Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016

• Autor wątku Autor wątku Tylko Prawo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Napisałam ci wiadomość na prywatnych wiadomościach :D

Ostatnia edycja:
To smutne że tyle osób walczy o słabo płatny etat asystenta prokuratora lub sędziego.A z wami walczy wielu nowo upieczonych adwokatów i radców prawnych.No ale jak się wybrało takie studia , to się ma co ma.

Merfinek napisał:
To smutne że tyle osób walczy o słabo płatny etat asystenta prokuratora lub sędziego.A z wami walczy wielu nowo upieczonych adwokatów i radców prawnych.No ale jak się wybrało takie studia , to się ma co ma.
Co oznacza "słabo płatny" w większym mieście ?

Gruuuuuba napisał:
Co oznacza "słabo płatny" w większym mieście ?

ignoruj Merfinka, to taki smętny troll tego forum, który chodzi i narzeka, że znowu w życiu mu nie wyszło :)

Roedel pracuje jako asystent za 2000 złotych ale się cieszy bo to jej osiągnięcie życiowe.
Zresztą jak większości absolwentów prawa.
Ciekawe czy jeszcze pada przed sędziami na kolana że w ogóle może pracować.:D

Już Ci w innym wątku swego czasu napisałem Merfinek, że to że jesteś najwyraźniej frajerem i nieudacznikiem życiowym, nie przekłada się na innych absolwentów. Choćbyś skończył Harvard to i tak byś narzekał i zwalał na studia swoją niezaradność życiową. Daj sobie spokój i wypowiadaj się z łaski swojej w innym wątku bo ten akurat służy ludziom, którzy wiedzą czego chcą i do tego dążą. Aż strach pomyśleć przed kim Ty padasz na kolana w pracy, o ile wgl ją masz.

Tak a ty wiesz kim ja jestem.
Napisałem jaki jest los absolwentów prawa i ile zarabiają ale najwyraźniej dla ciebie zarobki rzędu 2000 pln. a może i mniejsze są ok.
Aha a co się tyczy absolwentów medycyny to prawie każdy z nich od kilku lat ma zapewniony staż nie mają go tylko ci którzy uparli się na rzadką specjalizację.Lekarz medycyny może po za tym dostać świetną i dobrze płatną pracę za granicą a prawnik tylko na zmywaku.
Nie zwalam na żadną niezaradność życiową tylko stwierdzam że praca za 2000 pln do końca życia bez perspektyw jest dla mnie bez sensu.
Większość absolwentów prawa zarabia mniej niż zwykły policjant.

Ostatnia edycja:
Skoro nie rozróżniasz stażu od rezydentury to dyskusja z Tb nie ma sensu bo jesteś zwyczajnym ignorantem o miernej wiedzy o życiu:confused:
Może po prostu masz zbyt wielkie mniemanie o studiach prawniczych. Osobiście mógłbym być policjantem i nie traktowałbym tego jako ujmy na honorze.

Ostatnia edycja:
Rozróżniam rezydenturę od stażu.Właśnie o nią mi chodziło.
A tak na marginesie myślał ktoś o zostaniu BHP-owcem.
Pracy sporo, jak kogoś interesuje prawo ochrony pracy , praca w sam raz.

Ostatnia edycja:
Musisz być naprawdę rozczarowany wyborem studiów, cóż - trzeba było myśleć zanim złożyłeś papiery na prawo i postanowiłeś je skończyć. To jak się ma sytuacja prawników i dochodzenie do zawodu w Polsce jest wiadome od kilku(dziesięciu lat).

I nie, nie pracuję za 2000 zł :D

Merfinek, pochwal się w takim razie czym Ty się zajmujesz ? I jakie masz z tego dochody skoro tak wszystkich krytykujesz ?

Merfinek napisał:
Tak a ty wiesz kim ja jestem.
Napisałem jaki jest los absolwentów prawa i ile zarabiają ale najwyraźniej dla ciebie zarobki rzędu 2000 pln. a może i mniejsze są ok.
Aha a co się tyczy absolwentów medycyny to prawie każdy z nich od kilku lat ma zapewniony staż nie mają go tylko ci którzy uparli się na rzadką specjalizację.Lekarz medycyny może po za tym dostać świetną i dobrze płatną pracę za granicą a prawnik tylko na zmywaku.
Nie zwalam na żadną niezaradność życiową tylko stwierdzam że praca za 2000 pln do końca życia bez perspektyw jest dla mnie bez sensu.
Większość absolwentów prawa zarabia mniej niż zwykły policjant.

okrutnie, byc moze w znacznej czesci prawdziwie, ale trzeba zaznaczyc, ze nie do konca to prawda. Sa osoby, ktore mimo wszystko sie wybijaja. Dla kazdego jest gdzies miejsce, a zarobki rzedu 2000zl na poczatek to przeciez nie jest zle. Lepiej jest zaczac od takich zarobkow, to sie i szacunku do innych ludzi nabierze :-)

Mam pytanie do osób, które dostały się na aplikację korporacyjną. Powiedzcie mi, czy już szukacie potencjalnego patrona na wypadek gdyby nie powiodło się na egzaminie, czy na razie się tym nie przejmujecie?

Ile będzie wynosić w tym roku stypendium na I roku aplikacji ogólnej ( netto/brutto). Proszę o wyrozumiałość, jeżeli ten temat był już gdzieś poruszany- jestem nowy ! :)

spokoloko123 napisał:
Mam pytanie do osób, które dostały się na aplikację korporacyjną. Powiedzcie mi, czy już szukacie potencjalnego patrona na wypadek gdyby nie powiodło się na egzaminie, czy na razie się tym nie przejmujecie?

Też się nad tym zastanawiam właśnie... Bo po terminach I/II etapu na ogólną to tak naprawdę nie będzie już czego szukać, bo wszyscy, którzy się podostawali już zajmą miejsca.

Pawka24: Co z tego, że jesteś nowy, startujesz na ogólną, a nawet nie chce Ci się w ustawę zerknąć, ewentualnie poszukać w internecie...? O ile dobrze pamiętam chyba 3300 brutto, czyli wychodzi około 2650 zł netto, o ileś tam zł jest mniej jeżeli ktoś korzysta z domu aplikanta. Ale jak mówię, to takie "mniej więcej", dokładnie nie pamiętam.

Lipstick napisał:
Też się nad tym zastanawiam właśnie... Bo po terminach I/II etapu na ogólną to tak naprawdę nie będzie już czego szukać, bo wszyscy, którzy się podostawali już zajmą miejsca.

Też jestem tego zdania. Z drugiej strony trochę się obawiam, jak na tą nadgorliwość spojrzą adwokaci. Chociaż przezrony zawsze ubezpieczony:)

Ostatnia edycja:
Jak ktoś jest zainteresowany to pojawiły się godziny rejestracji i zasady konkursu

Wygląda na to, że w tym roku nie będzie można zabrać sobie arkusza.

Ale w zeszłym roku mozliwosc zabrania arkusza chyba tez nie była wypisana w tym ogłoszeniu, tak mi sie wydaje, alw moze sie mylę :P

Edit: nie mylę sie, sprawdziłam, nie było to wypisane ;)

Ostatnia edycja:
Nie, ale było napisane "...po odebraniu przez członka nadzorującego arkusza odpowiedzi i przekazaniu kandydatowi potwierdzenia odbioru pracy, kandydat niezwłocznie opuszcza budynek...", a teraz wyraźnie jest "Po odebraniu przez członka zespołu nadzorującego arkusza odpowiedzi i TESTU KONKURSOWEGO oraz przekazaniu kandydatowi potwierdzenia odbioru pracy, kandydat winien niezwłocznie opuścić salę egzaminacyjną".

Myślę jednak, że niestety nie będzie można zabrać testów :(

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót