Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. III

• Autor wątku Autor wątku Prorok P
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
_Mala_Mi napisał:
W tej sytuacji nikt. Tylko obawiam się, że KSSiP pomyśli, że jeśli przepuści 218 osób do drugiego etapu, to ludzie się nie przyłożą :/

Decyzję o obniżeniu progu mógłby podjąć tylko Minister
to nie leży w kompetencji KSSIP

upioryrewolucji napisał:

Dokładnie. Tylko jeżeli KSSiP uznałby obniżenie progu za zasadne, musiałby najpierw skontaktować się z Ministrem i poinformować go o zaistniałej sytuacji. Wątpię, że Minister śledzi na bieżąco przebieg tego konkursu

upioryrewolucji napisał:

Problem w tym, że Minister ustalił próg i powierzył przeprowadzenie konkursu Komisji, którą powołał. Komisja przesyła wyniki z I etapu do Dyrektora KSSiP i on ustala listę dopuszczonych do II etapu. Jest ustawa, są zarządzenia wydane. Minister nic nie będzie robił z urzędu. Aktualna sytuacja nie wymaga zwrócenia się do Ministra o obniżenie progów punktowych. Bo taka sytuacja jest dopuszczalna przez ustawę. Więc niby po co Dyrektor ma się o cokolwiek zwracać do Ministra.

Generalnie to w ogóle nasza dyskusja jest bez sensu, bo dokładnie znamy zasady i wiemy kto przechodzi do II etapu a kto nie. W gruncie rzeczy każdy z nas doskonale wie, że do kazusów może podejść jedynie ta grupa 218 osób a cała afera spowodowana jest tym, że lista dopuszczonych do II etapu nie pojawiła się razem z wynikami. Może się okazać, że jest to spowodowane tylko prawem Dyrektora do publikacji tej listy na 14 dni przed II etapem a tutaj wywody są takie strzelane jakby co najmniej sprawa wymagał uchwały 7 sędziów SN.

Ostatnia edycja:
neon777 napisał:
Problem w tym, że Minister ustalił próg i powierzył przeprowadzenie konkursu Komisji, którą powołał. Komisja przesyła wyniki z I etapu do Dyrektora KSSiP i on ustala listę dopuszczonych do II etapu. Jest ustawa, są zarządzenia wydane. Minister nic nie będzie robił z urzędu. Aktualna sytuacja nie wymaga zwrócenia się do Ministra o obniżenie progów punktowych. Bo taka sytuacja jest dopuszczalna przez ustawę. Więc niby po co Dyrektor ma się o cokolwiek zwracać do Ministra.

Jak widać widocznie ZZ ma jakieś wątpliwości.

Prorok P napisał:
Jak widać widocznie ZZ ma jakieś wątpliwości.

A skąd w ogóle wiesz, że on zapoznawał się z wynikami I etapu i że w ogóle interesuje się tym konkursem. Myślisz, że nie ma ważniejszych rzeczy na głowie tylko się zastanawiać się czy obniżyć próg na aplikację? :D Taką pierdołę to on by załatwił w minutę. Ktoś mu podsuwa papierek a on podpisuje. Nie łudź się, że takimi bzdurami Minister się zajmuje.

obniźenie progu nie jest rozwiazanien, a gdyby oprócz tych 218 osób, reszta osiągnęła max 99 pkt. Obniźyli by aż do np. 91-99

Ostatnia edycja:
Byłoby to zwyczajnie robienie "na siłę" konkurencji na II etapie i tyle.

Pytanie z innej beczki:
czy ktoś mógłby się podzielić w jaki sposób przygotowuje się do drugiego etapu? Czasu jest bardzo mało, materia przeogromna i po prostu nie wiem w co ręce wsadzić.
Myślałam o czytaniu kazuśników z odpowiedziami z kc, kpc, karnego i kpa/ppsa. Czy ktoś mógłby polecić jakieś pozycje?

Same kazuśniki niewiele wnoszą bo to tylko stany faktyczne. Osobiście gruntownie powtarzam tylko karne bo na więcej nie ma czasu.

Said92 napisał:
Pytanie z innej beczki:
czy ktoś mógłby się podzielić w jaki sposób przygotowuje się do drugiego etapu? Czasu jest bardzo mało, materia przeogromna i po prostu nie wiem w co ręce wsadzić.
Myślałam o czytaniu kazuśników z odpowiedziami z kc, kpc, karnego i kpa/ppsa. Czy ktoś mógłby polecić jakieś pozycje?

Na razie nawet odechciewa się uczyć do II etapu. Nie wiemy tak naprawdę wiele. Niektórzy forsują tu na forum jakieś dziwne zmiany, obniżki progów. Nic nie wiadomo. Zaczyna mnie to wkurzać. Poza tym jak niby można się przygotowywać do kazusów??? Przecież na to składa się cały okres nauki, przygotowania, studiów... Jaka masa nauki niby...Co ty wypisujesz w ogóle tu??? A co tu się uczyć??? Albo się umie myśleć albo nie. Myśleć się mamy uczyć? Bo nie rozumiem. Skoro uzyskałaś 120 pkt to chyba masz wiedzę, znasz przepisy. A kazusy to loteria. Można mieć niewiele pkt. Nikt w sumie nie wie jakie są kryteria ocen. Po za tym teraz martwić lepiej się powinniśmy o to, czy zasady zostały dochowane. A nie uczyć myślenia. Bo to już na to za późno, i w 3 tygodnie nikt się nie nauczy. A ja osobiście przy zmianie zasad nawet chyba nie przystąpię do egzaminu. Co z tego że mam prawie 140 pkt po I etapie, co z tego że potrafię rozwiązywać kazusy czy nawet wygrywałem konkursy kazusowe... I co z tego. Przy zmianie warunków nie chce mi się. Źle bym się czuł. Nie byłbym przekonany co jest stałe, a co nie. Dlatego nawet się nie myślę fatygować na II etap przy obniżce progu. Wolę jechać do Hiszpanii na rok.

a co robimy z tymi niezabezpieczonymi testami? wydaje mi się, że powinniśmy wyrazić swój sprzeciw wobec takich praktyk niezależnie od tego, jakie decyzje podejmie KSSIP czy MS. co Wy na to?

olesza_788 napisał:
a co robimy z tymi niezabezpieczonymi testami? wydaje mi się, że powinniśmy wyrazić swój sprzeciw wobec takich praktyk niezależnie od tego, jakie decyzje podejmie KSSIP czy MS. co Wy na to?

Oczywiście, że tak. W ogóle uważam, że egzamin powinien zostać unieważniony. Kto umie, ten napisze. Proste. Mnie głowa boli już od tygodnia. W życiu nie myślałem, że tak to będzie wyglądało. I teraz??? Jakieś obniżki progów niektórzy forsują. Popełnili +31 błędów i uważają, że nadają się do Szkoły. Że zasłużyli. A ludzie po ponad 120 pkt, może i 130 mają odpaść- choć progu kazusowego nie ma- tylko dlatego, że oni się nie nauczyli. Gdzie my żyjemy, jak to dojdzie do skutku.

Współczuje osobom, które zdały test tej niepewność czy są już w kssipie czy nie. Niby oczywiste dla każdego prawnika powinno być, że 218 osób dostało się do szkoły, jednak osoby podważające ważność egzaminu czy też zmiana zarządzeń przez MS dopuszczająca więcej osób do aplikacji prokuratorskiej mogła namieszać w głowie i wcale się Wam nie dziwie, że nie jesteście jeszcze pewni miejsca.

Co do kazusów, napiszę z perspektywy osoby, której całkiem nieźle one poszły (a na studiach nie miałem kazusów), co należy zrobić aby je dobrze zdać.

W pierwszej kolejności przerobić kazusy z lat ubiegłych i zwrócić uwagę na sposób ich rozwiązania. Na egzaminie starajcie się odpowiadać na pytania zadane w kazusie, oczywiście nie skrótowo, jednak unikajcie lania wody.

Jak już przerobicie kazusy z lat poprzednich to z administracyjnego polecam sięgnąć po taką pomarańczową książkę do kazusów niestety nie pamiętam autora, ale ktoś na forum pewnie zna więc się podzieli. Tyle z administracyjnego wystarczy. Kazus z administracyjnego może zawierać kwestie dotyczące ustaw szczegółowych jednak tekst tej ustawy dostaniecie, a na 90% będzie on miał oparcie o KPA ewentualnie może coś z ustroju sądów administracyjnych ( ale to raczej nie)

Co do cywila i karnego, ja nie uczyłem się rozwiązywania kazusów z książek do kazusów, a raczej starałem poczytać orzeczenia sądów cywilnych i karnych (portal orzeczeń) do konkretnych przepisów karnych, cywilnych (instytucji prawa cywilnego). Z karnego zwrócić należy szczególna uwagę na to co robi się z dowodami/ kiedy przepadki przedmiotów, kiedy są obligi jak np obecnie świadczenie pieniężne przy 178a, zaliczenia okresów zatrzymania,obligi przy zawieszeniu itp., bo coś z tego pewnie się pojawi.

Ale to nie wszystko, gdyż zapominałem o najważniejszym, trzeba rozwiązać na próbę kilkadziesiąt kazusów( mogą być nawet przez nas wymyślone), tyle, ze nie w "myślach" jak byśmy to napisali, ale zwyczajnie na kartce z długopisem. To co się myśli jak by się napisało/rozwiązało ten kazus, a jak się realnie go napisze to zapewniam was dwie różne rzeczy. To jest niestety cholernie wyczerpujące intelektualnie więc trzymam kciuki, abyście nie musieli na 100% przygotowywać się do kazusów :cool:

Jeśli moje rady okażą się dla kogoś pomocne na egzaminie, to proszę w styczniu w lodówce hotelu kssipu zostawić stosowną zapłatę:-D

olesza_788 napisał:

Uważam,że sprawa niezaplombowanych arkuszy oraz niekontrolowanego (w rozumieniu nieprzestrzegania zasady "każdy po kolei") wychodzenia do ubikacji powinna wybrzmieć. Na marginesie, zastanawia mnie fakt, dlaczego ludzie (poza wypadkami kryzysowymi) mieliby wychodzić w ciągu 3 h egzaminu do toalety na siku? Jesteśmy ludźmi dorosłymi, wiemy co powinniśmy zrobić by mieć względny komfort.

Dla ludzi, którzy wykazują się dziwną predylekcją do przepisywania słów, które nie padły, oznajmiam, że nie uważam by niezaplombowane arkusze miały wpływ na wynik końcowy. Chodzi rzecz jasna o zasadę. To samo dotyczy masowych wycieczek do toalet. Skoro nie można kontrolować posiadania telefonów (co jest ze wszech miar zrozumiałe) to trzeba ograniczyć ryzyko korzystania z telefonów na sali (stąd za zasadny uznaję postulat, o którym była mowa wyżej).

P.S. tak, dostałem się do II etapu.

HouseMD napisał:
Osobiście gruntownie powtarzam tylko karne bo na więcej nie ma czasu.

A co dokładnie powtarzasz? Jakieś kazusy z karnego? Materii kodeksowej chyba nie, bo raz, że dobrze znamy ją ucząc się na egzamin, a dwa, teksty ustaw i tak będą ;)

(chyba, że przepisy kpk masz na myśli)

Ja się nie dostałam, zabrakło kilku punktów. Nie liczę na jakieś obniżanie progów itp., zgadzam się z Wami, że chodzi o zasady i dlatego postuluję za zredagowaniem skargi. Czy jest w regulaminie konkursu jakiś przepis, który przewiduje postępowanie w takiej sytuacji, jaka miała miejsce w tym roku?

olesza_788 napisał:
Ja się nie dostałam, zabrakło kilku punktów. Nie liczę na jakieś obniżanie progów itp., zgadzam się z Wami, że chodzi o zasady i dlatego postuluję za zredagowaniem skargi. Czy jest w regulaminie konkursu jakiś przepis, który przewiduje postępowanie w takiej sytuacji, jaka miała miejsce w tym roku?

A samej trudno zajrzec do ustaw? Pewnie, że tak, bo ktoś da gotową odpowiedź. A później takie osoby lamentują i płaczą, bo nie uzbierały 120 pkt. Najlepiej to żeby ktoś test napisał za taką osobę, bo ciężko kodeks otworzyć i ustawę przeczytać.

olesza_788 napisał:

Nic nie robimy, bo nic się nie stało. Jeżeli miałaś jakieś zastrzeżenia, to trzeba było to zgłosić komisji, a nie teraz na forum wymyślać.

intr napisał:
A samej trudno zajrzec do ustaw? Pewnie, że tak, bo ktoś da gotową odpowiedź. A później takie osoby lamentują i płaczą, bo nie uzbierały 120 pkt. Najlepiej to żeby ktoś test napisał za taką osobę, bo ciężko kodeks otworzyć i ustawę przeczytać.

nie zaśmiecaj forum takimi postami.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót