Książki/podręczniki/opracowania itp - tylko ten temat

• Autor wątku Autor wątku zapytajek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Sprzedam komplet materiałów do egzaminu radcowskiego, książki, opracowania, kazusy, skrypty, orzecznictwo, wzory pism itp. Egzamin zdałam w 2013 roku w Warszawie, większość materiałów nie jest mi już potrzebna. Zainteresowanych proszę o kontakt na priv.

witam
planuje przystapic do egzaminu adwokackiego w 2014 r. i proszę o wskazanie z jakich pozycji najlepiej przygotować się do części karnej, ponieważ jestem asystentem w wydziale cywilnym i przez to małe doświadczenie w sprawach karnych;( z góry dziękuję za pomoc

Agata_Hogata napisał:
witam
planuje przystapic do egzaminu adwokackiego w 2014 r. i proszę o wskazanie z jakich pozycji najlepiej przygotować się do części karnej, ponieważ jestem asystentem w wydziale cywilnym i przez to małe doświadczenie w sprawach karnych;( z góry dziękuję za pomoc

Tak na początek to czynności procesowe obrońcy i pełnomocnika w sprawach karnych, świeckiego, warto pozbierać po znajomych pracujących w kancach wzory pism, (zapukać do wydziału karnego i poczytać pisma, zwłaszcza apelacje), zakupić dobry komentarz do kk i kpk, skrypty warszawskie i / lub zbiory orzecznictwa becka i będzie zdane jak zostanie wszystko ze zrozumieniem przeczytane.

Jakie polecacie materiały do KPC i KC (pierwszy rok aplikacji od stycznia)?

Mam już Metodykę pracy sędziego Pietrzkowskiego, kazusy Manowskiej, komentarze do KC (oprócz spadków) Rudnickiego i Dmowskiego (2008), Czynności procesowe zawodowego pełnomocnika w sprawach cywilnych Pietrzkowskiego oraz Egzaminy prawnicze MS tom 2, kazusy, akta, opinie.

Jakie polecacie komentarze do nauki na I roku OIRP do KC, a jakie do KPC?

Witam.
Mam do sprzedania :
1. Z serii komentarze kodeksowe Becka- Kodeks Spółek Handlowych, Komentarz- Strzępka- 5 wydanie 2013 r. - nowy w folii
2. Z serii komentarze kodeksowe Becka- Kodeks postępowania administracyjnego, Komentarz- Adamiak/Borkowski- 12 wydanie, 2012 r.
3. Z serii duże komentarze Becka- Kodeks postępowania administracyjnego, Komentarz pod redakcją Wierzbowskiego, 2 wydanie, 2013 r.
4. Z serii duże komentarze Becka- Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, Komentarz pod redakcją Wierzbowskiego, 2 wydanie, 2013 r.
5. Z serii duże komentarze Becka- Kodeks Rodzinny i Opiekuńczy, Komentarz pod redakcją Pietrzykowskiego, 3 wydanie, 2013 r. - nowy w folii
6. Z serii duże komentarze Becka- Kodeks postępowania karnego, Komentarz Boratyńska, Górski, Sakowicz, Ważny, 4 wydanie, 2012 r.
7. Wielkie Komentarze Lexis Nexis - Kodeks Karny, Komentarz pod redakcją Filara, 3 wydanie, 2012 r.
8. Wzory umów i pism w działalności gospodarczej, Waldemar Podel, wydawnictwo Difin, 5 wydanie, 2011 r
9. Komentarze praktyczne Lexis Nexis- Kodeks karny skarbowy, Komentarz, Wielgolewska, Piaseczny, wydanie 1, nowa w folii
10. Apelacja w postępowaniu cywilnym- Ereciński, wydanie 3 , Lexis Nexis, 2012 r.
11. Czynności zawodowe pełnomocnika w sprawach administracyjnych i sądowoadministracyjnych, Knysiak- Molczyk, wydanie 1, Lexis Nexis 2011 r.

Wszystkie pozycje w idealnym stanie (niektóre wykorzystane raz, niektóre wcale). Zainteresowanych proszę o kontakt kkubitek@wp.pl, ceny do uzgodnienia. Przy większym zakupie dołożę skrypty warszawskie gratis. Odbiór osobisty możliwy w Warszawie.
Kasia0006 jest on-line Raportuj zły post Odpowiedź z cytowaniem

Najlepsze książki - nie kodeksy

Witam, chcę się nauczyć prawa w przystępny sposób,zależy mi najbardziej na prawie cywilnym, prawach konsumenta. Czytając kodeksy nie wiem o co chodzi w ogóle jakie książki polecacie? Najlepiej z diagramami.

Proszę o pomoc.

RE: Najlepsze książki - nie kodeksy

Książki akademickie są najlepsze na początek. Z cywilnego zwłaszcza część ogólna i prawo zobowiązań, obie najlepiej autorstwa Radwańskiego bo są dość przystępne, nawet dla laika (choć może wcześniej wypada jakieś podstawy prawoznawstwa poznać).

Sprzedam książki:
1.testy Stepaniuka aplikacja adwokacka 2012- nowa, parę zakreśleń ołówkiem- cena 125 zł
3. Metodyka pracy sędziego w sprawach cywilnych. H. Pietrzykowski.wydanie 5, 2011 rok, nowa- cena 100 zł
5. Prawo Spółek Handlowych. Seria Plansze Becka. Tomasz Sadurski, Warszawa 2012- 40 zł (książka nowa, jedynie posiada parę podkreśleń)
6.Kodeks postępowania administracyjnego. Orzecznictwo (Zbiory Orzecznictwa Becka), wydanie 2011, książka nowa-70 zł
8. Komentarz o KC, Dmowski, Rudnicki, wydanie 6, rok 2004- cena 40 zł, książka nieużywana
9.Komentarz. Kodeks postępowania administracyjnego. Piotr Przybysz. Wydanie 4. Warszawa 2007, książka jak nowa- 50 zł
10. skryty warszawskie, karne część ogólna i szczególna, kpc, cywilne stan prawny: 28.08.2012, skrypty nieużywane, cena 290 zł
11.Prawo Cywilne, Orzecznictwo Becka Tom I, II, III, nowe-240 zł
12. Kodeks Postępowania Karnego, Orzecznictwo Becka Tom I, II, nowe- 230 zł

kontakt kasiazsuch@interia.pl

a co byście polecili dla osoby, która nie studiuje prawa, a chciałaby się ,,trochę'' w tym rozeznać? Wiadomo, że nieznajomość prawa szkodzi i moim zdaniem każdy obywatel powinien w jakimś stopniu prawo znać. Znacie jakieś książki dla ludzi nie obytych w tym temacie?

Mam pytanie dotyczące komentarzy do p. cywilnego - otóż nie stać mnie na zakup nowego komentarza - teraz uczę się na roku zobowiązań i chciałem sie zapytać czy wydanie z poprzednich lat (tak do kilku lat wcześniej) bedą w większości materii aktualne ? Moze zapytam tak - przed jaką datą nie kupować komentarza - kiedy była duża aktualizacja kc?
Dzięki za odpowiedz.

Witam, mam do sprzedania komentarze:
- 2 tomy komentarza do ksh aut. A. Kidyba, wydanie IX, rok wydania 2013r., Wolters Kluwer, stan idealny - 210zł,
- Komentarz do kpk aut. W. Grzeszczyk, wydanie IX, rok wydania 2012, LexisNexis - stan idealny - 120zł,
- Komentarz do kk pod red. T. Bojarskiego, wydanie IV, LexisNexis, posiada nieznaczne ślady używania (nieco zerwana okładka) - 100zł,
- Komentarz do kpa aut. B. Adamiak/J.Borkowski, wydanie 11, C.H.BECK, stan bardzo dobry, 130zł
Mam również do sprzedania liczne materiały przydatne przy nauce do egzaminu adwokackiego/radcowskiego, metodyki, kazusy, wzory itp. Odbiór osobisty możliwy w Zabrzu lub Gliwicach. Zainteresowanych proszę o kontakt m_hari@o2.pl.

Michal P. napisał:
Mam pytanie dotyczące komentarzy do p. cywilnego - otóż nie stać mnie na zakup nowego komentarza - teraz uczę się na roku zobowiązań i chciałem sie zapytać czy wydanie z poprzednich lat (tak do kilku lat wcześniej) bedą w większości materii aktualne ? Moze zapytam tak - przed jaką datą nie kupować komentarza - kiedy była duża aktualizacja kc?
Dzięki za odpowiedz.

Ponawiam pytanie- pilnie potrzebuje odpowiedzi.

Kupię skrypty warszawskie w oprawie. Komplet lub tylko część cywilną (materialną i proceduralną). Kontakt priv.

Witam,
sprzedam materiały, z których przygotowywałam się do egzamin radcowskiego 2013:
- monografie
- opracowania
- wzory
- kazusy
- skrypty
cena: 200 zł, możliwy odbiór osobisty w Rybniku lub Gliwicach

więcej info na priv

Sprzedam:

Katarzyna Czajkowska-Matosiuk - Aplikacje prawnicze w pytaniach i odpowiedziach. Wydanie 6. 2012 r. - wszystkie trzy tomy - stan bdb, bez podkreśleń, normalne ślady użytkowania, cena 60 zł

Aneta Heliosz - Aplikacja od ogółu do szczegółu. Akty normatywne w pigułce. Wydanie 3. 2012 r. - stan db, częściowe podkreślenia, normalne ślady użytkowania, cena 15 zł

Skrypty Becka - Wymowa prawnicza - 3. wydanie - stan bdb, cena 15 zł

Możliwy odbiór osobisty w Opolu.

Kontakt na priv.

Dobra książka

hej:)
czy mógłby mi ktoś polecić dobrą książkę, dot. umiejętności pisania gloss i opinii prawnych?

Hej, jeśli ktoś byłby zainteresowany zakupem materiałów z kursu przygotowującego do egzaminu końcowego po aplikacji zapraszam na priv. W kursie uczestniczyłam w zeszłym roku, egzamin zdałam bez problemów a zbyt dużej praktyki też nie miałam.
ps. mam też do sprzedania "czynności pełnomocnika w sprawach cywilnych" nowe zafoliowane, dostałam w prezencie a mam już dwa wydania więc chętnie troche taniej odsprzedam. Jestem z Łodzi choć wysyłka to też nie problem.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót