Książki/podręczniki/opracowania itp - tylko ten temat cz. II

• Autor wątku Autor wątku LeszsekS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Sprzedam materiały do nauki do egzaminu radcowskiego/adwokackiego
1) KPC Komentarz pod reakcją M. Manowskiej, Lexis Nexis, 2 wydanie 2013 r – 100 zł;
2) KPC Komentarz A. Zieliński, C.H. Beck, 7 wydanie 2014 r – 100 zł;
3) KPC wraz z orzecznictwem i komentarzem AD EXEMPLUM – 60 zł;
4) KC komentarz, Gniewek, C.H. Beck, 6 wydanie 2014 r – 100 zł;
5) KPK Komentarz Boratyńska, Górski, Sakowicz, C.H. Beck, 5 wydanie, 2014 r – 60 zł;
6) Kapiński, Apelacje w procesie karnym Zagadnienia praktyczne i kazusy C.H. Beck 2013 r – 30 zł;
7) Kapiński Apelacje karne zagadnienia praktyczne, akta i kazusy, 3 wydanie, 2015 r – 50 zł;
8) KK Komentarz, Mozgawa, Lex, 6 wydanie, 2014 r – 40 zł;
9) KP Komentarz, Gersdorf, Rączka, Raczkowski, Lexis Nexis, 3 wydanie, 2014 r- 80 zł;
10) Kodeks Etyki Radcy Prawnego, Komentarz Becka, 2016 r – 100 zł;

kontakt: ***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Aplikacja z aktami prawnymi

Dzień dobry,
Jestem studentem 2 roku prawa na UKSW i chciałbym zapytać o to czy możecie polecić mi jakąś aplikację na telefon z aktami prawnymi? Na Sklepie Play znalazłem aplikację PolskieUstawy za free oraz Akty prawne firmy Infor.pl? Co o nich sądzicie? Która lepsza?

Niestety chyba nie ma większego wyboru :/

Dzień dobry,
Chętnie odkupię notatki/opracowania, które pomogłyby zdać wstępny egzamin na aplikację radcowską oraz prokuratorska,
Pozdrawiam :)

RE: Aplikacja z aktami prawnymi

andrzej.ceglarski napisał:
Dzień dobry,
Jestem studentem 2 roku prawa na UKSW i chciałbym zapytać o to czy możecie polecić mi jakąś aplikację na telefon z aktami prawnymi? Na Sklepie Play znalazłem aplikację PolskieUstawy za free oraz Akty prawne firmy Infor.pl? Co o nich sądzicie? Która lepsza?

Niestety chyba nie ma większego wyboru :/

Dołączam się do pytania

Sprzedam:
- Testy na aplikację radcowską Stepaniuka, rok 2017 - delikatne ślady użytkowania, ołówkiem zaznaczone odpowiedzi dotyczące testów z Konstytucji + zaznaczone pytania nieaktualne lub z erratą zamieszczoną na testy-prawnicze - 99 zł
- Od szczegółu do ogółu - Heliosz (wyd. 8 - rok 2017) - nosi ślady użytkowania, podkreślenia ołówkiem - 50 zł.

Szukam jakiegoś opracowania, w którym zebrano autentyczne przykłady absurdalnych przestępstw wynalezionych przez totalitarne państwa w celu gnębienia ludzi niewygodnych dla reżimu, typu "działalność wywrotowa/wichrzycielska/antypaństwowa", "rozpowszechnianie nieprawdziwych informacji", "podburzanie nastrojów społecznych" itp. Chodzi mi głównie o nazwy tych przestępstw, a nie o szczegóły, które mogą być interesujące dla znawców prawa.

mnie podoba się "stawianie oporu przy aresztowaniu" :)

Jaka książka do prawa rzymskiego?

Moja Pani profesor od prawa rzymskiego podała nam dwie książki jako obowiązkowe i zastanawiam się jaką kupić. Moglibyście mi doradzić. Z góry dziękuję ;)

Prawo rzymskie : instytucje / Witold Wołodkiewicz, Maria Zabłocka. 2014
Rzymskie prawo prywatne : kompendium / Antoni Dębiński. 2011

Ps. Podała nam więcej literatury w sylabusie, jednak te są jako najważniejsze, obowiązkowe. :)

RE: Jaka książka do prawa rzymskiego?

studentka_wpia napisał:
Moja Pani profesor od prawa rzymskiego podała nam dwie książki jako obowiązkowe i zastanawiam się jaką kupić. Moglibyście mi doradzić. Z góry dziękuję ;)

Prawo rzymskie : instytucje / Witold Wołodkiewicz, Maria Zabłocka. 2014
Rzymskie prawo prywatne : kompendium / Antoni Dębiński. 2011

Ps. Podała nam więcej literatury w sylabusie, jednak te są jako najważniejsze, obowiązkowe. :)

Jak dla mnie A. Dębiński, napisana "przychylniejszym" językiem.
Porównaj sobie jeszcze książkę prof. Kuryłowicza jeżeli kiedyś wpadnie Ci w ręce.

Praca magisterska

Dzień dobry, piszę pracę magisterską pt: " Roszczenia związane z ustaniem umownego stosunku pracy" czy ktoś ma do polecenia jakieś książki w tej materii? Na razie mam kilka pozycji, ale bardziej ogólnych. Jeżeli ktoś zechce pomóc to będę bardzo wdzięczna!

Promotor uważa, że 'jest sporo literatury na ten temat'

Witam,

zgłaszam się z prośbą oraz zapytaniem czy ktoś jest w posiadaniu komentarza KPC J. Jankowski wyd. z uwzględnieniem zmian z 2016 r. tom II ? Potrzebuję w formie elektornicznej, najlepiej PDF.

Ktoś może posiada?Pilna sprawa

Pozdrawiam ;)

Znajoma prosiła, żebym zamieścił*info :)

/Egzamin zawodowy na radcę/adwokata/ Cześć, mam do sprzedania NOWE pozycje potrzebne do zdania egzaminu zawodowego w marcu 2018 roku. Niestety w tym roku nie będę podchodziła, a wszystko sobie już pokserowałam. Może komuś innemu się*przydadzą te pozycje (najnowsze wydania):

1. Egzaminy Prawnicze Ministerstwa Sprawiedliwości 2018:
a) Tom I. Akta cywilne i karne J. Ablewicz (80zł)
b) Tom II. Akta gospodarcze i administracyjne D.Kupryjańczyk (80zł)
c)Tom III. Kazusy do egzaminu adwokackiego i radcowskiego K. Gorzelnik (20zł)
d)Tom 4. Wzory pism z komentarzami. Etyka Zawodowa G. Dąbrowski(25zł)
2. Apelacja w postępowaniu cywilnym. Komentarz. Orzecznictwo. M. Manowska 2017 Wolters Kluwer(25zł)
3. Postępowanie Cywilne. Kazusy - M. Manowska Wolters Kluwer 2016(25zł)
4. Apelacje cywilne i karne. 69 wzorów pism z omówieniami S. Jaworski 2016 Beck(25zł),
5. Umowy w sprawach gospodarczych z objaśnieniami - mec. M. Okła- Anuszewska wyd. 3 z 2016 r. Beck(25zł)

Pastrami napisał:
Znajoma prosiła, żebym zamieścił*info :)

/Egzamin zawodowy na radcę/adwokata/ Cześć, mam do sprzedania NOWE pozycje potrzebne do zdania egzaminu zawodowego w marcu 2018 roku. Niestety w tym roku nie będę podchodziła, a wszystko sobie już pokserowałam. Może komuś innemu się*przydadzą te pozycje (najnowsze wydania):

2. Apelacja w postępowaniu cywilnym. Komentarz. Orzecznictwo. M. Manowska 2017 Wolters Kluwer(25zł)
4. Apelacje cywilne i karne. 69 wzorów pism z omówieniami S. Jaworski 2016 Beck(25zł),
5. Umowy w sprawach gospodarczych z objaśnieniami - mec. M. Okła- Anuszewska wyd. 3 z 2016 r. Beck(25zł)
Wysłałem wiadomość, ale masz chyba zapełnioną skrzynkę odbiorczą. Jeżeli ogłoszenie jest aktualne, jestem zainteresowany :)

Mam do sprzedania książkę Aplikacje prawnicze. Testy i komentarze w cenie 100 zł (możliwość negocjacji )

Autor: Adam Malinowski
Wydanie: 2
Rok: 2017
Wydawnictwo C.H. Beck
STAN: NOWA

Sprzedam komentarze do KC lexis nexis (tzw. zielona seria sędziowska):

1) cz. ogólna (2014) - 120 zł (cena nabycia: 200 zł)
2) prawo rzeczowe (2013) - 120 zł (cena nabycia: 200 zł)
3) część ogólna zobowiązań (2013) - 250 zł (cena nabycia: 380 zł)
4) część szczególna zobowiązań (2013) - 250 zł (cena nabycia: 380 zł)

a także

komentarz do kpk pod red. J. Skorupki z 2015r. (częściowo niekatualny ale przydatny do poszczególnych instytucji) - 100 zł (cena nabycia: 350 zł)

"Polskie postępowanie karne" Tylman Grzegorczyk (2014) - 50 zł

"Postępowanie cywilne w zarysie" Broniewski (2016) praktycznie nieużywany - 50 zł
Ceny do negocjacji na priv

Mam do sprzedania materiały z których korzystałam w zeszłym roku w trakcie przygotowań do egzaminu adwokackiego. Książki orzecznictwo aplikanta wszystkie tomy, książka do etyki, kilka książek o sporządzaniu apelacji (cywilnej, karnej) i skargi adm oraz w formie elektronicznej - egzaminy prawnicze MS i wiele innych książek i materiałów (wykłady, notatki itp)

3kana3 napisał:
Mam do sprzedania materiały z których korzystałam w zeszłym roku w trakcie przygotowań do egzaminu adwokackiego. Książki orzecznictwo aplikanta wszystkie tomy, książka do etyki, kilka książek o sporządzaniu apelacji (cywilnej, karnej) i skargi adm oraz w formie elektronicznej - egzaminy prawnicze MS i wiele innych książek i materiałów (wykłady, notatki itp)

Czy posiadasz może wydruk/ksero komentarza do KPC? Jeśli tak, to jakiego autora, które wydanie i jaka byłaby cena?

Znajoma prosiła, żebym zamieścił*info

Vique napisał:
Czy posiadasz może wydruk/ksero komentarza do KPC? Jeśli tak, to jakiego autora, które wydanie i jaka byłaby cena?

Niestety nie posiadam. Komentarze pożyczałam od znajomych adwokatów i brałam tylko na egzamin tzn nie uczyłam się z nich.

Polecane wydawnictwa - kodeksy, podręczniki do nauki na aplikacje.

Witam wszystkich!
W związku z planowanym uczeniem się kodeksów i ustaw na aplikacje mam pytanie do osób uczących się o swoje doświadczenia w tej kwestii.
Jakie wydawnictwa polecacie do uczenia się kodeksów i ustaw?
Często układ redakcyjny książki, podkreślenia i wytłuszczenia bardzo poprawiają przyswajanie wiedzy.
Ostatnio przy uczeniu się kodeksów mając wybór pomiędzy Wolters Kluwer a Od.Nowa wybrałem drugą pozycję.
Może polecacie coś innego, czego nie widziałem w księgarni.
Pozdrawiam i dziękuję za opinie.
Kazik.

Powrót