie progu żeby dalej weryfikować kandydatów.

Ale tu się liczy suma punktów. Kazusów nie można nie zdać. Można je napisać na 40 i odpaść i na 15 i się dostać. To jaka to weryfikacja. Poza tym szkoła ma uczyć praktyki.

Taka osoba zasługuje. Przeszła ustalony próg i znalazła się w limicie osób. Uczciwie. Poza tym ja nie wiem czemu deprymuje się istotę testu. Jak taki łatwy to czemu tyle osób ma takie wyniki? Wszyscy to mgr prawa, nie ludzie z ulicy. Powinno być 1000 120+. A jest... 218. O czymś to świadczy. To są osoby solidnie przygotowane. Pracowały na to miesiące jak nie dłużej. A kazusy...kwestia szczęścia, lepszego dnia. I o 0,5 czy 1 pkt ktoś lepszy. Nawet nie wiadomo jakie są dokładne kryteria oceny. Test każdy wie bo tu zero-jedynkowość.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Orzeł_Temidy napisał:

KSSiP będzie naciskał? żartujesz chyba hahaha:) już to widzę... im tak zależy na tych osobach poniżej 120pkt, że pewnie dadzą się za nich pokroić :D
KSSiP to bierze ludzi z teorią i uczy ich stosowania jej w praktyce, po to jest ta szkoła

Najgorszy jest stres bo serio nie wiem jak mam się w 23 dni przygotować do kazusów obejmujących wszystkie główne gałęzie prawa:D Akurat mam czwórkę w środku ale i tak czuję, że dalej nic nie jest pewne i wolałbym żeby komunikat już był - o dowolnej treści. Jeśli zastosują się do reguł, wszyscy szczęśliwie pojedziemy na wycieczkę do Warszawy z wiedzą jaką mamy obecnie.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót