Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016

• Autor wątku Autor wątku Tylko Prawo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Godzina rozpoczecia konkursu jak i godziny rejestracji określone zostaną w informacji Przewodniczacego komisji konkursowej nie później niż na 14 dni przed data egzaminu. Na chwile obecna brak takiej informacji.

Gruuuuuba napisał:
Znana jest już godzina egzaminu ?
Bo chciałabym sobie bilet kupić :)

W ostatnich 5 latach egzamin rozpoczynał się o 10 a kończył o 13, więc podejrzewam że w tym rok będzie podobnie. Z kolei rejestracja zazwyczaj trwa od 7:45 do 9:30.

TatarKrymski napisał:
Osobiście przerabiam "drobne" ustawy - sumarycznie jest z nich dużo punktów. Jedyne co odpuszczam, to prawo międzynarodowe, za dużo tego, za mały zysk, lepiej się tego nauczyć z jakiegoś opracowania niż z tekstów umów i traktatów (nawiasem mówiąc, bardzo nisko oceniam jakość polskich wersji językowych traktatów międzynarodowych). [/FONT]

O jakich "drobnych" ustawach mówisz? Pomijając prawo międzynarodowe, z innych drobnych ustaw pytania trafiały się incydentalnie, więc skąd dużo punktów?

Zauważyłam tendencję na zmniejszanie pytań z ustaw szczególnych, jeszcze kilka lat temu było ich dość sporo, a w tamtym roku trafiły się tylko dwa pytania - o samorządzie gminnym i SN (pomijając np. swobodę gosp., prokuraturę itp, z których pytania padają co roku). Z kolei dwa lata temu były to trzy pytania - dwa z ordynacji podatkowej i jedno z ustawy o umowach międzynarodowych.

Lipstick napisał:
O jakich "drobnych" ustawach mówisz? Pomijając prawo międzynarodowe, z innych drobnych ustaw pytania trafiały się incydentalnie, więc skąd dużo punktów?

Zauważyłam tendencję na zmniejszanie pytań z ustaw szczególnych, jeszcze kilka lat temu było ich dość sporo, a w tamtym roku trafiły się tylko dwa pytania - o samorządzie gminnym i SN (pomijając np. swobodę gosp., prokuraturę itp, z których pytania padają co roku). Z kolei dwa lata temu były to trzy pytania - dwa z ordynacji podatkowej i jedno z ustawy o umowach międzynarodowych.

Wydaje mi się, że tego typu kalkulacja, w sytuacji gdy wskazanym jest osiągnięcie na teście co najmniej 135, może być zgubna. Owszem, na ogólnej ok. 130 pytań będzie z kodeksów, niemniej jednak trzeba mieć na uwadze, że pytania będą sformułowane inaczej niż na teście radcowskim, vide 4 warianty+ ewentualne odpowiedzi często są do siebie bardzo podobne.

Ostatnia edycja:
Zacząłem czytać jeszcze raz kodeksy i.... daję sobie spokój. Jednokrotna lektura nie pozwoli wychwycić niuansów, których nie mam w notatkach. Myślę, że trzeba teraz do tematu podejść spokojnie, tj. tylko powtarzać i nie przemęczać się.
Wydaje mi się, że test w tym roku może być trochę łatwiejszy. W roku ubiegłym próg 120 pkt osiągnęło tylko ok. 305 osób. Pewnie w tym roku, żeby zwiększyć nieco konkurencję na drugim etapie, zrobią tak, żeby te 400 osób przeszło dalej.

@ pick and roll

Kwestia strategii. Ja np. odpuściłem całkowicie spółkę akcyjną z której pojawi się na 99% 1 pytanie zaś sama część ksh dt SA to kilkadziesiąt stron samych zawiłych konstrukcji i terminów, dodatkowo mylących w stosunku do sp. zoo. Nie da się nauczyć wszystkiego;)

Robicie już coś na kazusy?

Ostatnia edycja:
Według mnie teraz na kazusy szkoda czasu, zwłaszcza przy tak dużym odstępie między etapami

W pełni podzielam stanowisko jak wyżej tym bardziej ze zadania w ramach pracy pisemnej sa konstruowane wprost pod konkretne przepisy. A te 4 tygodnie warto poświecić na powtorke m.in. KC KPC KK KPK.

Poprawcie mnie, ale czy do drugiego etapu przechodzi dokładnie 2x220, tak?

A ja mam pytanie z zupełnie innej beczki.

Będę pierwszy raz w Warszawie i zastanawiam się czy ktoś z was kto też odwiedza ją pierwszy raz albo będzie mieć czas po egzaminie chciałby się wybrać na zwiedzanie. Mam na myśli coś a la pałac kultury czy może starówka i obiad jakiś? W grupie zawsze raźniej niż samemu w razie zgubienia się ^^''

Holmes10 napisał:
trzeba jednak czekac, az sie pojawi konkurs, i jeszcze go pozniej wygrac :P

Dlatego najlepiej jeszcze przed ogólną sprawdzać czy nie ma konkursów na asystenta.

Ja rok temu popełniłam ten błąd - zaczęłam się interesować konkursami dopiero po I etapie konkursu na ogólną i okazało się, że przegapiłam np. 1 dzień na wysłanie papierów. W większych miejscowościach i tak cała procedura rekrutacji na stanowisko asystenta trwa dość długo, bo zwykle jest sporo chętnych. Do tego czasu będzie wiadomo czy udało się dostać na ogólną czy nie :)

W moim przypadku na szczęście zaraz po II etapie pojawiło się ogłoszenie, więc nie musiałam czekać zbyt długo na robotę :) swoją drogą to dzięki uczeniu się do aplikacji wymiotłam na teście na asa i dostałam max punktów ;) więc jak ktoś się nie dostanie na ogólną i nie wie co ze sobą zrobić to polecam startowanie na stanowisko asystenta (czy to sędziego czy prokuratora).

Ja tam idę na adwokacką a za rok pewnie spróbuję raz jeszcze;) Niestety mam 23 lata i nie mogę startować w konkursach asystenckich;/

Póki co cały czas próbuję wejść w rytm powtórek. Powtarzacie ostro czy raczej mniej a systematycznie? Planuję max 2 razy powtórzyć przynajmniej kodeksy.

Ja robię teraz tak, że w tygodniu po pracy czytam sobie kodeksy (ale tak na spokojnie, bez spiny) i robię testy, a w weekendy ryję od rana do wieczora ustawy, których jeszcze nie zrobiłam albo zrobiłam, ale niewiele z nich pamiętam :)

ministra napisał:
A ja mam pytanie z zupełnie innej beczki.

Będę pierwszy raz w Warszawie i zastanawiam się czy ktoś z was kto też odwiedza ją pierwszy raz albo będzie mieć czas po egzaminie chciałby się wybrać na zwiedzanie. Mam na myśli coś a la pałac kultury czy może starówka i obiad jakiś? W grupie zawsze raźniej niż samemu w razie zgubienia się ^^''

Ja znam Warszawę dosyć dobrze, zatem jak coś to można wybrać się do miasta po egzaminie

upioryrewolucji napisał:
Ja znam Warszawę dosyć dobrze, zatem jak coś to można wybrać się do miasta po egzaminie
tyle że odradzam zwiedzanie ,,pałacu wiecznej przyjazni,,:D

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót