A
Allegroo
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 30
- Autor Autor
Zapoznajcie się Państwo z ta aukcją i napiszcie co myślicie
LINK Z ALLEGRO
LINK Z ALLEGRO
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
donlukas napisał:jak dla mnie to rzecz oznaczona co do torzsamosci ale to tylko moje zdanie
pudica napisał:Kiedyś była dosyć głośna sprawa, pewna Pani kupiła na allegro łódkę, czy motorówkę za 1 zł (słownie jeden złoty ), oczywiście łódka była warta wiele więcej, więc sprzedawca nie chciał jej sprzedać powołując się na błąd. Sprawa trafiła do Sądu, oczywiście kupujący wygrał tę sprawę...![]()
Allegroo napisał:"Oznaczona co do tożsamości" nie mogę zrozumieć tego sformułowania. Mogę liczyć na "proste" wytłumaczenie?
Ok, już sobie znalazłem wytłumaczenie w googlach
Cytat:
"Jeżeli chcemy np. kupić jakikolwiek samochód bez wskazywania jego cech indywidualnych, będzie on rzeczą oznaczoną co do gatunku. Gdy jednak będziemy chcieli kupić dokładnie oznaczony samochód, np. przez wskazanie jego numeru rejestracyjnego lub numeru silnika, to rzecz taka będzie oznaczona co do tożsamości."
Czyli ten telefon jest oznaczony co do tożsamości bo w aukcji podane są wszystkie jego parametry itd. tak?
cedwah napisał:Krótko rzecz ujmując, własność rzeczy np. oznaczonej indywidualnym numerem (OCDT) przechodzi na nabywcę już w chwili podpisania umowy, a własność rzeczy nieposiadającej żadnych cech indywidualnych (OCDG) przechodzi na nabywcę dopiero w momencie przeniesienia jej posiadania (fizycznego wydania nabywcy).
Telefon ma indywidualne cechy, numer IMEI, kartę gwarancyjną z datą, ale też cechy fizyczne (drobne uszkodzenia), za pomocą których można go zidentyfikować na podstawie zamieszczonych na Allegro zdjęć. Zgadzacie się z tym?
Ale to była licytacja a nie "kup teraz".pudica napisał:Kiedyś była dosyć głośna sprawa, pewna Pani kupiła na allegro łódkę, czy motorówkę za 1 zł (słownie jeden złoty ), oczywiście łódka była warta wiele więcej, więc sprzedawca nie chciał jej sprzedać powołując się na błąd. Sprawa trafiła do Sądu, oczywiście kupujący wygrał tę sprawę...![]()