Współczuje osobom, które zdały test tej niepewność czy są już w kssipie czy nie. Niby oczywiste dla każdego prawnika powinno być, że 218 osób dostało się do szkoły, jednak osoby podważające ważność egzaminu czy też zmiana zarządzeń przez MS dopuszczająca więcej osób do aplikacji prokuratorskiej mogła namieszać w głowie i wcale się Wam nie dziwie, że nie jesteście jeszcze pewni miejsca.
Co do kazusów, napiszę z perspektywy osoby, której całkiem nieźle one poszły (a na studiach nie miałem kazusów), co należy zrobić aby je dobrze zdać.
W pierwszej kolejności przerobić kazusy z lat ubiegłych i zwrócić uwagę na sposób ich rozwiązania. Na egzaminie starajcie się odpowiadać na pytania zadane w kazusie, oczywiście nie skrótowo, jednak unikajcie lania wody.
Jak już przerobicie kazusy z lat poprzednich to z administracyjnego polecam sięgnąć po taką pomarańczową książkę do kazusów niestety nie pamiętam autora, ale ktoś na forum pewnie zna więc się podzieli. Tyle z administracyjnego wystarczy. Kazus z administracyjnego może zawierać kwestie dotyczące ustaw szczegółowych jednak tekst tej ustawy dostaniecie, a na 90% będzie on miał oparcie o KPA ewentualnie może coś z ustroju sądów administracyjnych ( ale to raczej nie)
Co do cywila i karnego, ja nie uczyłem się rozwiązywania kazusów z książek do kazusów, a raczej starałem poczytać orzeczenia sądów cywilnych i karnych (portal orzeczeń) do konkretnych przepisów karnych, cywilnych (instytucji prawa cywilnego). Z karnego zwrócić należy szczególna uwagę na to co robi się z dowodami/ kiedy przepadki przedmiotów, kiedy są obligi jak np obecnie świadczenie pieniężne przy 178a, zaliczenia okresów zatrzymania,obligi przy zawieszeniu itp., bo coś z tego pewnie się pojawi.
Ale to nie wszystko, gdyż zapominałem o najważniejszym, trzeba rozwiązać na próbę kilkadziesiąt kazusów( mogą być nawet przez nas wymyślone), tyle, ze nie w "myślach" jak byśmy to napisali, ale zwyczajnie na kartce z długopisem. To co się myśli jak by się napisało/rozwiązało ten kazus, a jak się realnie go napisze to zapewniam was dwie różne rzeczy. To jest niestety cholernie wyczerpujące intelektualnie więc trzymam kciuki, abyście nie musieli na 100% przygotowywać się do kazusów
Jeśli moje rady okażą się dla kogoś pomocne na egzaminie, to proszę w styczniu w lodówce hotelu kssipu zostawić stosowną zapłatę:-D