Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016

• Autor wątku Autor wątku Tylko Prawo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
138/139 to według mnie spokojnie może być wynik w "top 50", jak nie lepiej. Gratulacje :)

Z sądów wojskowych, ze S.A., głupie 2 błędy przy KK i spadkach, coś tam przy KPC i PPSA. Trzeba poczekać na oficjalne wyniki bo jednak niektórych odpowiedzi nikt z nas nie jest pewny (zapis, protokół).
Ktoś wyżej pisał, że progu 120 pkt może nie przekroczyć 440 osób. Wydaje mi się to całkiem prawdopodobne bo test był nie dość że bardzo szczegółowy ale jeszcze komisja całkowicie odwróciła proporcje. Garstka pytań z KC - w por. do roku ubiegłego - przy ogromie pytań z admina. Zaledwie kilka pytań z międzynarodowego i ogromne zaskoczenie co do ilości pytań "ustrojowych".

krzychszp napisał:
138/139 to według mnie spokojnie może być wynik w "top 50", jak nie lepiej. Gratulacje :)

Obawiam się, że przy tym egzaminie wynik w granicach 135-140 to może być top 20 :)

A może ktoś spisać z czego były pytania? Mam na myśli listę ustaw. :serce:
A co do tych które się pojawiały to o ile nad TS bym się zastanowił, czy nie poczytać podczas nauki (o ile bym zdawał), choć pewnie bym to olał o tyle nie ma możliwości, bym wpadł by sięgnąć po sądy wojskowe , nie ma wuja. No ale kssip może zrobić test całkowicie według swojego widzimisie zwłaszcza że nie ma listy ustaw. No i to be honest: jak widać wszystko co ma "kodeks" w nazwie trza mieć opanowane "perfect perfect".
A z tym brakiem plomb to już nieźle...Ludzie płacą ponad 900 zł i takie numery. Wiem, że teoretycznie KSSIP może żądać za samo podejście do egzaminu coraz więcej kasy, ale ja się pytam tylko : za co?

ustrojowki: prokuratury, sadów(prawo o ustroju sadow powszechnych, adm., sadu najwyzszego, wojskowych; z prokuratorskiej chyba bylo ze 4 lub 5) Poza tym o trybunale stanu 2, o post. przed sadami administracyjnymi - wyjatkowo sporo w tym roku. dwa pytania z ustroju JST

Test faktycznie bardzo trudny , bede próbować za rok, myślicie ze bedzie nabór?

Ciężko przewidzieć co będzie za rok,może dalej nabór na ogólną, może od razu na specjalistyczne,a może brak jakiegokolwiek naboru.Wróżenie z fusów w chwili obecnej.

Test dla mnie trudny, poległem na tych pytaniach z prokuratury i admina,za mało do tego przysiadłem (pocieszałem się,że niewiele pytań z tego zwykle było),a jak się doda jakieś inne,głupie wpadkowe pomyłki to pewnie zabraknie mi z 1-2pkt do 120.

Szanowny Pan minister zapewnil, ze rzad poklada nadzieje w krajowej szkole sadownictwa i prokuratury :-) Moim zdaniem nie ma sie czym martwic. Jakas aplikacja na pewno bedzie, moga co najwyzej grzebac w jej konstrkcji. Byc moze wyeliminuja ogolna, choc moim zdaniem do tego nie doprowadza, bo ogolna jest przeznaczona w pewnym zakresie dla tych osob, ktore maja watpliwosci czy chca byc prokuratorami, czy sedziami, ale na 100 procent kssip bedzie funkcjonowal :)

U bukmacherów nigdy mi nie szło, ale postawiłbym, że zdało mniej więcej tyle osób ile w zeszłym roku.
A co polecacie na naukę kazusów? Oczywiście kazusy z lat ubiegłych przerobię. Oprócz tego mam te z arslege plus dwa zbiory kazusów do karnego z lat 2007 i 2009.

Ej a co daliście w tym pytaniu z KPA na co nie przysługuje zażalenie? Ja zaznaczyłem, że na oddalenie wniosku o powołanie biegłego. Ale się okazuje, że orzecznictwo NSA wskazuje, że na odmowe zawieszenia też nie ma? Fajnie, tylko, że w KPA nigdzie nie ma mowy o zażaleniu na oddalenie wniosku dowodowego :/

Ostatnia edycja:
147 A, roczne sprawozdania składa się Zgromadzeniu Ogólnemu ONZ
148 C, osoby wyznaczają Państwa Strony Konwencji

Dzięki :) Akurat to mam dobrze.
A kto mianował tego kogoś w UE ? Co jeszcze w ogóle było z zagranicy ?

Ostatnia edycja:
Wiesz...po radcowskiej liczyłem maks na 120. Było 133 i do końca nie wiedziałem, czy zdałem.
Mam wyjątkowo pesymistyczne nastawienie do świata :) Nie zdziwi mnie obecnie żadna liczba, na pewno źle mam chyba 8 pytań, może 9. Większość ze strzałów była celna, a było ich dużo...w tym egzotyczne terminy. Wojskowe spaprałem, w SN zaznaczyłem kolegium, ogólnie dużo strzelałem i test mi nie przypasował. Okaże się Kolego :)
Wymijająca odpowiedź stąd, że wszystko od 110 do 135 jest realne, zawsze wolę najpierw liczyć na pogrom, żeby później ewentualnie wznosić kieliszek :)

kampinosek1990 napisał:
Dzięki :) Akurat to mam dobrze.
A kto mianował tego kogoś w UE ? Co jeszcze w ogóle było z zagranicy ?

Specjalnego przedstawiciela ds. praw człowieka powołuje Rada. Było jeszcze pytanie o kadencyjność PE i o prawie petycji.

Też się zgadzam, że ten cały motyw z nieoplombowanymi arkuszami był dziwny. Ciekawe czy osoby, które się nie dostaną, złożą odwołanie powołując się na niewaważność egazminu.

wow, wszystkie dobrze :)
Liczyłem na 3 błędy a jest 0 z Europy. Czuję się jak Armia Czerwona po odbiciu Stalingradu :D

Co do plomb - pewnie będą, a wcale niepowiedziane, że bezskutecznie. To jest jakiś skandal na egzaminie tej rangi. Najpierw karty wnosi gościu z bronią długą, na salę nie można wnieść nawet aktówki, a potem...król jest nagi - stoliki jeden przy drugim, pielgrzymki do łazienek bez asysty komisji (czy była asysta?) i te plomby. Do tego zimno.
O ile cała reszta może być jedynie problemem organizacyjnym, plomby to uchybienie naprawdę grubego kalibru.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót