Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. III

• Autor wątku Autor wątku Prorok P
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Moim zdaniem przesadzili z ilościa zagadnien "dookoła" ktore trzeba poruszyć, niektóre kwestie były oczywiste, wiec po co je pisac... Widocznie trzeba, bedziemy wiedzieć w ksipie na przyszlosc ;) ja niestety skopalam cywila, z admina podalam zle podstawy prawne, a z karnego z pierwszego pytania powinnam miec full a reszta srednio bo zabrakło czasu zeby znalezc podstawy. Chyba za bardzo sie rozpisywalam z niektórymi rzeczami, a pozniej nie mogłam nadążyć z opisaniem innych, czy nawet zasugerowaniem ze wiem ze cos jest nie tak.
Inna sprawa, ze jakby człowiek sie solidnie uczył te 3 tyg ro na pewno lepiej by sie to napisało.

Nie ma co sie przejmowac, odpoczywać trzeba :)

duska1958 napisał:
Moim zdaniem przesadzili z ilościa zagadnien "dookoła" ktore trzeba poruszyć, niektóre kwestie były oczywiste, wiec po co je pisac... Widocznie trzeba, bedziemy wiedzieć w ksipie na przyszlosc ;) ja niestety skopalam cywila, z admina podalam zle podstawy prawne, a z karnego z pierwszego pytania powinnam miec full a reszta srednio bo zabrakło czasu zeby znalezc podstawy. Chyba za bardzo sie rozpisywalam z niektórymi rzeczami, a pozniej nie mogłam nadążyć z opisaniem innych, czy nawet zasugerowaniem ze wiem ze cos jest nie tak.
Inna sprawa, ze jakby człowiek sie solidnie uczył te 3 tyg ro na pewno lepiej by sie to napisało.

Nie ma co sie przejmowac, odpoczywać trzeba :)

Dokładnie, wyniki nie będą do końca wymierne, ponieważ gdybym wiedział, że w II etapie będzie rywalizacja, na pewno starałbym się przeczytać jak najwięcej orzecznictwa i kazusów, a zwyczajnie to odpuściłem, tak jak większość myślę. Teraz odpoczywamy

Nie uważam, że 30 pkt to zły wynik, ale myślę, że większość z nas, jak nie wszyscy, są w stanie bardzo dobrze rozwiązać te, trzeba przyznać, łatwe kazusy. Zdecydowanie lepiej niż 30/75.

Ktoś ma tak jak ja, że boi się, że nie zostanie rozczytany? Mam straszny problem ze stylem pisma, przecież mamy 21 wiek, nikt już długopisem niczego nie pisze, mogliby w końcu zrobić egzaminy na komputerach...

Nie ma strachu. Komisja jest wyrozumiała. Ja tez myślałam, że co to za archaiczne warunki dopóki na radcowskiej nie pisałam umów, apelacji czy skarg do WSA ręcznie na kolosach. To jest dopiero śmieszne. :D
p.s Egzaminy na kompach=wyższa opłata za wstępniaka. Pomijam kwestię zawodności sprzętu etc.

pick_and_roll napisał:
Ktoś ma tak jak ja, że boi się, że nie zostanie rozczytany? Mam straszny problem ze stylem pisma, przecież mamy 21 wiek, nikt już długopisem niczego nie pisze, mogliby w końcu zrobić egzaminy na komputerach...

niestety ja, bazgrolę jak kura pazurem, ale nie przejmuj się, i tak miejsce na aplikacji masz a co najważniejsze - osoby brzydko piszące są bardzo mądre, bo ręka nie nadąża za umysłem :) :)

Skoro już wiemy, że od stycznia zaczynamy aplikację, to mam pytanie odnośnie kwestii porzucania obecnego zatrudnienia. Czy istnieje możliwość wzięcia bezpłatnego urlopu na czas trwania aplikacji? Formalnie pozostawałabym w stosunku pracy, ale ani bym nie świadczyła pracy, więc nie kolidowałoby to z obowiązkami aplikanckimi, ani nie osiągałabym żadnych dochodów. Czy ktoś z Was orientował się może w tej kwestii?

marika7 napisał:
Skoro już wiemy, że od stycznia zaczynamy aplikację, to mam pytanie odnośnie kwestii porzucania obecnego zatrudnienia. Czy istnieje możliwość wzięcia bezpłatnego urlopu na czas trwania aplikacji? Formalnie pozostawałabym w stosunku pracy, ale ani bym nie świadczyła pracy, więc nie kolidowałoby to z obowiązkami aplikanckimi, ani nie osiągałabym żadnych dochodów. Czy ktoś z Was orientował się może w tej kwestii?

nie ma takiej możliwości, musisz być przecież bezrobotna. będąc na urlopie bezpłatnym wciąż jesteś zatrudniona. nie ma znaczenia, że nie świadczysz pracy. łatwo można by było obejść zakaz pracy, faktycznie pracując.

powiedzcie proszę ( kto się orientuje ), czy o miejscu odbywania praktyk w sądzie i prokuraturze my decydujemy? Głownie chodzi mi o to, czy ja wskazuję, iż mieszkam np. we Wrocławiu więc chcę praktyki w tym mieście.

Tak :) my wybieramy miejsce praktyk, no chyba ze byłaby sytuacja ze w danym miescie bedzie duzo aplikantow i braknie miejsc, to wówczas trzeba wskazać miejsce alternatywne, ale taka sytuacja moze sie zdarzyć chyba tylko w Krakowie, choc tez nie słyszałam ;)

duska1958 napisał:
Tak :) my wybieramy miejsce praktyk, no chyba ze byłaby sytuacja ze w danym miescie bedzie duzo aplikantow i braknie miejsc, to wówczas trzeba wskazać miejsce alternatywne, ale taka sytuacja moze sie zdarzyć chyba tylko w Krakowie, choc tez nie słyszałam ;)

dzięki :)

A ja ponawiam pytanie? Od kiedy powinniśmy zrezygnować z obecnej pracy? Od dnia wysłania dokumentów? slubowania? czy rozpoczęcia aplikacji?

być może ktoś kto już jest na aplikacji i czyta forum podpowie.

Od ślubowania, czyli rozpoczęcia aplikacji. Dzień wcześniej możesz jeszcze pracować.

ku.de ja całkowicie spaprałem te koszty w wsa chyba zero pkt dostane, dobrze na to odpowiedzieliście? mówiąc wprost, porąbane to było, nawypisywałem jakieś głupoty :D

Ostatnia edycja:
Ja mam całe kpa spaprane, a koszty to już w ogóle, po prostu pare zdań napisałam, tyle tylko co zdążyłam... Nie przejmuj się :D

Pick - ja osobiście pracę z kosztami sądowymi zakończyłem na przeczytaniu pytania i jakoś zupełnie nie żałuję :D
Wziąwszy pod uwagę, że na każdy kazus poświęciłem sobie godzinę, wraz z upływem pierwszej godziny zakończyłem zabawę z tym nieszczęsnym kpa i przeszedłem dalej.
Spójrz choćby na sam klucz odpowiedzi - skoro na 10 stron prawie połowa dotyczy pierwszego kazusu, był on wyraźnie najbardziej rozbudowany a do tego najbardziej skomplikowany merytorycznie.
Myślę, że jeśli ktoś chciał porządnie i solidnie zrobić pierwszy kazus, musiał przysiedzieć grubo powyżej godziny, przez co ledwo zdążył z resztą, a utrata łatwych punktów z kpk w zamian za niepewne punkty z kosztów przed wsa nie byłaby najtrafniejszym wyborem.
Zatem nie martw się :) Z resztą, tak czy siak ten test był jedynie formalnością, nie uczyliśmy się do niego w taki sposób, jakbyśmy to zrobili w obliczu realnej groźby odpadnięcia z konkursu.
Mówiąc szczerze, miałem około 80 % dobrze z cywilnego i karnego, ale gdzieś uciekła podstawa prawna z braku czasu, gdzieś zabrakło definicji albo truizmów, które z jakichś przyczyn zawiera klucz (vide droga papierów przy zażaleniu)...także wydaje mi się, że nawet poprawne rozwikłanie stanów faktycznych nie daje żadnej pewności dobrego wyniku.

aplikant2016 napisał:
nie ma takiej możliwości, musisz być przecież bezrobotna. będąc na urlopie bezpłatnym wciąż jesteś zatrudniona. nie ma znaczenia, że nie świadczysz pracy. łatwo można by było obejść zakaz pracy, faktycznie pracując.

Wcale nie musisz być "bezrobotna" jak to określiłaś :) Jest bardzo dużo aplikantów aplikacji ogólnej, którzy na czas jej trwania wzięli sobie urlop bezpłatny. Nie możesz w czasie aplikacji wykonywać żadnych innych czynności. Jak jesteś na urlopie bezpłatnym to ich przecież nie wykonujesz:) Razem z aplikacją możesz wykonywać tylko jakieś kwestie dydaktyczne i po uzyskaniu zgody Dyrektora KSSiP. Urlop bezpłatny jest jak najbardziej dopuszczalny :)

Z kluczem przesadzili. Samo jego przepisanie i ubranie w zdania zajęłoby sporo czasu. Zupełnie nie rozumiem natomiast rozwiązania pkt I z cywila. Gdzie w pytaniu było napisane, że trzeba omówić nie tylko przesłanki ale też czego można się domagać przy ochronie dóbr osobistych? Nie mam pojęcia jak to jest punktowane. Czytając klucz z cywila mam dobrze zrobiony kazus (oprócz złej podstawy prawnej lecz z dobrym uzasadnieniem) a myślę, że spokojnie mógłbym dostać jakieś 10 pkt.

Z karnego w zasadzie ok ale walnąłem totalną bzdurę pisząc że nie popełnił przestępstwa (nie doczytałem jakie było ograniczenie). Myślicie że obcinają punkty skoro wgl nie trzeba było tego rozważyć wg klucza?

Z admina rozwiązałem wariantowo jeśli chodzi o wstrzymanie wykonania decyzji podając argumenty za jednym i drugim rozstrzygnięciem. Koszty pisałem w ciągu ostatnich 5 min i z sensownych rzeczy napisałem tylko, że prokurator jest zwolniony.

Wyniki będą pewnie za jakieś 12 dni. Rok temu mieli 300 prac a uwinęli się w 14 dni;)

Ostatnia edycja:
HouseMD napisał:
Z karnego w zasadzie ok ale walnąłem totalną bzdurę pisząc że nie popełnił przestępstwa (nie doczytałem jakie było ograniczenie). Myślicie że obcinają punkty skoro wgl nie trzeba było tego rozważyć wg klucza?

Jak tak drobiazgowo odnosić się do klucza, to ja mam może 1/3. Nie sądzę, że tak rygorystycznie się tego trzymają.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót