Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016

• Autor wątku Autor wątku Tylko Prawo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Sama nie wiem już, jak mam się uczyć.... W 2015 wypadłam fatalnie, a o kazusach to nie wspomnę, chociaż w ich "rozwiązywaniu" to wydaje mi się, chodzi tylko częściowo o prawidłową odpowiedź- najważniejsza jest dobra argumentacja :) Nie wiem, chyba te kazusy będę tylko czytać, bo jak tu je "robić" inaczej? Zresztą, to juz nie o kazusy chodzi, ale o liczbę pkt która musi być boleśnie wyższa niż na aplikacje korporacyjne. Plusem jest to ze właściwie próg zapewnia perfekcyjne opanowanie kodeksów. Ale naprawdę perfekcyjne, bo przy 4 odpowiedziach, które wyglądają właściwie tak samo nie ma mowy o domyśleniu się czy odpowiadaniu na wyczucie.

Bez przesady. Rzadko zdarzają się pytania o szczegóły techniczne itp. Problem z testem jest taki że jest duzo materialu i wysoki prog. Nie da sie nauczyc kodeksów na pamięć.

jak myślicie, kiedy nabór zostanie ogłoszony ?
Tak sprawdzam co jakiś czas stronę MS i KSSiP - i nic :/
I nie wiem czy brać się za naukę czy nie...

Przeciez nowelizacja nawet nie weszła jeszcze w zycie (został podpis PAD), wiec nie ma czego sprawdzać..

Weszła czy nie weszła jeden kij napewno nabór w tym roku będzie. Czas zacząć naukę.

Właśnie 1. raz rzeczywiście grozi, że tego naboru może nie być.

Pewnie przedmówcy wnioskują na podstawie tego, że jest już stosunkowo późno na ogłoszenie naboru. Aczkolwiek spokojnie taki nabór można przecież jeszcze przeprowadzić. ;)

Skoro ustawa wyraźnie mówi o aplikacji ogólnej rozpoczynającej się w 2017 roku, to nabór po prostu musi byc przeprowadzony i termin jego ogłoszenia nie ma znaczenia

Ponieważ dyrektor kssip na posiedzeniach komisji mówiła, że mogą ogłosić nabór najpóźniej do 30 kwietnia, bo później nie wyrobią się do końca roku. Poza tym wieść gminna niesie, że ministerstwo postanowiło nagle przyjąć kilkadziesiąt osób na już rozpoczętą aplikację prokuratorską, ponad wyznaczony wcześniej limit (z tych osób, które nie dostały się po ogólnej), chociaż na chwilę obecną żadnego oficjalnego info nie ma. W związku z tym pojawiają się pytania czym jest to spowodowane, taka procedura nigdy wcześniej nie miała miejsca, w dodatku na taką skalę.

Chyba tydzien czy dwa po 30 kwietnia nie robi dużej różnicy...

Po 1. to nie dyrektor kssip zarządza nabór.
Po 2. ustawa jeszcze nie weszła w życie, więc na razie nie ma co ogłaszać.
Po 3. nie można przyjąć dodatkowych osób na już rozpoczętą aplikację.
Po 4. polecam przejrzenie terminów zarządzeń z ostatnich siedmiu lat.

Prorok, wkrotce sie przekonamy o jednym i drugim, moze w koncu przyznasz ze nie wiesz wszystkiego.

a ja wam mówię, że nabór będzie, a test na bank nie będzie z tego powodu zrobiony później np. koło grudnia ale polecą sobie z nami w jeszcze większe kulki i go zrobią na początku września, bo mogą :lol:

"Wieść gminna" w przeciwieństwie do Proroka niesie bardzo wiarygodne informacje w kwestii przyjęcia dodatkowych osób na już rozpoczętą w tym roku aplikację prokuratorską. Sama nie wiem na jakiej podstawie Ministerstwo zdecydowało się na taki krok (aczkolwiek nic mnie już chyba nie zdziwi w ich przypadku), ale rzeczywiście apka prokuratorska będzie poszerzona i to podobno o sporą liczbę osób z tych, którzy odpadli po ogólnej. I możecie wierzyć, lub nie, ale to jest pewne (choć ciągle jeszcze nigdzie nie ogłoszone) info.

jak to nie ogłoszone, jest lista chyba z marca osób przyjętych na prokuratorską, są na niej dwie osoby które znam,a które odpadły po ukończeniu ogólnej w ubiegłych latach. dodam, że były dużo pod kreską, więc faktycznie musieli przyjąć wszystkich chętnych ;)

Może dlatego, że sporo osób odeszło z zawodu i trzeba w miarę szybko (czytaj 4 - 5 lat) te luki wypełnić a nie czekać kolejny rok? Moim zdaniem nabór będzie i to z większą pulą miejsc.

Anika, mówisz o czymś zupełnie innym. Wyniki z ogólnej ważne są przez 3 kolejne lata w perspektywie naboru na specjalistyczne i te osoby, o których wspomniałaś pewnie dostały się w ten sposób, dlatego były na tej oficjalnej liście osób przyjętych na prokuratorską. Teraz natomiast, już 2 miesiące po rozpoczęciu tej aplikacji prokuratorskiej Ministerstwo postanowiło ją poszerzyć o kilkadziesiąt dodatkowych osób. A więc jeszcze spoza osób z tej listy marcowej. I ten fakt jak na razie nigdzie nie znalazł się w żadnym ogłoszeniu.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót