Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. III

• Autor wątku Autor wątku Prorok P
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
aolin napisał:
Możliwe. Ale to chyba na jedno wychodzi, prawda?

nie wychodzi na jedno. na aplikację prokuratorską dostało się 100 najlepszych aplikantów AO, nie mogli wszyscy skoro było tylko tyle miejsc. potem MS uznał, że potrzeba jednak 130, dlatego weszli kolejni. tam nie było progu minimum. tam końcowy egzamin z AO zdali wszyscy, tylko było 100 miejsc na początku. To była zmiana jedynie liczby. w naszym przypadku chcecie by wpuszczono do kazusów osoby, które nie poradziły sobie z testem i nawet limitu nie osiągnęły. To nie jet to samo i nie można na to przyzwolić.

aolin napisał:
Zgadzam się, że kandydat na aplikanta powinien coś udowodnić. Ale nie uważasz, że - czysto teoretycznie - logiczniejszym posunięciem byłoby w takim razie zwiększenie poziomu trudności testu, nie zaś rozszerzenie katalogu ustaw?

Btw.
Mógłbyś mi proszę przesłać listę tych 40 ustaw? Chętnie na nie zerknę.

Myślę, że poziom trudności testu można zarówno poprzez dodanie kilku nowych ustaw ale i poprzez podniesienie poziomu trudności z kc czy kpc.

aolin napisał:
A twierdzenie, że kazusy to loteria jest absolutnym idiotyzmem - o kazusy opiera się całe szkolenie w KSSIPie, podobnie jak egzamin sądowy i prokuratorski. Sugerujesz mi, że wyniki egzaminów końcowych to loteria...? I w ogóle co to znaczy, że raz odpowiedź przyjdzie, a raz nie - jako sędzia też tak będziesz mówić...?

Strasznie irytujące jak ktoś wmawia innemu coś, czego nie powiedział, ciężko tak rozmawiać. Czytaj cały kontekst, nie na wyrywki, będzie łatwiej. Skoro wcześniej napisałam, że osoby, które się dostają, osiągają to żmudnym wysiłkiem - to czy to jest równoznaczne ze stwierdzeniem, że wyniki egzaminów to loteria? Wręcz sugerowałam odwrotnie.

W porównaniu z testem, kazusy są mniej przewidywalne. Bo odpowiedziami z kazusów trzeba się wstrzelić w klucz, który ma przygotowany komisja. I musisz uwzględnić rozmaite aspekty, które sobie komisja z góry ustaliła wraz z punktacją. A że nie jest to łatwe - widać po wynikach z samych kazusów.

A niedorzeczne przytyki "a co zrobisz jako sędzia/prokurator...?" są co najmniej infantylne. Ja mówię o egzaminie wstępnym, a Ty o orzekaniu - rozróżniasz to?

Niedawno Iversen_88 mówił o niesamodzielności i roszczeniowości, a chwilę później prosisz go, żeby Ci przesłał gotowy wykaz ustaw, który może sobie zrobić każdy w 5 min. :D

Ostatnia edycja:
Na kazusach niestety nie każdy ma równe szanse. Studenci UJ są tutaj najzwyczajniej w świecie uprzywilejowani, ze względu na sposób nauki prawa w Krakowie. To aplikacja ma nas przetransformować z ludzi świetnie znających przepisy w prawników. Podobnie osoby, które wcześniej były asystentami w oczywisty sposób mają co do zasady dużo większe szanse na dobry wynik na kazusach od tegorocznych absolwentów (pamiętajmy, że nie każdy na studiach praktykował przez długi okres w kancelariach).

Ale z tym byciem asystentem to ja bym też nie przesadzał. Zwykle siedzi się w jednej określonej gałęzi prawa. Może bym sobie z karnym poradził bez problemów, ale jest jeszcze cywilne i przede wszystkim administracyjne.

Masz rację. O tym, że kazusy są loterią mówił Neon. Pomyliłam osoby ;)

I tak, widzę różnicę pomiędzy rozwiązywaniem kazusów, a orzekaniem. Ale to nie zmienia faktu, że rozwiązywanie kazusów służy właśnie temu, żeby nauczyć się poprawnie orzekać. Dlatego właśnie tak zirytowało mnie stwierdzenie, że czasami odpowiedź przyjdzie Ci do głowy, a czasami nie. Taka odpowiedź jest po prostu nie do przyjęcia w ustach kandydata na aplikanta.

Prawda, ja na studiach nie zaznałam na żadnym przedmiocie kazusów. :(

@aolin Prawidłowa (zgodna w całości z kluczem) odpowiedź nie zawsze na egzaminie przyjdzie do głowy. Widać to po wynikach z kazusów. Porównaj % wyników osiąganych w teście, a % osiągany kazusami.

Ostatnia edycja:
eurotech napisał:

I nie wpłynęło to jakoś negatywnie na zdobywane na AO oceny, gdzie jednak trzeba dokonać subsumpcji pod konkretne orzeczenie? (chyba, że się mylę i nie jesteś na AO). Sam jestem ciekawy umiejętności warunkujących uzyskiwanie w KSSiPie dobrych ocen.

Kazusy mają to do siebie , że można je rozwiązywać na różne sposoby. Na UJ takie wariantowe rozwiązania są wręcz pożądane. W Kssipie - sądząc po kluczu - chyba nie.

eurotech napisał:

@aolin Prawidłowa (zgodna w całości z kluczem) odpowiedź nie zawsze na egzaminie przyjdzie do głowy. Widać to po wynikach z kazusów. Porównaj % wyników osiąganych w teście, a % osiągany kazusami.

Ale to świadczy tylko i wyłącznie o tym, że ludzie nie potrafią dokonywać poprawnej subsumpcji przepisów. I potwierdza to, co pisałam wcześniej czyli to, że dwa etapy są konieczne, żeby dobrze zweryfikować umiejętności kandydatów.

@HouseMD Nie, nie jestem. Chyba Iversen_88 mógłby się podzielić wrażeniami.

@aolin Tak jak powiedział wyżej HouseMD. A jeżeli dla Ciebie rozwiązanie każdego kejsa jest zawsze jednoznaczne i jesteś na tyle pewna, że komisja na pewno w ten sam sposób myśli. To chylę czapkę z głowy.
Ale nikt w tym wątku (włącznie ze mną) nie kwestionował sensu drugiego kazusowego etapu. Walczysz sama ze sobą.

Wręcz przeciwnie. Sądzę, że jest wiele niejednoznacznych kazusów. Ale podanie innej odpowiedzi niż ta podana w kluczu przy dobrej argumentacji powoduje uzyskanie max. punktów. Możesz wyjść poza klucz. Zapewniam Cię, że to jest dopuszczalne.

A w ogóle to gdzie ja napisałam, że jestem kazusowym mistrzem? Istnieje spora szansa, że są tutaj ludzie lepsi ode mnie. Ja tylko cały czas kładę nacisk na znaczenie stosowania prawa w praktyce. Nic poza tym. I mylisz się mówiąc, że nikt nie kwestionował w tym wątku sensu kazusów. Było sporo takich postów.

ale dlaczego ciągle piszecie państwo o walce, kazusy mają sprawdzić naszą umiejętność stosowania ... przecież napiszemy i ta umiejętność zostanie wykazana i sprawdzona. gdzie jest napisane, że to musi być walka między nami ? jeśli jest więcej osób niż miejsc, to naturalnym jest, że musi być - "lepszy wygrywa", ale nie ma więcej osób ( w sensie - nie przeszło więcej osób niż jest miejsc ). ja nie widzę problemu. poczekajmy jeszcze spokojnie

Niektórzy kwestionowali w obecnej sytuacji przeprowadzenie drugiego etapu.
A to co innego niż krytykować kazusy jako sposób weryfikacji wiedzy.

@aplikant2016 Jeżeli to do mnie, to miałam coś innego na myśli. :)
Walczysz sama ze sobą w sensie: dyskutujesz sama ze sobą, bo nikt tego nie podnosił.

Ostatnia edycja:
Można sobie tak gadać co jest lepsze. Ustawodawca przyjął w doborze aplikantów do KSSiP selekcję etapową. I etap to test i on jest najważniejszy, ponieważ biorą w nim udział wszyscy. Ktoś jest lepszy w testach ktoś inny w kazusach ktoś inny woli ustnie odpowiadać na losowane pytania. To nie ma znaczenia. Żeby przejść do swoich ulubionych kazusów trzeba przejść etap testu i spełnić wymogi. Potem dopiero jest II etap selekcji a więc kazusy. To, że na I etapie poległo tyle osób, że w II znalazło się tylko 218 osób to po prostu efekt przygotowania do testu. Z góry było wiadomo, co trzeba zrobić, żeby przejść do II etapu, więc teraz nie próbujcie szukać dziury w całym. Takie zasady były od początku każdego roku...

I wcale nie uważam, że osoby z grupy tych 218 zakwalifikowanych są jakoś specjalnie mądrzejsze od pozostałych, którzy się nie zakwalifikowali. Może mieli lepszy komfort przygotowań, mniej obowiązków i więcej czasu na naukę itd... Fakt jest taki, że to oni spełnili wymogi konieczne do udziału w II etapie i tylko oni mogą się tam znaleźć. Każdy powinien się z tym pogodzić i to uszanować, bo innego wyjścia nie mamy.

Ostatnia edycja:
Umiejętność rozwiązywania kazusów jest warunkowana wiedzą, czyli znajomością przepisów a dodatkowo, szczególnie jeżeli chodzi o prawo karne, znajomością orzecznictwa. Kazusy z karnego na II etapie sprawdzają znajomość przepisów i rozwiązanie kazusu jest uzależnione od umiejętności szybkiego ich kojarzenia a nie znajomości orzecznictwa czy poglądów doktryny.

Umiejętność stosowania prawa sprawdza np. egzamin z części szczególnej KK na UJ, którego nie da się zdać z kodeksem w ręce. Kto ma dostęp do przykładowych kazusów, ten łatwo dostrzeże różnicę w stosunku do tych kssipowskich.

Ostatnia edycja:
eurotech napisał:
Niektórzy kwestionowali w obecnej sytuacji przeprowadzenie drugiego etapu.
A to co innego niż krytykować kazusy jako sposób weryfikacji wiedzy.

@aplikant2016 Jeżeli to do mnie, to miałam coś innego na myśli. :)
Walczysz sama ze sobą w sensie: dyskutujesz sama ze sobą, bo nikt tego nie podnosił.

Tak, wiem, że to nie to samo, ale podnosiły się głosy, że kazusy nie mają sensu, a wyniki są zupełnie losowe. Nie chce mi się w tym momencie przekopywać przez 999x3 postów, ale pamiętam, że parę osób o tym pisało.
Ja naprawdę nie kwestionuję Waszej wiedzy czy umiejętności, piszę tylko o formie egzaminu..

No nic, miłego długiego weekendu Wam życzę i znikam robić coś konstruktywnego. Powodzenia na aplikacji!

Tak z ciekawości: czy to prawda, że można ponownie zdawać na ogólną gdy się ją wcześniej skończyło? Jakiś czas temu dostałem mail z KSSIP z informacją, że jest to możliwe dopiero po trzech latach z uwagi na brak interesu prawnego.
Niedawno jedna z osób podpowiedziała mi, że to niby nieprawda, a nawet zapadło jakieś orzeczenie w tej kwestii. Wiecie coś? Pytam jak zwykle jedynie z ciekawości.

Z ciekawości poszperałam. Znalazłam takiego użytkownika: Najlepszy.
Poczytaj tych jego kilka wiadomości, o ile nie troll, to może dobrze Cię w KSSiP-ie poinstruowali.
https://forumprawne.org/forum-mlodych-prawnikow/255918-aplikacja-ogolna-67.html

Chyba znalazłam orzeczenie z takim stanem faktycznym.
Tutaj:
http://www.orzeczenia-nsa.pl/wyrok/...rzony=Minister+Sprawiedliwości&_okres=2012_01
I coś takiego:
http://www.orzeczenia.com.pl/orzeczenie/u919z/wsa,II-SA-Wa-2434-11,aplikacje_prawnicze/5/

Ostatnia edycja:
Czy ktoś z Was bawił się w jakąś statystykę z wynikami testu? Może policzyliście ile osób ma więcej niż 100 pkt? Albo udało Wam się ułożyć listę nie wg kodów a punktów?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót