Kupiony towar na Allegro za 1zł

• Autor wątku Autor wątku Allegroo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
jak dla mnie to rzecz oznaczona co do torzsamosci ale to tylko moje zdanie

Kiedyś była dosyć głośna sprawa, pewna Pani kupiła na allegro łódkę, czy motorówkę za 1 zł (słownie jeden złoty ), oczywiście łódka była warta wiele więcej, więc sprzedawca nie chciał jej sprzedać powołując się na błąd. Sprawa trafiła do Sądu, oczywiście kupujący wygrał tę sprawę... :)

donlukas napisał:
jak dla mnie to rzecz oznaczona co do torzsamosci ale to tylko moje zdanie

Nie rozumiem, możesz wyjaśnić szerzej o co Ci chodzi?

Wydaje mi się że skoro gwarancja jest to ta gwarancja na jakieś dane i nr IMEI czy coś jest podbita...

Ostatnia edycja:
chodzi mi oto że to czy rzecz jest oznaczona co do torzsamosci czy gatunku ma decydujące znaczenie czy umowa sprzedaży została zawarta a Ty jestes już włascicielem.. (patrz to co napisałem wczesniej)

Nie bardzo dalej rozumiem, może nie jestem aż tak kapujący w sprawach prawnych :)

"bo przeniesienie własnosci rzeczy oznaczonej co do torzsamosci nastepuje z chwila zawarcia umowy (tzn że juz wtedy stajesz sie włascicielem mimo ze nie jesteś jeszcze w posiadaniu danej rzeczy) a rzeczy oznaczonej co do gatunku z chwilą wydania rzeczy nabywcy. ( tzn że mimo zawarcia umowy sprzedaży Ty staniejsz sie włascicielem dopiero z chwila objecia w posiadanie przedmiotu sprzedaży bo wydanie przedmiotu jest konstytutywna przesłanka nabycia własnosci rzeczy oznaczonej co do gatunku oraz rzeczy przyszłej)

W tej chwili ucze sie do egz i nie mam juz czasu sprawdzac wkodeksie tego co pisze dlatego dobrze by było gdyby ktos mądrzejszy mógł potwierdzic ew zaprzeczyc moim wywodom :)

Hehe no dzięki, więc czekam na wypowiedź "kogoś mądrzejszego" czy w chwili kupienia towaru choć jeszcze go nie mam stałem się właścicielem tego towaru? Bo wydaje mi się że kupno na Allegro.pl jest wiążące i co za tym idzie w chwili kliknięcia w "KUP TERAZ" to ja stałem się właścicielem danego towaru tak?

dokładnie ale pod warunkiem że przedmiotem sprzedaży była rzecz oznaczona co do torzsamosci ! i według mnie ten telefon jest taka rzeczą ale to moja subiektywna ocena

"Oznaczona co do tożsamości" nie mogę zrozumieć tego sformułowania. Mogę liczyć na "proste" wytłumaczenie? ;)

Ok, już sobie znalazłem wytłumaczenie w googlach :)

Cytat:
"Jeżeli chcemy np. kupić jakikolwiek samochód bez wskazywania jego cech indywidualnych, będzie on rzeczą oznaczoną co do gatunku. Gdy jednak będziemy chcieli kupić dokładnie oznaczony samochód, np. przez wskazanie jego numeru rejestracyjnego lub numeru silnika, to rzecz taka będzie oznaczona co do tożsamości."

Czyli ten telefon jest oznaczony co do tożsamości bo w aukcji podane są wszystkie jego parametry itd. tak?

Ostatnia edycja:
pudica napisał:
Kiedyś była dosyć głośna sprawa, pewna Pani kupiła na allegro łódkę, czy motorówkę za 1 zł (słownie jeden złoty ), oczywiście łódka była warta wiele więcej, więc sprzedawca nie chciał jej sprzedać powołując się na błąd. Sprawa trafiła do Sądu, oczywiście kupujący wygrał tę sprawę... :)

Nie kupiła za 1 zł - była ugoda na wyższą kwotę.

sorry pwonienem dokldaniej formułować wypowiedzi ale dla mnie po 4 latach prawa juz takie sformuowania sa oczywista oczywistoscią :)

Według mnie ten telefon jest oznaczony co do torzsamosci ze wzgledu na podanie okresu gwarancji itp. bo inne parametry maja tez inne telefony z tego modelu ale to moja subiektywna ocena

cedwah masz 1192 posty a ja tylko 42, wiec moze potwierdzisz allegro czy to co mowie jest zgodne z przepsiami bo mam wrażenie żę tylko ja uczestniecze wtej dyskusji

Ostatnia edycja:
Allegroo napisał:
"Oznaczona co do tożsamości" nie mogę zrozumieć tego sformułowania. Mogę liczyć na "proste" wytłumaczenie? ;)

Ok, już sobie znalazłem wytłumaczenie w googlach :)

Cytat:
"Jeżeli chcemy np. kupić jakikolwiek samochód bez wskazywania jego cech indywidualnych, będzie on rzeczą oznaczoną co do gatunku. Gdy jednak będziemy chcieli kupić dokładnie oznaczony samochód, np. przez wskazanie jego numeru rejestracyjnego lub numeru silnika, to rzecz taka będzie oznaczona co do tożsamości."

Czyli ten telefon jest oznaczony co do tożsamości bo w aukcji podane są wszystkie jego parametry itd. tak?

Chyba dobrze zrozumiałem to sformułowanie i nie pomyliłem się co do oznaczenia tak?

to że sa podane wszystkie jego parametry to według mnie nie oznacza że jest to tzw species (ozn co do torzsamosci) bo te same parametry ma też inny telefon o tym samym modelu ale to że została podana data gwarancji - według mnie powoduje zę tylko ten konkretny model jest objety gwarancja od xdo y

Krótko rzecz ujmując, własność rzeczy np. oznaczonej indywidualnym numerem (OCDT) przechodzi na nabywcę już w chwili podpisania umowy, a własność rzeczy nieposiadającej żadnych cech indywidualnych (OCDG) przechodzi na nabywcę dopiero w momencie przeniesienia jej posiadania (fizycznego wydania nabywcy).

Telefon ma indywidualne cechy, numer IMEI, kartę gwarancyjną z datą, ale też cechy fizyczne (drobne uszkodzenia), za pomocą których można go zidentyfikować na podstawie zamieszczonych na Allegro zdjęć. Zgadzacie się z tym?

cedwah napisał:
Krótko rzecz ujmując, własność rzeczy np. oznaczonej indywidualnym numerem (OCDT) przechodzi na nabywcę już w chwili podpisania umowy, a własność rzeczy nieposiadającej żadnych cech indywidualnych (OCDG) przechodzi na nabywcę dopiero w momencie przeniesienia jej posiadania (fizycznego wydania nabywcy).

Telefon ma indywidualne cechy, numer IMEI, kartę gwarancyjną z datą, ale też cechy fizyczne (drobne uszkodzenia), za pomocą których można go zidentyfikować na podstawie zamieszczonych na Allegro zdjęć. Zgadzacie się z tym?

Ja na podstawie zamieszczonych zdjec nie mogę odczytać numeru IMEI ani też nie widze żadnych uszkodzen wyróżniających ten konkterny telefon z innych telefonów danego modelu ale co do gwarancji to sie zgodzę oraz zgodze sie z ztym ze według mnie to równiez jest species

Jeśli rzeczywiście jest species to znaczy że z chwilą zakupienia telefonu to ja stałem się jego właścicielem?

tak, chyba że sa jakies przepisy szczególe które modyfikuja te regóły ogólne ale mnie nic o nich nie wiadomo :)

pudica napisał:
Ale to była licytacja a nie "kup teraz".
Tak samo przy "Jeepie za pół ceny".

witam. mam problem ponieważ wystawilem na allegro sprzet rolniczy o wartsci około 7-8 tysiecy zloty za cene KUP TERAZ 1zl. kupujacy domaga sie przedmioty ale ja nie chce sprzedać tego za 1zl. oferte zlozył po 3 godzinach od wystawienia, w tytule byl napisany rodzaj maszyny KUP TERAZ 1zl a w opisie bylo napisane ze aukcja dotyczy jakiegos drobiazgu a cena za maszyne 8 tys...(byl to bląd z mojej strony poniewaz w kup teraz byla za niska kwota) ale w opisie prawidłowa...... co zrobic??????? czekam na odpowiedz:( Pozdrawiam:)

Powrót