Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016

• Autor wątku Autor wątku Tylko Prawo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nie mogę po raz kolejny podejść do aplikacji ogólnej.
Oto treść pisma -odpowiedzi na mail, jakie dostałem z KSSiP na ten temat:

"W odpowiedzi na Pana zapytanie informuję, że zgodnie z art. 27 ust. 1 ukssip w związku z art. 19 ust. 2 ustawy z dnia 9 kwietnia 2015 r. o zmianie ustawy o Krajowej Szkole Sadownictwa i Prokuratury oraz niektórych innych ustaw, osoba która ukończyła aplikację ogólną może złożyć wniosek o umieszczenie na liście klasyfikacyjnej aplikantów, o której mowa w art. 26 ust. 2 ukssip, także w kolejnych latach szkoleniowych, nie później niż w terminie trzech lat od dnia ukończenia przez nią aplikacji ogólnej. Uprawnienie to wyłącza możliwość skutecznego wnioskowania - w tym terminie – o ponowne dopuszczenie do procedury konkursowej w sprawie przyjęcia na aplikację ogólną z powodu braku interesu prawnego."

Mogę spróbować ewentualnie w styczniu 2017 r. złożyć wniosek o dostanie się na aplikacje prokuratorską, w trybie po a.o.

Ja przez te cyrki zastanawiam się, czy w ogóle będę podchodzić w tym roku. Trafiłam do świetnego sądu na asa i naprawdę wiele się przez te kilka miesięcy nauczyłam i ciągle uczę. Teraz pracuję w cywilnym, ale nie ma żadnego problemu z przeniesieniem się do innego wydziału. Kasa też nie jest jakaś tragiczna, więcej niż proponują na ogólnej i później na prok/sędz, nie ma tego ciśnienia, o którym piszą osoby na a.o.
Zastanawiam się, czy nie dać sobie na wstrzymanie. Przez to, że nie wiadomo co z naborem w tym roku nie zaczęłam się jeszcze uczyć, a z racji tego, że pracuję ciężko będzie wszystko przerobić, jeśli im strzeli do głowy jakiś październikowy termin.

mkwm napisał:
Rozumiem, że dopiero ew. po trzech latach mógłbyś podchodzić do a.o.?

Tak. A wtedy to ja już będę bliżej przystąpienia do egzaminu końcowego (w moim wypadku przepisu przewidują cztery lata wymaganego stażu jako as proka, z uwagi na bycie po ao)

Termin październikowy naboru jest raczej niemożliwy. Zarządzą go tak późno że będzie on zapewne, tak jak w ubiegłym roku, w listopadzie i grudniu (czyli praktycznie w ostatnim możliwym terminie)

nie rozumiem oburzenia, nomen omen biorąc pod uwagę rozliczne narzekania na czasami krzywdzące oceny komisji sprawdzianowych, jednak jakaś sprawiedliwość jest. i jeszcze raz podkreślę, skoro rozszerza się nabór już w tym roku, to tym bardziej ten nabór będzie płynął szerszym strumieniem w najbliższych latach. więc nie pier****ć.

krzychszp napisał:
Termin październikowy naboru jest raczej niemożliwy. Zarządzą go tak późno że będzie on zapewne, tak jak w ubiegłym roku, w listopadzie i grudniu (czyli praktycznie w ostatnim możliwym terminie)

I pomyśleć, że kiedyś egzamin był w lipcu (bodaj w 2009 r.)

Ustawa podpisana. Jeszcze tylko DU i w najbliższych dniach możemy się spodziewać, że wszystko stanie się wreszcie jasne.

maciassss napisał:
nie rozumiem oburzenia, nomen omen biorąc pod uwagę rozliczne narzekania na czasami krzywdzące oceny komisji sprawdzianowych, jednak jakaś sprawiedliwość jest. i jeszcze raz podkreślę, skoro rozszerza się nabór już w tym roku, to tym bardziej ten nabór będzie płynął szerszym strumieniem w najbliższych latach. więc nie pier****ć.

Jeśli już to Ty pier*****z :)

Jaka sprawiedliwość? Taka, że przyjęto wszystkich, także z tych z rażąco niskimi wynikami? Czy taka sprawiedliwość, że obecny rocznik ogólnej ma w zasadzie pewne aplikacje specjalistyczne bez względu na osiągnięty wynik? Czy może sprawiedliwość wobec osób, które nie składały wniosku o przyjęcie zważywszy na ustalony limit 160 miejsc?

Nie przeczę, że zdarzały się kontrowersyjne decyzje komisji sprawdzianiowych. Sam kilkukrotnie zaskoczony byłem proponowanymi rozwiązaniami czy kryteriami ocen, ale nie uważam, żeby wpuszczanie wszystkich jak leci na specki było wyrazem wspaniałomyślności i sprawiedliwości.

I żeby nie było, ja dostałem się na spec w pierwszym limicie. I nie twierdzę, że dzieje się tragedia, ale nazywanie tego rozwiązania sprawiedliwym jest sporym nadużyciem, skoro innych tutaj pouczasz ;) Swoją drogą jestem ciekaw czy się znamy, coś wydaje mi się, że tak, więc szkoda ten spór kontynuować ;)

Ostatnia edycja:
stoper, to do którego miejsca ludzie się dostali? chodzi mi o listę kwalifikacyjną. Bo wiem, ze 32 osoby zostały przyjęte.

Nie zrozumieliśmy się. Chodzi mi o miejsce na liście tej ostatniej 32 osoby przyjętej.

Poniżej 200 zeszli na pewno (potwierdzone info). Nie wszyscy skorzystali z "oferty" a część osób jest w sytuacji takiej jak Iversen. Btw, Iversen, byłeś w ogóle na liście klasyfikacyjnej?

Prorok P, nie pytałem Ciebie, tylko Iversena, który napisał, że nie złożył wniosku o przyjęcie na aplikację, a nie to czy był na liście. To chyba dwie różne rzeczy. Moje pytanie wynika z mojej niewiedzy, nie wiem czy na liście jest się z automatu przez 3 lata czy o to też trzeba wnosić.

Widać, kolegę Proroka bardzo drażni, że nie miał wcześniej racji, a jego prawdy objawione m.in. o tym, że nie można uzupełnić naboru okazały się nieprawdą. Naprawdę, swoimi wypowiedziami nic tu nie wnosisz.

Nie, nie jest się z automatu.

Nadal podtrzymuję, że brak jest podstawy prawnej dla takiego działania. Wskaż proszę podstawę.

Ostatnia edycja:
Ty musisz coś napisać, bo nie wytrzymasz, nie? Żebyś jeszcze pisał coś z sensem. Skoro nie jest się na liście z automatu, to to są dwie różne rzeczy, czyli 2 oddzielne wnioski.
Z ustawy o kssip przed nowelą z 2015 r.:

Art. 27.
1. Osoba, która ukończyła aplikację ogólną może złożyć wniosek o umieszczenie na liście klasyfikacyjnej aplikantów, o której mowa w art. 26 ust. 2, także w kolejnych latach szkoleniowych, nie później niż w terminie 3 lat od dnia ukończenia przez nią aplikacji ogólnej. W takim przypadku podstawą ustalenia kolejności umieszczenia na liście jest liczba punktów uzyskanych w trakcie ukończonej przez nią aplikacji ogólnej.
2. Wniosek składa się do Dyrektora Krajowej Szkoły nie później niż do dnia ukończenia aplikacji ogólnej w danym roku.

Art. 28.
1. Osoba, która ukończyła aplikację ogólną oraz spełnia kryteria określone w art. 22 pkt 1-4, może, w terminie 14 dni od dnia ogłoszenia w Biuletynie Informacji Publicznej listy klasyfikacyjnej aplikantów, o której mowa w art. 26 ust. 2, złożyć do Dyrektora Krajowej Szkoły wniosek o kontynuowanie szkolenia na aplikacji sędziowskiej lub prokuratorskiej albo o zatrudnienie na stanowisku asystenta sędziego

Zatem moje pytanie do Iversena pozostaje aktualne, byłeś na liście klasyfikacyjnej, czy nie złożyłeś również 1. wniosku?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót