Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016

• Autor wątku Autor wątku Tylko Prawo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
TK to zagadka, myślę że z uwagi na obecną sytuację nikt się nie spodziewa pytania z tej ustawy, ale komisja może chcieć zrobić psikusa i zapytać np ilu sędziów stanowi pełny skład TK..;p

Nie odważą się walnąc TK, ponieważ takie pytanie można podważać na miliard sposobów

Zostały ostatnie 3 dni... Aż nie chce się wierzyć. Ja wtorku nie liczę, większość dnia zejdzie mi na dojazd do Warszawy. Zresztą lepiej już ostatnie godziny niczego nie ruszać, żeby jakoś miało to szansę poukładać się w głowie. Widzę, że wszystkim udzielają się już podobne nastroje. Jak już będzie po wszystkim to poczuję ogromną ulgę :-)

Czyli jednak nawet najwięksi forumowi twardziele nie dosypiają i siedzą nocą na forum na kilka dni przed testem...

Ostatnia edycja:
kampinosek1990 napisał:
Dokładnie tak samo :|
Szczególnie kpk...właściwości zażaleń i składy doprowadzają mnie do pasji. Potem robię test i jest ok, ale mam ciągle wrażenie, że jeśli padnie pytanie sąd wł. do rozpoznania/sąd, w którego okręgu - nie odpowiem :( Tego są dziesiątki, bez żadnego klucza.
Chyba każdy z nas tak ma, nic nadzwyczajnego;)

akurat sklady to jestem w stanie wyrecytowac z kazdej procesowki :P

Tak ? Jaki sąd nie może zastosować tymcz. areszt. ?
A. sąd rejonowy, w którego okręgu prowadzi się postępowanie,
B. jakikolwiek sąd rejonowy, nawet w wypadkach niecierpiących zwłoki
C. sąd właściwy do rozpoznania sprawy
D. sąd, przed którym sprawa się toczy

250 par. 2 kpk - "sąd przed którym sprawa się toczy"
263 par. 2 kpk - "sąd właściwy do rozpoznania sprawy"

Wgl to pytanie jest dziwnie sformułowane bo dla mnie stosowanie TA to także np jego przedłuzenie.

Ponawiam pytanie jednej z osób: jak to wygląda, jeśli chodzi o temperaturę na hali? Nie jest zimno podczas pisania w garniturze?
I jeszcze jedno: raczej nie robią problemów z wniesieniem jakiegoś słodkiego batona? :)

Czy zadający owo przedziwne pytanie o TA mógłby wskazać jego źródło? No chyba ze jest ono jego autorskim pytaniem.

Według mnie to pytanie dot art 250 par.2 kpk i wtedy a contrario nie może stosować TA sąd właściwy do rozpoznania sprawy. Chociaż faktycznie ten sąd może TA przedłużac, przez co pytanie mogło by być podważane

Takie pytanie raczej nie pojawi się na egzaminie;) Wgl ja mam wrażenie, że w odróżnieniu od testów na korporacyjne, test na ogólną sprawdza wiedzę z istotnych zagadnień. Przykładowo nie wyobrażam sobie szczegółowego pytania z kasacji czy wznowienia postępowania z kpk. Tak samo z kc nie pojawiają się szczegóły np. z umowy przechowania (zresztą pojawiają się raczej tylko te powszechniejsze umowy). Gdyby test był taki jak na korporacyjne w tym roku z 4 wariantami to strach pomyśleć ile osób uzbierałoby 120 pkt.

HouseMD napisał:
Takie pytanie raczej nie pojawi się na egzaminie;) Wgl ja mam wrażenie, że w odróżnieniu od testów na korporacyjne, test na ogólną sprawdza wiedzę z istotnych zagadnień. Przykładowo nie wyobrażam sobie szczegółowego pytania z kasacji czy wznowienia postępowania z kpk. Tak samo z kc nie pojawiają się szczegóły np. z umowy przechowania (zresztą pojawiają się raczej tylko te powszechniejsze umowy). Gdyby test był taki jak na korporacyjne w tym roku z 4 wariantami to strach pomyśleć ile osób uzbierałoby 120 pkt.

Pytania na ogólną są trudniejsze, wymagające całościowej i kompleksowej znajomości przepisów, a nie tak jak jest to w przypadku korpo, czyli prostego wykucia. Ogólna to praktycznie same kodeksy, więc żeby nie było za prosto, muszą to być pytania o odpowiednim poziomie trudności. To, że nie ma pie.doletów, pod tytułem "wysokość opłaty za coś tam" nie oznacza, że jest łatwiej.

Ostatnia edycja:
Przyjąłbym właśnie argumentację krzychszp'a :) Pytanie było raczej przykładem tego, jak formułowane są pytania na ogólną, gdy z kolei na korporacyjną mielibyśmy odpowiedzi o prokuratorze nadrzędnym i bezpośrednio przeł., z góry nasuwające odpowiedź.

Pickandroll - pierdoły są, np. właśnie to wspomniane przez House'a 33 tygodnie urlopu dla ciąży trojaczej. Akurat to widziałem, ale wyobraźmy sobie ile jest podobnych kruczków. Ponadto jest egzekucja, jest międzynarodowe, w zanadrzu komisja ma meandry S.A. i właściwości kolegiów/zgromadzeń/prezesów z pusp albo te przysłowiowe Azory i Gujany z Unii, więc można wyjść z założenia, że około 10-20 pytań (czyli wszystko ponad to, co jest realnie na wyciągnięcie ręki przy dobrym obkuciu) będzie takich, na które 90% z nas nie będzie znało odpowiedzi.

Z jakiego źródła zaczerpnięte to pytanie i jaka odpowiedz wskazuje klucz bo zakladam ze takowy istnieje? Przykład konstrukcji pytań na egzamin według mnie średnio udany. Pytania muszą byc tak skonstruowane by nie było wątpliwości która odpowiedź jest prawidlowa i to jedna odpowiedz, na etapie testu nie ma miejsca na argumentację w stylu,, to zależy czy...,,.

Ostatnia edycja:
@up
W takim razie przejrzyj sobie test z zeszłego roku - pytanie nr 28, to mnie nurtuje już od dawna.
Nawiązując do Twoich obiekcji na temat mojego luźnego przykładu wystarczy wskazać, że Twoje założenia okazały się mylne.

kampinosek1990 napisał:
@up
W takim razie przejrzyj sobie test z zeszłego roku - pytanie nr 28, to mnie nurtuje już od dawna.
Nawiązując do Twoich obiekcji na temat mojego luźnego przykładu wystarczy wskazać, że Twoje założenia okazały się mylne.

Przykład pytania nr 28 pokazuje, że im chodzi o to, żeby tego egzaminu dobrze nie napisać. Ewidentnie to pytanie jest źle sformułowane, ponieważ powinno brzmieć: czego sąd nie może zamieścić w wyroku z URZĘDU.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót